Hoe is het om met een gezin te cruisen tijdens de meivakantie? Via mijn blog doe ik verslag van onze allereerste cruise. We hebben een Middellandse Zee-cruise gemaakt die tussen Italië, Spanje en Frankrijk vaart. We varen met de MSC Preziosa, een enorm cruiseschip dat in 2013 te water is gelaten en tot de top behoort van wat MSC Cruises op dit moment te bieden heeft. Deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 beschrijven de eerste vier dagen van de cruise. Dit deel gaat over de vijfde dag van de cruise, waarbij we ’s morgens de Spaanse stad Valencia bereiken.

VALENCIA (SPANJE) – 30 APRIL 2015. Voor mij ging om 7:15 uur de wekker. We zouden om 9 uur aanmeren in Valencia. Ik had met de meisjes afgesproken dat zij aan boord zouden blijven en dat ik Valencia deze dag alleen zou bezoeken. Omdat iedereen uiterlijk om 14 uur weer aan boord zou moeten zijn, zou er behalve werken weinig tijd overblijven voor fun & shopping. De dames bleven daarom liever aan boord om rustig op te starten en daarna te chillen aan het zwembad. Mijn vrouw had daarnaast ook nog om 13 uur een Balinese massage van een uur op het programma staan.

Het ontbijt

Dat we vrij vroeg zouden aankomen in Valencia en een groot deel van de passagiers van boord zou gaan was duidelijk merkbaar bij het ontbijt. De drukte (lees: chaos) in het restaurant die normaal gesproken rond 9 uur goed op gang komt, was nu rond half acht al merkbaar. Ach, ik was alleen en dan heb je al snel een plekje te pakken. Ik moet wel kwijt dat de drukte en het asociale gedrag van sommige medepassagiers tijdens het ontbijt ervoor zorgt dat het gevoel verre van luxe is.

Communicatie

Weer een keertje zeiken over de communicatie: de avond voor aankomst in Valencia ben ik gaan vragen hoe het zit met transfers naar het centrum van de stad. De MSC Preziosa zou immers aanmeren op een kilometer of 8 van het centrum af. Bij de gastenservice werd ik doorverwezen naar de balie voor excursies op een ander dek. Daar wisten ze me te melden dat ze zelf nog niets wisten, maar dat het via een nieuwsbulletin op de kamer medegedeeld zou worden. Uiteindelijk kwam ik er na terugkomst uit Valencia achter dat een transfer me iets meer dan een tientje gekost zou hebben.

cruise-dag5-taxi

Valencia

Ik heb voor Valencia wederom een taxi gebruikt. Ik was daar nu wel iets meer voor kwijt (27 euro bij elkaar), maar had als voordeel dat ik voor de massa bij het Ciudad de las Artes y Ciencias was, waardoor ik goede foto’s heb kunnen maken zonder groepjes toeristen op de foto. Na een klein uurtje in dit prachtige stukje Valencia doorgebracht te hebben ben ik te voet naar het centrum gegaan. Dit was een wandeling van ongeveer een half uurtje. Prima te doen en je kunt op die manier alvast een beetje de sfeer van de stad in je opnemen.

Het centrum van Valencia is mooier dan ik me van eerdere bezoeken kan herinneren. Misschien dat ik de vorige keren Valencia niet goed genoeg gezien heb. Wat opvalt zijn de grote groepen met toeristen die je door Valencia ziet trekken. Ik wist dat Valencia aardig in populariteit had gewonnen de afgelopen jaren, maar zoveel toeristen had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Tijdens deze ochtend heb ik een aantal hoogtepunten van Valencia bezocht zoals de kathedraal, het archeologische plein, de stierenvechtersarena en de grote centrale markt van Valencia. Vanwege tijdsdruk lukte het me helaas niet om ook een bezoek te brengen aan de stranden van Valencia of om te genieten van een verse paella. Valencia is de stad waar dit Spaanse gerecht oorspronkelijk vandaan komt. Als ik in Valencia ben probeer ik dan ook altijd om paella te eten.

cruise-dag5-valencia

Chaos bij de boot

Iets na enen pakte ik een taxi terug naar de boot. Helaas kwam ik op hetzelfde tijdstip terug als de vele medepassagiers die met transferbussen of excursiebussen terugkomen. Opvallend was het asociale gedrag dat door de drukte vertoond wordt. Rijen die ontstonden bij het aan boord gaan werden niet gerespecteerd, waardoor het een chaos werd. Weer een minpuntje voor MSC Cruises, die op deze manier niet voorkomt dat mensen zich ongemakkelijk voelen en dat voordringen dus eigenlijk weer gestimuleerd wordt.

cruise-dag5-chaos

Middagje aan boord

Iets na tweeën trof ik de rest van mijn gezin bij het bij het a la carte restaurant voor de lunch. Na een goede lunch hebben we de rest van de middag doorgebracht rondom het zwembad. Eerst binnen vanwege de wind die duidelijk voelbaar was op het zonnedek, daarna op ligbedjes in de zon en uit de wind. Na een lekkere Long Island Iced Tea gingen bij mij de luikjes eventjes dicht.

Balinese massage

Bij het door ons geboekte Aurea-pakket hoort ook een Balinese massage van een klein uur. Mijn vrouw heeft die in de middag ondergaan. Zij vond het een zeer matige massage. Mocht ze het normale tarief (bijna honderd euro) hebben moeten betalen dan had het absoluut overpriced geweest. Ik mocht om zeven uur ’s avonds plaatsnemen op de massagetafel. De masseuse nam me kundig en aangenaam onder handen. De rest van de avond was ik nog helemaal loom van de massage.

Diner

Door de massage waren we deze avond om de eerste zitting van het diner bij te wonen. Dit keer laat eten dus. Om half tien konden we aan tafel. Zoals iedere avond hebben we uit meerdere gangen kunnen kiezen. Het diner op zich heeft weinig nieuwswaarde om hier te melden. Wat ik echter nog nergens in mijn verslag verteld heb is dat de twee obers die ons hier iedere avond bedienen wél hun best doen, vriendelijk zijn en ons het gevoel geven dat we gast zijn. Gemiddeld genomen is het personeel wat betreft klantvriendelijkheid zwaar ruk op deze sloep, maar deze heren vormen een positieve uitzondering.

De zee was voor de tweede nacht op rij rustig. Op het moment dat we naar bed gaan varen we langs Barcelona. De volgende dag zouden we de Franse stad Marseille bereiken. In deel 6 van dit reisverslag lees je alles over de zesde dag van onze cruise met de MSC Preziosa.