Weercijfer 5

Moet je je voorstellen dat je ergens op vakantie bent waar het gemiddeld overdag 28-29 graden Celsius is, de zon zich veelvuldig laat zien, waar het amper regent en waar een continu aanwezige bries ervoor zorgt dat het niet té warm aanvoelt. Voor mij klinkt dat als vrijwel perfect vakantieweer. Dit is voor mij zelfs de belangrijkste reden om voor vakantiebestemmingen zoals Aruba, Bonaire of Curaçao te kiezen. Het zijn immers dit soort weersomstandigheden die dit zulke fijne bestemmingen maken.

Op het moment dat ik dit artikel zit te schrijven is het zeven uur in de ochtend op Bonaire. Ik zit buiten in het net opgekomen zonnetje de letters te tikken die samen dit verhaal vormen. Ik heb het niet warm, ik heb het niet koud. Ik zou niets willen wijzigen aan de weersomstandigheden zoals ze  zijn. Als ik op de site Weeronline kijk dan zie ik dat deze ochtend het rapportcijfer 5 krijgt. Het strandweer het de activiteit fietsen krijgen ook een 5. Gelukkig is het qua ‘rokjesweer’ beter gesteld. Dat krijgt een 7. Wandelen moet ik bij vandaag ook maar uit mijn hoofd laten, want die activiteit krijgt ook maar een 4 van Weeronline. Wie nu net als ik getuige zou zijn van het weer op Bonaire die zou moeite hebben om niet in de boek te plassen van het lachen. Waar halen ze dit soort belachelijke cijfers toch vandaan? Hoe moet het weer eruit zien om een 9 of een 10 te krijgen? Mogen er geen wolkjes aan de lucht zijn? Mag er geen bries staan?

Het wordt helemaal grappig als ik kijk naar de weersverwachting voor mijn woonplaats Roosendaal in Nederland. Daar zie ik voor vandaag weercijfer 5. Er wordt een maximumtemperatuur van 15 graden verwacht, een westenwind met kracht 4 en 60% kans op neerslag. Volgens Weeronline is dat beter weer dan wat ik op dit moment op Bonaire ervaar. Tenzij je totaal niet tegen warmte of zon kunt kan ik me niet voorstellen dat iemand het weer in Nederland vandaag boven dat van Bonaire verkiest.

Gisteren kreeg van Weeronline ook een 6. Dat was een dag waarin we heerlijk gesnorkeld hebben in zeewater van 27 graden en een luchttemperatuur van 29 graden, waar we aan Sorobon Beach zeer aangenaam hebben geluncht terwijl er slechts wat vriendelijke wolkjes te zien waren en waarbij we op de pier van Karel’s Beach Bar ’s middags echt genoten hebben van perfecte weersomstandigheden gecombineerd met een lekker koel drankje. Waarom zou je dat weer geen dikke 10 geven, of in ieder geval een 9 als je je echt stoort aan het briesje?

Voor mij is dit het bewijs dat weercijfers geven op basis van algoritmes eigenlijk niet kan. Je ziet in dit geval hoe vreselijk een gerenommeerde site er naast kan zitten. Natuurlijk is goed weer en slecht weer iets wat persoonsgebonden is. Niet iedereen ervaart een bepaald weertype op dezelfde manier. Maar het heerlijke weer hier op Bonaire afschepen met vijfjes en zesjes is gewoonweg belachelijk. Ik heb hier sinds mijn aankomst op het eiland nog niemand horen klagen over het weer. Misschien een enkele keer, op het moment dat je uit de wind bent, dat het warm is. Maar zelfs dat valt hier heel erg mee.

Het jammere van het hele verhaal is dat iemand die een vakantie boekt zich laat beïnvloeden door dit soort weercijfers. Ik hoorde van de eigenaar van het appartement waar ik tijdelijk mag vertoeven dat mensen die een lastminute vakantie naar Bonaire willen boeken hem zelfs mailen of bellen om te vragen ‘of het nu echt zo slecht is op Bonaire’. En dat puur op basis van de belachelijke weercijfers van een dominante Nederlandse weersite. Het jammere van het hele verhaal is dat dit dus gewoon boekingen kan kosten. Mensen die dan toch voor een andere bestemming kiezen omdat ze voor zover mogelijk een zekerheidje willen hebben voor wat betreft het weer. Voor Bonaire misschien maar goed, want dan blijft het hier zo aangenaam relaxed!

Soortgelijke berichten

Bonaire of Curaçao
Bonaire of Curaçao?
08 november 2020
Zonsondergang
29 maart 2017
5x zien & doen op Curaçao
26 juli 2018