Onze eerste cruise – deel 1

Na jarenlang twijfelen hebben we eindelijk eerste cruise gedaan. We maakten een 8-daagse cruise met de MSC Preziosa door het westelijke deel van de Middellandse Zee. Zondag 26 april 2015 gingen we aan boord van dit enorme cruiseschip. Onze twijfels bij het boeken van een cruise lagen vooral bij het vermoeden dat je in een grote toeristenfabriek terecht komt waarbij je tussen honderden of zelfs duizenden passagiers terecht komt en in een vast ritme geduwd wordt. Dat is nou net hetgeen waar we bij de grote hotels zo van kunnen balen. Aan de andere kant zijn we erg nieuwsgierig hoe het nou is om iedere dag een andere stad aan te doen, waarbij je hotel als het ware met je meereist. Wat we ons ook afvragen in hoeverre het glamour gevoel voor ons van toepassing is. Om teleurstellingen te voorkomen boeken we een Aurea Suite met volledige verzorging. Drank (bier, wijn, koffie, cocktails, sterke drank, frisdrank) en ijsjes zijn dan inbegrepen, net als voor ons allemaal een Balinese massage.

Hoe onze eerste cruise uiteindelijk bevalt ga je hier lezen.

Houd er rekening mee dat dit onze eigen ervaringen zijn en dat we ons zeker verwende reizigers kunnen noemen. Wat voor ons geldt, geldt uiteraard niet voor iedereen.

cruise-dag1-schip

De inscheping

Voor de inschepingsprocedure is er weinig informatie verstrekt. Het enige dat we weten is dat we vanaf 14 uur in kunnen schepen en anderhalf uur voor vertrek vanuit Civitavecchia ingescheept dienen te zijn. We kunnen het enorme schip al zien liggen in de haven van Civitavecchia. Waar dat we moeten zijn is ons dus al snel duidelijk. Hoe dat we er komen is echter nog wel een vraag. Bij aankomst in de haven van Civitavecchia wordt er op geen enkele wijze informatie verstrekt over een shuttlebus of iets dergelijks. Op informatieborden die we vinden staan geen shuttlebusroutes naar de MSC Preziosa aangeduid. Uiteindelijk besluiten we de ongeveer 1 kilometer wandeling tot aan het schip met onze koffers en tassen maar te voet af te leggen. Het glamoureuze gevoel dat bij cruisen lijkt te horen is al op deze manier al direct een stukje verdwenen.

cruise-dag1-lopen

Bij de daadwerkelijke inscheping werd dat gevoel niet beter. We ervoeren het als ronduit rommelig, onduidelijk en inefficiënt. Zo moest je eerst je koffers afgooien en vervolgens een stukje terug lopen om jezelf in te checken. Niet de meest logische volgorde toch?

Na de veiligheidscontrole konden we aan boord en naar onze hut. De hut is compact maar biedt voldoende ruimte om te overnachten, te douchen en schone kleren aan te trekken. De meiden hebben een slaapbank ter beschikking. Deze wordt uitgeklapt en opgedekt tijdens ons diner en weer opgeruimd als we gaan ontbijten. Dat werkt prima, zoals je het eigenlijk ook mag verwachten.

Vragen

Na de inscheping hadden we nog een aantal vragen. Hoe zit het met het eten? Wat kunnen we op ons Aurea-pakket gratis consumeren en waarvoor moet je bijbestellen? Waar kun je excursies boeken? Hoe zit het met de veilgheidsprocedures? Waar kunnen we glutenvrij eten (mijn vrouw volgt een glutenvrij dieet)? Dit was een deel van de vragen die voor ons onbeantwoord bleven tijdens het inschepen. De mevrouw achter de balie van de klantenservice moest kennelijk veel moeite doen om enige interesse te veinzen en de vragen op een normale manier te beantwoorden. Het VIP-gevoel was op dit moment volledig verdwenen. Op dit moment bleek dat communiceren niet de sterkste kant van het personeel aan boord is.

Drukte

Wat ons opviel tijdens de eerste wandeling over het enorme (333 meter lange) schip was de rust die er heerste. Of dit lag aan het feit dat we nog niet aan het varen was, wisten we niet. We hadden op dat moment wel besloten dat we dit prima vonden zo. ’s Avonds bleek echter dat het heel erg druk kan zijn aan boord. Het buffetrestaurant kwam ronduit chaotisch over. Gelukkig konden wij in het a la carte restaurant gaan eten, waardoor we deze hektiek aan ons voorbij konden laten gaan. Na het eten was het lastig om aan de drukte te ontsnappen. Bij de winkeltjes en in de verschillende bars was het druk, soms zeer druk. Hoewel je weet dat je met een groot aantal mensen aan boord bent, hoop je dat deze mensenmassa door de vele faciliteiten goed verspreid zouden worden. Niets bleek minder waar.

cruise-dag1-hut

Slapen

Na een fles wijn bij het eten en een aantal cocktails zijn we tussen 23 uur en middernacht gaan slapen. Moe van alle indrukken vallen we al snel in slaap. We hebben allemaal prima geslapen terwijl de boot aan het varen was op weg naar Sicilië. Rond 13 uur ’s morgens moeten we in Palermo van boord kunnen gaan.

In deel 2 lees je over onze tweede dag van deze cruise met de MSC Preziosa.

Soortgelijke berichten

Werelddeals?
07 januari 2015
Kleine wasjes, grote wasjes
13 april 2015
Onze eerste cruise – deel 3
22 mei 2015