Een wasmachine is een onontbeerlijk apparaat. In deze moderne tijd is het toch dé manier om ervoor te zorgen dat je met schone frisse kleding op pad kunt. Een goede tip is om wel te controleren of je zakken leeg zijn voordat je je kleding in de was gooit. Zo heb ik afgelopen weekend onvrijwillig getest of mijn paspoort wasmachinebestendig is. Dat is hij niet helemaal kan ik je zeggen. Na een wasbeurt heb ik een vod over dat nog net voor paspoort door mag gaan. Ik hoop tenminste dat dat zo is, want over slechts drie dagen heb ik dit reisdocument nodig om aan imigratieambtenaar in New York City aan te tonen wie ik ben. Gelukkig zijn de essentiële gegevens tegenwoordig beschermd door een stevige plastic plaat. Dit deel is dus nog helemaal intact.

De kaft en de bladzijdes zijn door de waterschade wel flink gekreukt. Misschien dat ik even moet testen of een paspoort ook strijkboutproof is? Of kan ik dat maar beter laten met mijn reis in het vooruitzicht. Geen paspoort betekent geen New York, helaas. Dus dan het vodje maar meenemen en de betreffende ambtenaar maar uitleggen wat er gebeurd is.

ID-kaart

Mijn paspoort is in de was beland na een dagje Antwerpen. Zoals het een goed burger betaamd tegenwoordig heb ik als ik een dag ga fotograferen netjes mijn paspoort bij. Het veelvuldig fotograferen met telelens wil weleens vragen oproepen bij de lokale autoriteiten, waardoor ik me zo af en toe eens moet legitimeren. Dit keer had ik mijn paspoort in een broekzak gestopt. De broek is daarna met paspoort en al de was in gegaan met het hierboven beschreven resultaat ten gevolge. Misschien is dan nu toch wel het moment daar om naast mijn paspoort ook een ID-kaart aan te schaffen. Als een paspoort immers vlak voor een reis overlijdt of verdwijnt dan heb ik een serieus probleem. Misschien ook een tip voor andere reizigers om naast je paspoort ook een ID-kaart te nemen. Mocht je een keer vergeten zijn je zakken te legen dan zijn de gevolgen minder serieus dan wanneer je alleen een paspoort hebt.