Als je op vakantie naar het westen van Canada gaat dan hoop je beren in het wild te spotten. Je weet dat ze er volop in het wild leven en een beer in zijn natuurlijke omgeving zien is toch net wat gaver dan eekhoorns of vogels. Tijdens je reis door Canada zie je regelmatig waarschuwingsborden staan voor beren. Het blijven natuurlijk wilde dieren die voor een mens en hun materialen niet ongevaarlijk kunnen zijn. Hierin speelt de mens zelf ook een grote rol. Op het moment dat beren hun voedsel bij mensen kunnen gaan halen worden ze een bedreiging voor mensen. Dus je moet beren niet voeren, maar ze ook niet de kans geven om voedsel te vinden op een camping.

Zo wordt er ook geadviseerd om vooral in groepen op pad te gaan, veel geluid te maken tijdens wandelingen en berenspray mee te nemen. Eigenlijk wordt er geadviseerd om te voorkomen dat je beren ziet. Maar toch wil je dat wel. Dus let je tijdens je wandelingen en onderweg tijdens het rijden goed op of je een beer spot.

Toen wij door Canada reisden was het na anderhalve week zover. In de Rocky Mountains hebben we op één dag drie beren gezien. Het waren alledrie zwarte beren, waarvan er in British Columbia naar schatting zo’n 150.000 voorkomen. De eerste beer was een bruin exemplaar, die op een parkeerplaats langs de snelweg tussen Valemount en Blue River zat. Hij genoot daar van graan dat op de parkeerplaats lag. Door het gedrag van andere weggebruikers had ik meteen in de gaten dat er iets gaande moest zijn op de parkeerplaats. Terwijl ik al afremde zag ik de beer zitten.

Op veilige afstand hebben we vanuit de camper de beer gadegeslagen en gefotografeerd. Dat heeft zo’n tien minuten geduurd. Op het moment dat een bus vol toeristen te dicht in de buurt van de beer kwam vluchtte hij (of zij?) de bossen in.

Een uur later zagen we de volgende beer. Dat was tijdens een boottocht van River Safari. Dit bedrijf is gevestigd in het dorpje Blue River en is gespecialiseerd in het opsporen van beren. De kans dat je tijdens je ruim één uur durende tocht een beer te zien krijgt is redelijk groot. Wij hadden geluk, want al na ongeveer toen minuten varen spotten we de eerste zwarte beer. Het was een mannetjesexemplaar dat zich vrij snel langs de waterkant van het Mud Lake wandelde. We hebben zeker een kwartier lang kunnen zien hoe deze beer zich verplaatste langs het water.

Zo’n tien minuten later zagen we nog een zwarte beer. Dit keer was het een vrouwtje, die waarschijnlijk haar kinderen in de buurt had. Dat was te zien aan de manier waarop ze zich bewoog. Ze verplaatste zich niet, maar bleef binnen een klein gebied bewegen. Ook dit vrouwtje hebben we zo’n tien tot vijftien minuten kunnen bekijken vanaf een veilige afstand.

Voor ons was het een fantastische dag. Een hoofddoel van onze vakantie in Canada was bereikt. Dat het ook nog eens drie beren op één dag waren maakte het helemaal bijzonder. Wil je zelf beren spotten in Canada? Vergeet dan niet om vooraf je eTA Canada te regelen. Zonder deze toestemming kom je Canada niet binnen.