5x zien & doen in Rome

De Italiaanse hoofdstad Rome is één van de absolute toppers binnen het aanbod van stedenreizen. De stad heeft natuurlijk een enorme historie en Italië is sowieso al een zeer populaire vakantiebestemming. Maar wat ga je allemaal zien en doen als je naar Rome gaat? In hoeverre laat je je citytrip beïnvloeden door de top 10 bezienswaardigheden van Rome? Niet iedereen is geïnteresseerd in het oude Romeinse Rijk en wil wel de absolute toppers zien, maar niet de gehele geschiedenis van het oude Rome herbeleven. Op basis van mijn eigen ervaringen heb ik een lijstje samengesteld van 5 dingen die je ‘moet’ zien in Rome.

[1] Het Colosseum

Als een gebouw tot de 7 nieuwe wereldwonderen behoort dan mag deze natuurlijk absoluut niet ontbreken op je to-see-list voor Rome. Het Colosseum is één van de meest belangrijke overblijfselen van het Romeinse Rijk. Het bouwwerk is in de 1e eeuw van onze jaartelling gebouwd en is een prachtige staaltje architectuur. Kun je je voorstellen dat ze in die tijd al een stadion weg konden zetten waar meer dan vijftigduizend bezoekers in plaats konden nemen? Een groot deel van het Colosseum is na aanschaf van een entreekaartje te bezoeken.

Het Colosseum is zo populair dat er vaak enorm lange rijen bij de kassa’s staan. Het handigste is daarom om vooraf je entreeticket via internet te kopen. Met zo’n skip-the-line-ticket kun je zo naar binnen. Als je wilt kun je met dit ticket ook de grote archeologische site ‘de Palatijnse Heuvel en het Forum Romanum’ bezoeken.

rome-colosseum

[2]  Vaticaanstad

Natuurlijk kun je Rome niet bezoeken zonder ook een bezoekje aan Vaticaanstad te maken. Deze ministaat is het hart van de katholieke kerk. De Basilica di San Pietro (in het Nederlands gewoon de Sint-Pietersbasiliek genoemd) is één van de belangrijkste kerken ter wereld. Jarenlang was dit ook de grootste kerk ter wereld. Voor de kerk ligt het Sint-Pietersplein waar gelovigen in grote aantallen komen luisteren naar de Paus als die vanaf het balkon de mensen toespreekt. Houd rekening met enorme drukte in de Sint-Pietersbasiliek. Wie slim is die gaat vroeg. De kerk gaat om 7:00 uur open en wie slim is die zorgt dat hij/zij er voor een uur of 8 al is.

Als je echt van klassieke kunst houdt dan kun je de Vaticaanse Musea natuurlijk ook meepakken. Zelf vond ik de Sixtijnse Kapel de moeite waard, maar ik zou mijn kinderen niet meer meenemen op een rondleiding door de Vaticaanse Musea.

[3] Castel Sant’Angelo

De Engelenburcht is op zich al een mooi bouwwerk. Vooral het totaalplaatje met de Engelenbrug ervoor maakt dit één van de mooiere bezienswaardigheden van Rome. De belangrijkste reden waarom ik van dit plekje houd is het uitzicht dat je vanaf de bovenste terrassen van het kasteel hebt. Je kunt de Sint Pieter prima zien liggen en je kunt verschillende plekken van Rome prima overzien vanaf dit niet eens zo erg hoge uitzichtpunt.

rome-castel-sant-angelo

[4] Trastevere

Gezellige straatjes en pleintjes met leuke winkeltjes en aangename terrasjes waar je prima kunt genieten van de Italiaanse keuken. Dat is in één zin hoe je de sfeervolle wijk Trastevere kunt omschrijven. Hoewel het hier overdag al prima vertoeven is, is het vooral in de avonduren een en al gezelligheid in Trastevere. Het leuke aan Trastevere is dat je hier niet het gevoel hebt in een miljoenenstad te zijn, maar in een aangename mediterrane provinciestad.

[5] De pleinen van Rome

Rome telt meerdere pleinen die de stad sfeer geven. Ieder plein heeft een totaal eigen karakter, maar hoort anderzijds ook wel weer echt bij de stad Rome. Pleinen die ik zeker op mijn lijstje zou zetten zijn het rechthoekige en grote Piazza Navona, het Piazza di Spagna waar je de Spaanse Trappen vindt en het Piazza del Popolo. Als je Rome bezoekt zul je vanzelf ook een keer op het Piazza Venezia terecht komen waar het immense eerbetoon aan Victor Emanuelle II de aandacht trekt.

rome-pleinen

Niet in mijn overzicht

Rome heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Maar als je een top 5 schrijft dan moet je keuzes maken. Net buiten mijn top 5 vielen de musea van Rome en dan met name Villa Borghese. Ook het Pantheon is buiten mijn lijstje gebleven, hoewel het absoluut wel de moeite waard is.

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Als je alles van deze Rome top 5 in één dag wilt doen dan kan dat, mits je wel vroeg begint in Vaticaanstad en vooraf je tickets voor het Colosseum geregeld hebt. Trek twee uur uit voor Vaticaanstad, ga vervolgens naar Castel Sant’Angelo waar je een een uur doorbrengt. Vervolgens maak je in een paar uur een wandeling door de stad waarbij je de genoemde pleinen bezoekt en lekker eventjes geniet van een lunch. De tweede helft van de namiddag besteed je aan het Colosseum en eventueel ook nog de Palatijnse Heuvel en het Forum Romanum. De avond gebruik je voor Trastevere waar je ook meteen je avondmaal nuttigt.

Meer over Rome

Op de website Rome voor beginners lees je vrijwel alles wat je moet weten over Rome. Ook op de Rome-pagina van steden.net staan veel Rome tips.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip?. Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten