Cruisen is een vakantieproduct dat als een luxe vakantie aangeboden wordt. Klopt dat ook? Is een cruisevakantie pure luxe of is het massatoerisme? We hebben een Middellandse Zee-cruise gemaakt die tussen Italië, Spanje en Frankrijk vaart. We varen met de MSC Preziosa, een enorm cruiseschip dat in 2013 te water is gelaten en tot de top behoort van wat MSC Cruises op dit moment te bieden heeft. Deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 6 beschrijven de eerste zes dagen van de cruise. Dit deel gaat over de zevende dag van de cruise, waarbij we ’s morgens in de Italiaanse havenstad Genua aankomen.

Op tijd opstaan

Vanwege een verwachte aankomsttijd in Genua van 9:00 uur hadden we de wekker ingesteld om bijtijds op te staan. Rond half negen zaten we aan het ontbijt terwijl de boot net aan het aanleggen was. Rond half tien gingen we van boord om Genua te ontdekken. De cruiseterminal ligt aan de rand van het centrum van Genua. Dit keer konden we ons de taxikosten dus besparen en lekker wandelend Genua in trekken. Op internet hadden we al gezien dat het de 24 uur voor aankomst ronduit regenachtig is geweest. Toen we aankwamen in Genua was het nog flink bewolkt. Jammer, want een zonnig Genua betekent prachtige plaatjes schieten van de kleurrijke huizen die op de vele heuvels gebouwd zijn.

Genua

Het was geen straf om Genua als laatste cruisebestemming aan te doen. Genua is de grootste havenstad van Italië en vooral een stad die onregelmatig gevormd is, waardoor wandelen door Genua al snel ontaard in een leuke ontdekkingsreis. We hadden het geluk dat in de loop van de ochtend de wolken verdwenen en het zonnetje heerlijk begon te schijnen. Dat geeft zeker een stad als Genua toch al een heel andere blik dan wanneer het grijs en donker is. Het was drukker in Genua dan we verwacht hadden. Of het nou vooral toeristen betrof of ook veel Italianen uit de stad en de omliggende regio, dat werd ons niet helemaal duidelijk.

We maakten een wandeling door het centrum van Genua en langs een aantal hoogtepunten van de stad. We sloten Genua af met een lunch op een terras bij de haven. Ik heb hier heerlijke pasta met kreeft op. Hierna konden we op tijd terug naar de boot om ervoor te zorgen dat de meisjes nog lekker even konden zwemmen voordat we ons gereed moesten maken voor het laatste diner.

eerstekeercruise-deel7-pasta

La Lanterna

Toen we bij de cruiseterminal aankwamen besloot ik nog een stukje alleen door te lopen. We hadden nog ruim anderhalf uur voordat je aan boord moest zijn en ik had op www.top10bezienswaardigheden.nl/italie/genua gelezen dat La Lanterna, de oude vuurtoren van Genua, serieus de moeite waard moest zijn. De uit 1543 stammende bakstenen vuurtoren is de oudste nog werkende vuurtoren ter wereld en is open voor het publiek. Volgens de kaart was het nog 1,4 kilometer lopen naar La Lanterna, dus een kwartiertje doorwandelen. Dat kwartier bleek uiteindelijk al een klein half uur te worden omdat de afstand 2,4 kilometer bleek te zijn en het laatste stuk een soort van speurtocht door de haven werd. Eenmaal aangekomen bij La Lanterna bleek dat de vuurtoren vanwege renovatie nog drie maanden gesloten zou zijn. Ik heb toen maar wat foto’s geschoten van de vuurtoren en van het uitzicht. Daarna was het in flinke pas teruglopen geblazen om nog op tijd aan boord van de MSC Preziosa terug te keren. Om kwart over vijf, een kwartier voor de sluiting van de toegangspoort, was ik weer aan boord.

eerstekeercruise-deel7-la-laterna

Zwemmen en cocktails?

Toen ik mijn vrouw aan boord gevonden had bleek dat zij al sinds terugkomst aan boord niets heeft kunnen drinken. De bemanning hield een calamiteitenoefening, waardoor alle bars gesloten waren.  Niks geen cocktails aan het zwembad dus!

Inpakken en wegwezen

Tijdens ons ontbijt eerder die ochtend hebben we een brief ontvangen met de uitcheckprocedure. We moesten de koffers voor 1 uur ’s nachts op de gang zetten. Na het avondeten hebben we de koffers dus ingepakt. Daarbij moesten we er wel rekening mee houden wat we de volgende nog nodig moesten hebben aan kleding en toiletartikelen. Ook moesten we er rekening mee houden hoe dat we de laatste spullen als handbagage mee van boord zouden nemen.

In de brief stond dat wij om 8:00 uur ’s morgens, een uur na aankomst in Civitavecchia, al van boord zouden gaan. Wij vielen in de ‘groene groep’. Dit zijn de mensen die groene uitchecklabels ontvingen hadden voor aan de koffers. De laatste avond aan boord bestond daarom niet uit feesten tot diep in de nacht, maar uit op tijd naar bed gaan om de volgende ochtend voor acht uur de hut fris gewassen verlaten te hebben en om ook nog ontbeten te hebben.

Ciao

In deel 8 van dit reisverslag lees je alles over het geweldige afscheid van de MSC Preziosa.