Als ik op reis ben dan moet ik de zonsondergang vastleggen als ik de kans heb. Zeker als je op een mooie zonbestemming bent waar de strand aan de westelijke kant ligt dan kan ik me niet bedwingen om ruim voor zonsondergang al klaar te staan met mijn camera. Ik onderbreek er zelfs mijn relaxuurtje op het strand of aan het zwembad voor. Wat mooi is om te zien is dat je meerdere dagen op dezelfde plek kunt staan om de sunset vast te leggen en dat het resultaat iedere keer verschillend is. Dat komt vooral door de weersomstandigheden. Wolken veranderen natuurlijk het totaalbeeld. Dat is helemaal zo als de zon vlak voor en tijdens de zonsondergang achter een wolk schuilgaat. Vocht in de lucht zorgt ook voor verschillende decors. Hoe meer vocht er in de lucht zit, des te intenser de kleuren worden die er tevoorschijn getoverd worden door Moeder Natuur.

Zo was ik vorige week op het zonovergoten eiland Curaçao. Van de vijf avonden die ik er doorgebracht heb, heb ik vier keer de zonsondergang vast kunnen leggen. Een keer heeft een enorme file van Willemstad naar Jan Thiel roet in het eten gegooid, waardoor ik te laat terug was om foto’s te maken. Leuk om te zien is dat de omstandigheden iedere avond verschillend waren, waardoor ik verschillende resultaten op de gevoelige plaat vast heb weten te leggen. De mooiste zonsondergang op Curaçao heb ik naar mijn eigen mening gemaakt met mijn iPhone nadat de zon onzichtbaar achter de horizon verdwenen was. Ik had de moed al opgegeven en de Canon camera in de kluis opgeborgen, toen de lucht ineens waanzinnig mooie kleuren lieten zien. Teruglopen had geen zin, dan was ik te laat geweest.

zonsondergang-curacaozonsondergang op Curaçao – dag 1

De eerste zonsondergang heb ik vastgelegd op het strand aan de Blauwbaai. Wolken zorgden ervoor dat de beste foto’s gemaakt zijn zo’n tien minuten voordat de zon echt onderging.

zonsondergang-curacao-dag2zonsondergang op Curaçao – dag 2

De zon is de tweede dag zichtbaar totdat hij onder gaat. Het ideale plaatje dat veel minder voorkomt dan je denkt. Tientallen mensen genieten samen met mij vanaf het Jan Thielstrand van dit uitzicht.

zonsondergang-curacao-dag3zonsondergang op Curaçao – dag 3

Een bijzonder zonsondergang op de derde dag. Er is bijna geen wolkje aan de lucht, behalve op de plek waar de zon zich optisch bevindt. Ook deze foto is op het strand van Jan Thiel gemaakt.

zonsondergang-curacao-dag4zonsondergang op Curaçao – dag 4

De vierde zonsondergang op Curaçao leek een totale mislukking te worden. Door de wolken en sluierbewolking heen was de zon amper te zien. Na tien minuten werd het alleen maar slechter en besloot ik op te houden met fotograferen. Ik heb mijn camera teruggebracht naar mijn hotelkamer en keerde vervolgens terug naar Papagayo Beach om aan het strand te gaan dineren.

Op het moment dat ik net een paar minuten zit zie ik de lucht ineens de meest prachtige kleuren krijgen. Hoewel de zon zelf officieel al iets van 15-20 minuten ‘onder’ is zorgt de zon voor prachtige reflecties op de aanwezige wolken. Ik leg het plaatje vast met mijn iPhone in plaats van met de spiegelreflex die niet meer binnen mijn bereik is. Zo zie je maar dat wat eerst de ‘lelijkste’ zonsondergang leek te worden, uiteindelijk het mooiste plaatje oplevert.

zonsondergang-iphone