Vliegen

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik voor de zeshonderdste keer of zo in een vliegtuig. Dit keer mag je amper van een vlucht spreken, want ik hoef nog geen 900 kilometer te overbruggen tussen Amsterdam en Praag. Een vlucht van iets meer dan een uur. Ik ervaar zoiets als een soort van busritje. Tegen de tijd dat je op hoogte bent, zet de piloot bijna alweer de daling in. Wat er tijdens vlucht OK617 door mijn hoofd spookt is dat ik vliegen steeds relaxter begin te vinden. Toen ik begon met regelmatig reizen, ergens halverwege 1996, vond ik vliegen spannender maar zeker ook vervelender dan tegenwoordig. Ik vraag me dan ook af waar die verandering in zit. Is het de vooruitgang in het vliegen zelf? Is het de leeftijd en de levenservaring waardoor je anders in het leven gaat staan? Of zijn het andere factoren?

Controle

Wat ik merk is dat mijn neurotische gedrag en controledrang afneemt naarmate ik ouder wordt. Dat maakt het reizen op zich al gemakkelijker. Waardoor dat komt? Leren relativeren en loslaten dat je niet alles onder controle kunt hebben. Wat als je een rotstoel in het vliegtuig hebt? Daar kom je vanzelf wel overheen. Ga er gewoon vanuit dat je een paar uur opgevouwen zit en iedere andere situatie is meegenomen.

Wat echter vooral scheelt is dat je je reis deels wél onder controle kunt hebben. Zo kun je tegenwoordig vaak vooraf je zitplaats reserveren, al dan niet tegen betaling. En als je het niet vooraf vastgelegd hebt dan kun je in steeds meer gevallen thuis al online in inchecken en alsnog je stoel zelf uitkiezen. Het begint eigenlijk al veel eerder. Bij het boeken kun je vaak al kiezen voor extra beenruimte of comfort. Het boeken wat je gewoon zelf kunt doen zonder naar een reisbureau te moeten gaan. De controle begint daar eigenlijk al.

Het vliegen

De vliegtuigen zijn de afgelopen decennia wat veranderd. Moderne toestellen zoals de Airbus A380 en de Boeing 787 Dreamliner zorgen ervoor dat je minder vermoeid aankomt. Wie in een ander toestel zit die kan tegenwoordig aan boord kiezen uit tientallen of honderden films, TV-series of spelletjes. Je vervelen aan boord is er steeds minder vaak bij. En mocht er aan boord niets aan entertainment zijn, dan heb je tegenwoordig je iPad of andere tablet. Die houdt je wel een aantal uren zoet aan boord. En wie geen tablet heeft die heeft vaak een smartphone waar van alles mee kan. Daar durfde je tien jaar geleden niet van te dromen.

In de toekomst?

Hoewel vliegen nooit ’top of the list’ zal staan bij de favoriete bezigheden van mij, is vliegen dankzij gadgets, persoonlijke infotainmentsystemen en internet een heel stuk gemakkelijker geworden. Als ze nu eindelijk nog eens komen met een vliegtuig waarmee je daadwerkelijk in 4 uur naar Australië kunt vliegen dan zou ik helemaal gelukkig zijn.

Soortgelijke berichten