Is cruisen een luxe vorm van vakantie vieren of ben je onderdeel van een toeristenfabriek? Via mijn blog doe ik verslag van onze allereerste cruise. We hebben een Middellandse Zee-cruise gemaakt die tussen Italië, Spanje en Frankrijk vaart. We varen met de MSC Preziosa, een enorm cruiseschip dat in 2013 te water is gelaten en tot de top behoort van wat MSC Cruises op dit moment te bieden heeft. Deel 1, deel 2 en deel 3 beschrijven de eerste drie dagen van de cruise. Dit deel gaat over de vierde dag van de cruise, waarbij we in de middag aanmeren op het Spaanse eiland Mallorca.

PALMA DE MALLORCA (SPANJE) – 29 APRIL 2015. Oh wat een nacht, deel 2. Het is dat we weten dat een schip van dit formaat tegen een stootje kan. Anders hadden we ons ogen niet gerust dicht kunnen doen. Wat een onstuimige nacht hebben we achter de rug, zeg. Ik ben eerder wakker dan de rest, wat mede te danken is aan veel omgevingsgeluid uit omringende hutten. Mijn oudste dochter lag eindelijk in diepe slaap. Die had een groot deel van de nacht zittend in de badkamer doorgebracht omdat ze misselijk was door de vele bewegingen die de MSC Preziosa maakte door de ruwe zee. Ik was wat misselijk voordat ik ging liggen. Toen ik eenmaal in bed lag heb ik redelijk goed doorgeslapen.

Ochtend op het schip

Om de rest nog wat meer tijd in bed te gunnen ben ik alvast de hut uit geslopen. Om half negen zit ik bij het zwembad met mijn Macbook om te werken aan deze teksten. Op deze manier kon de rest rustig opstarten en ik mijn achterstand in tikwerk inhalen. De rest kwam tegen tienen aangewandeld waarna we wat gegeten hebben van het ontbijtbuffet. Daarna is er tijd om te douchen en te chillen. Lekker met een boek aan het zwembad, heerlijk eventjes bubbelen in één van de vele bubbelbaden aan boord en eventjes een duik in een zwembad. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is aangenaam genoeg voor een ochtend in badkleding.

cruisedag4-ochtend

Palma de Mallorca

Iets na tweeën arriveerden we in Palma de Mallorca. Dat was een uur eerder dan de schematijd. De onrustige zee heeft het vaarschema dus niet aangetast. In Palma hoefde ik amper te fotograferen of te werken, omdat Jeroen Eckhardt tijdens zijn eerdere bezoeken aan Mallorca de stad al uitgebreid belicht heeft op stedennet en Mallorca top 10. Dat betekent dat we lekker rustig aan konden doen. Eén ding wilde ik wel zien en dat was de Kathedraal van Palma de Mallorca.

cruisedag4-palma

Het cruiseschip lag op zo’n 5 kilometer van het centrum van Palma de Mallorca. Voor bijna 48 euro konden we met de transferbus naar het centrum reizen. Dat leek mij veel te duur, waardoor we twee keer een taxi genomen hebben. Dit kostte in totaal slechts 21 euro. Bijkomend voordeel is dat je dan in je eigen tempo reist, je hoeft dus niet te wachten totdat de transferbus gevuld is voordat hij wegrijdt.

De kathedraal was de moeite van het bezoeken waard. Het is een rijk gedecoreerde en daardoor drukke kerk, waardoor niet elk element helemaal tot zijn recht kwam. De kathedraal heeft aan de buitenkant iets weg van de Dom van Milaan. Dat komt vooral door de gotische bogen aan de zijkanten van het dak. In het interieur is de bekende Spaanse architect Antoni Gaudi aan het werk geweest. Hij heeft een aantal elementen in de kerk toegevoegd en aangepast.

Wat lekker is aan Palma de Mallorca is dat het een Spaans eiland is. Dat betekent tapas! Wij zijn dol op deze kleine Spaanse gerechtjes en sloten onze dag in Palma af met tapas en pinchtos. We vonden een heerlijk restaurant waar ze behalve tapas vooral ook pinchtos op de kaart hadden staan. Ik zie pinchtos als een feestje op een broodje. Een pinchto (of pinxto op zijn Baskisch) is een gerecht dat oorspronkelijk uit Baskenland afkomstig is. Het is een stukje brood of toast waar een combinatie van ingrediënten op gedaan wordt. Het zijn kleine smaakbommetjes die een leuke ontdekkingsreis door de Spaanse keuken vormen. We hebben geluk gehad met de keuze van het restaurant. Zowel de tapas als de pinchtos smaakten heerlijk. De rekening was aangenaam laag: nog geen zeventig euro voor vier personen.

Cocktails

Rond negen uur ’s avonds waren we weer terug op de boot. Tijd voor cocktails, cocktails en cocktails. Vanwege het Aurea-pakket dat we bij de cruise geboekt hebben zijn voor ons de meeste drankjes gratis. Alleen voor de duurdere soorten drank, flessen wijn en flesjes bier moeten we betalen. We krijgen wel gewoon merk-drank zoals Bacardi, Captain Morgan, Gordon’s Gin etc. Deze avond probeerde ik een aantal verschillende cocktails uit om daarna heerlijk te liggen ronken in de hut.

cruisedag4-cocktails

De volgende ochtend zouden we aanmeren in Valencia. In deel 5 van dit reisverslag lees je alles over de vijfde dag van onze cruise met de MSC Preziosa.