Hoe is het om te cruisen? Via mijn blog doe ik verslag van onze allereerste cruise. We hebben een Middellandse Zee-cruise gemaakt die tussen Italië, Spanje en Frankrijk vaart. We varen met de MSC Preziosa, een enorm cruiseschip dat in 2013 te water is gelaten en tot de top behoort van wat MSC Cruises op dit moment te bieden heeft. In reisverslag deel 1 lees je alles over de inscheping en de eerste avond op de MSC Presioza. Deel 2 beschrijft hoe we de eerste volle dag cruisen ervaren hebben. Dit deel gaat over de derde dag van de cruise.

CAGLIARI (SARDINIE) – 28 APRIL 2015. Oh wat een nacht. De wind en de golven zorgden voor een redelijk onstuimige nacht. De hut begon steeds meer last te krijgen van de merkbaar ruigere vaart. Zelf slaap ik altijd erg vast, waardoor ik er weinig last van heb gehad. Mijn vrouw heeft daarentegen wel duidelijk last gehad van de ruwe zee. Ze heeft de afgelopen nacht vanaf twee uur wakker gelegen. De schokken en stoten van de boot, het kraken van de hut en het regelmatig open gaan van de badkamerdeur hebben haar uit haar slaap gehouden.

Vroeg ontbijt

Om te voorkomen dat mijn vrouw geen glutenvrij ontbijt kon nuttigen zitten we iets na acht uur braaf aan tafel in het bediende restaurant. Het is hier duidelijk een stuk aangenamer zitten dan in het drukken en rumoerige buffetrestaurant waar we een dag eerder ontbeten hebben. Nog een reden om vroeg te ontbijten is dat we al om negen uur aan zouden meren in Cagliari, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sardinië. Op het moment dat we gingen ontbijten was de zee overigens al weer een heel stuk kalmer. Je kon merken dat we dicht bij land waren.

cruise-dag3-cagliari1

Cagliari

Eigenlijk hadden we vandaag Tunis aan moeten doen. De aanslagen twee maanden geleden door I.S. waarbij er ook een aantal toeristen dodelijk slachtoffer werden heeft ervoor gezorgd dat MSC Cruises Tunesië voorlopig vermijdt. De veiligheid van de passagiers, de bemanning en de boot zijn natuurlijk prioriteit voor de maatschappij. Volledig terecht volgens mij. In plaats van Tunis is nu Cagliari opgenomen in de vaarroute. Een mooi alternatief die op een vrijwel gelijke vaarafstand van Palermo af ligt als Tunis.

Cagliari is een verademing na het tegenvallende Palermo. Eigenlijk is Cagliari alles wat we juist verwacht hadden van Palermo. Cagliari is mooi, authentiek en sfeervol. Cagliari heeft historie en is toerist-vriendelijk. Het begint al bij de aankomst vanuit de haven. Je komt dan terecht aan de zeer brede Via Roma. Deze straat heeft aan de ene kant een autovrije wandelboulevard tussen de straat en de haven. Aan de andere kant staat een statige rij met panden waaronder prachtige gaanderijen aangebracht zijn. Dit is nog eens een manier om welkom geheten te worden.

Nog duidelijk verschil met Palermo is de mate waarin dat je lastig gevallen wordt door taxichauffeurs, paardenkoetsiers en verkopers. In Palermo werden we belaagd terwijl we in Cagliari een aantal keren doeltreffend ‘nee’ hebben moeten verkopen.

cruise-dag3-cagliari2

Massage

Het woordje ‘communicatie’ en vooral het gebrek daarvan is al meerdere keren naar voren gekomen. Hoe slecht dat de communicatie is blijkt uit het moment dat we ons met zijn vieren bij de receptie van de spa melden voor het inplannen van de gratis massage. Bij ons Aurea pakket zit immers een Balinese massage inbegrepen van 55 minuten. Bij het inschepen werd ons gemeld dat deze massage voor ons alle vier was, terwijl ik er van uitging dat het alleen voor de twee volwassenen was. Op het moment dat we aan de receptie van de spa staan om een afspraak voor ons alle vier te maken wordt ons verteld dat de massage alleen voor volwassen is en niet voor onze kinderen. Jammer voor onze meiden die zich er allebei al op verheugd hadden. Wij hebben voor de dag dat we Valencia aandoen wel een massage geregeld.

Italiaanse avond

Wij eten ’s avonds niet in het immense buffetrestaurant, maar in het al la carte restaurant “Golden Lobster’. Deze avond is het Italiaanse avond. Het menu bevat Italiaanse gerechten en de tafels zijn gedekt in Italiaanse kleuren inclusief rode, witte en groene servetten. Die servetten dienen tijdens het diner om mee te gaan zwaaien op het moment dat de chocoladetaarten met luide muziek binnengebracht worden. Daarna start er een ritueel waarvan ik bijna dacht dat het met Brabant en carnaval te maken heeft: er wordt een Italiaanse polonaise ingezet. Deze twee rituelen vormen een welkome onderbreking tijdens het diner.

Waar ik trouwens in het algemeen weinig te spreken ben over het personeel, ben ik dat betreft de bediening in dit restaurant wel. De twee obers die ons iedere avond bedienen (mijn vrouw heeft een aparte ober vanwege het glutenvrije dieet) zijn vriendelijk en wel servicegericht.

cruise-dag3-italiaanseavond

Deel twee van de Italiaanse avond had in het theater van de MSC Preziosa plaats moeten vinden. Daar werd een show gegeven waarbij er bekende Italiaanse musicalstukken gespeeld werden. De zee was inmiddels weer zo ruw geworden dat onze meiden aangaven liever naar bed te willen gaan. Na tien minuten show zijn we teruggekeerd naar de hut waar we vermoedelijk weer een onrustige nacht zouden krijgen.

Hoe de nacht uiteindelijk verlopen is lees je in deel 4 van dit reisverslag. Verder lees je daar alles over de vierde dag van de cruise en het bezoek aan Palma de Mallorca.