Is cruisen een geweldige ervaring of is het een vakantie met ongemakken en ergernis? Wij besloten om als gezin de afgelopen meivakantie voor het eerst te gaan cruisen. In een serie van acht blogartikelen deden we verslag van onze cruise met de MSC Preziosa. Je kunt dit hier lezen: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7 en deel 8.

ROOSENDAAL – 6 JULI 2015. We zijn inmiddels alweer twee maanden terug in Nederland. De cruise is als vakantieherinnering opgeslagen in ons geheugen en zal zo af en toe nog eens de revue passeren. De meeste foto’s en verhalen zijn inmiddels op verschillende websites gepubliceerd of liggen grotendeels klaar om gepubliceerd te worden.

Is het wat, dat cruisen?

De grote vraag voor ons was of cruisen iets voor ons is. We hadden een aantal bedenkingen vooraf. Die bleken achteraf grotendeels juist te zijn. Het massale wat je op de drukste momenten op zo’n schip ervaart is niet ons ding. Vooral het buffet vonden we een ramp. Het is bijna vechten voor je eten en een plekje in het enorme restaurant. De vraag is of dit op elke cruiseboot zo is of dat dit dan toch aan de enorme afmetingen van de MSC Preziosa ligt. Het zou al een hoop schelen als het personeel de tafels uitzoekt voor de gasten in plaats dat je zelf heel veel moeite moet doen om een plekje te vinden. Op deze manier is het eigenlijk nog beroerder dan een buffetrestaurant in een gemiddeld all-inclusivehotel. Het tweede punt is dat je door de aanlegtijden en de tijden de drie maaltijden in een ritme komt dat je door de boot ‘opgelegd’ wordt. Ik weet heel goed dat je zelf je keuzes maakt, maar als je slechts 4 uur in Valencia kunt besteden dan zorg je dat je zo snel mogelijk van boord kunt, dus automatisch een uur voor aankomst in Valencia gaat ontbijten.

cruise-drukte

Wat ons eigenlijk vooral tegenviel is dat je door het ritme op de boot onvoldoende tot rust komt. Er zijn te weinig momenten dat je eens urenlang relaxed niets doet op de boot. Aan het zwembad werd dat gevoel nog eens versterkt door de luid aanwezige animatie. Ik begrijp het nooit dat mensen persé geëntertaind moeten worden op vakantie. Een goed boek lezen, lekker kletsen met elkaar, wat zwemmen, een dutje, spelen met de kids…. er is genoeg te doen waarbij je geen animatieteam nodig hebt.

cruise-entertainment

We hadden er dit keer voor gekozen om een cruise te boeken waarbij we iedere dag ergens aan wal gingen. Een dag niet van boord gaan zou wat meer rust in een vakantie brengen. Een eventuele volgende keer zouden we daarom een cruise boeken die tenminste één volle dag op zee heeft.

Dit was goed

Mensen die onze cruise-ervaringen gelezen hebben zouden bijna denken dat we cruisen als iets negatiefs ervaren hebben. Ja, er waren dingen die ons tegenvielen. Vooral de glamour-factor was wat ons betreft ver te zoeken.

Maar er waren ook goede dingen, zoals:

  • De bediening in het restaurant waar we ’s avonds gingen eten was erg aardig en behulpzaam
  • De hut was krap voor vier personen, maar zeker comfortabel.
  • Het bed sliep goed.
  • Het schip zelf was prachtig.
  • Het a la carte eten was absoluut acceptabel.
  • De drankjes (cocktails) waren prima.
  • Het schip vaarde prima op schema.

cruise-hut

Dit was minder goed

Een aantal minpunten heb ik hierboven al genoemd. Wat ik zeker niet onvermeld mag laten is de manier waarop het inschepen en ontschepen verloopt. Glitter en glamour kun je vergeten. Een tweede serieus punt van kritiek is de enorm slechte communicatie aan boord van het schip. Hoe kan het zo zijn dat je pas na een dag varen de veiligheidsinstructies ontvangt?

Iets wat we zwaar onderschat hebben is hoe erg zo’n grote boot toch nog beweegt als er serieuze deining op zee is. Mensen die gemakkelijk zeeziek worden hebben op zo’n cruiseschip niets te zoeken.

Gaan wij nog een keer cruisen?

De kans dat we nog een keer met MSC gaan cruisen is vrij klein. Als dit het beste is wat ze hebben dan vrees ik voor de rest van hun cruise-aanbod. Omdat ik me afvraag of het bij anderen ook zo is, sluit ik niet uit dat we nog een keer gaan cruisen. Misschien een korte cruise naar de Bahamas, waarbij je ook een dag op zee bent? Mogelijk zelfs dat ik een keer alleen een cruise ga doen. Dan gaat het puur en alleen om de mogelijkheid om binnen een week 5, 6 of 7 verschillende bestemmingen aan te doen en tijdens de tijd op zee de teksten te tikken.

Voorlopig zit een gezinscruise er waarschijnlijk niet in. Er zijn nog zoveel andere leuke dingen om te zien en te doen. Zo gaan we deze zomer door West-Canada trekken met de camper om van de natuur te genieten en willen we volgend jaar de meiden laten zien hoe geweldig Cuba is. Bestemmingen zoals West-Amerika, Baskenland en IJsland staan ook nog hoog op onze verlanglijstjes. Dat zijn allemaal bestemmingen waar geen cruise aan te pas komt. Voorlopig overnachten wij gewoon weer op het land.