Je hebt een vakantie naar het heerlijke Caribische eiland Curaçao geboekt. Warmte is gegarandeerd en de heerlijke stranden liggen op je te wachten. De vraag is of je alleen maar aan het zwembad van jouw heerlijke hotel op Curaçao zult blijven, vooral op het strand te vinden zult zijn of ook nog iets wilt gaan ondernemen. Wat ga je dan zien en doen op Curaçao? Wat moet je niet missen om je vakantie op deze topbestemming compleet te maken? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Ik ben zelf meerdere keren op Curaçao geweest en heb inmiddels wel een aantal favoriete bezigheden en bezienswaardigheden op het eiland. Die wil ik graag met je delen ter inspiratie voor jouw aanstaande bezoek aan tropisch Curaçao. Ook deze top 5 is weer gebaseerd op mijn persoonlijke voorkeuren.

Het is aan te raden om een auto te huren als je Curaçao wilt ontdekken. Het openbaar vervoer is amper een optie. Let wel heel erg goed op waar je een auto huurt. Er zijn bedrijven die klanten met hoge ongewilde kosten opzadelen. Ik huur tegenwoordig zelf altijd via Sunny Cars. Bij Sunny Cars zijn de auto’s all-risk verzekerd en heb je geen eigen risico. Ook ben je niet verplicht om een volle tank brandstof af te nemen tegen woekerprijzen.

Bekijk de huurauto’s van Sunny Cars op Curaçao

Om auto te rijden op Curaçao is een geldig Nederlands rijbewijs voldoende. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Voor de borg is een creditcard vaak verplicht. Benzine is op Curaçao een stuk voordeliger dan in Nederland.

[1] De stranden

De allerbelangrijkste attractie van Curaçao bestaat uit de tientallen stranden die het eiland telt. De meeste van de stranden zijn te vinden aan de rustige zuidkust van Curaçao, maar ook aan de ruige noordkust zijn enkele kleine stranden te vinden. De populairste stranden van het eiland zijn vrijwel allemaal zandstranden met een prachtige felblauwe zee. Als je van drukte en vertier houdt dan moet je vooral op Jan Thiel en bij Mambo Beach zijn. Op deze plekken is het ook ’s avonds vaak nog erg gezellig. Wie puur voor het strand en de zee gaat die heeft keuze uit een groot aantal andere stranden. Mijn favoriete stranden zijn Grote Knip (hier komen veel locals), Playa Lagun (als je geluk hebt zie je hier zeeschildpadden) en Playa Port Marie. Voor het mooiste strand van Curaçao moet je echter een boottocht maken, want je moet ongeveer 27 kilometer over zee overbruggen om op het oostelijk van Curaçao gelegen Klein Curaçao te komen. Het lange zandstrand van dit kleine onbewoonde eiland is volgens velen het mooiste strand.

curacao-stranden

[2] Willemstad

Hoofdstad Willemstad herbergt veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De wijken Punda en Otrobanda zijn de meest interessante delen van Willemstad. Zo vind je hier de bekende Handelskade die onderdeel uitmaakt van het op de Werelderfgoedlijst geplaatste historische centrum, de Pontjesbrug (Koningin Emmabrug) en de drijvende markt. Ook telt Willemstad meerdere interessante musea zoals het Maritiem Museum en het Kura Hulanda Museum.

curacao-willemstad

[3] Landhuizen

In de achttiende en negentiende eeuw zijn er pakweg honderd landhuizen gebouwd op Curaçao. Deze landhuizen waren het middelpunt van de plantages waarop ze zich bevonden. De statige villa’s waren meestal op een heuvel gebouwd en hadden vaak een indrukwekkende entree. Ongeveer de helft van deze landhuizen bestaat nog. Sommige landhuizen zijn in topconditie, terwijl andere duidelijk een renovatiebeurt nodig hebben. De oude landhuizen hebben allemaal één overeenkomst: de tijd van plantages en slavernij ligt inmiddels ver achter ons en de meeste van deze panden hebben een andere functie gekregen. In het prachtige landhuis Brievengat worden tegenwoordig evenementen georganiseerd, in landhuis Chobolobo wordt door distilleerderij Senor Co de bekende Blue Curaçao likeur (en andere likeuren) gemaakt, landhuis Daniel is nu een hotel/restaurant, in landhuis Savonet is de ticketverkoop en winkel van het Christoffelpark gevestigd en in landhuis Jan Kok heeft de lokaal zeer bekende kunstenares Nena Sanchez haar atelier.

curacao-landhuizen

[4] Watersport

Curaçao is een prima bestemming voor allerlei watersporten. Het iets verderop gelegen Bonaire staat natuurlijk bekend vanwege de indrukwekkende onderwaterwereld, maar ook in de wateren rond Curaçao valt er volop wat te beleven voor snorkelaars en duikers. Populaire snorkelbestemmingen zijn Tugboat, Blue Bay, Playa Lagun en Playa Piskadó. Deze laatste plek is net zozeer bekend vanwege de vissen, maar wel vanwege de vrijwel altijd aanwezige zeeschildpadden. Windsurfers kunnen hun sport beoefenen op Spaanse Water. Voor de beste duikplekken moet je vaak wel even met een bootje mee om naar de beste duikspots te varen. Je vindt op Curaçao meerdere aanbieders van duiktochten.

[5] Grotten van Hato

Er zijn meerdere bezienswaardigheden op Curaçao waar je een dagdeel aan kunt besteden. Zo heb je een struisvogelfarm, een kruidentuin en natuurlijk natuurpark Christoffelberg. De vijfde plek in deze Curaçao top 5 heb ik echter toebedeeld aan de grotten van Hato. Dit grottenstelsel kan onder begeleiding van een gids bezocht worden. Je maakt kennis met de plek waar gevluchte slaven vroeger schuilhielden, maar waar veel vroeger al de Arawak indianen geleefd hebben. Je krijgt informatie over de grotten en over de geschiedenis van deze plek. Ik vond het een leerzame tocht.

curacao-grotten-van-hato

Niet in mijn overzicht

Ik heb een aantal dingen die je op Curaçao kunt doen niet in mijn top 5 opgenomen. Belangrijkste reden is natuurlijk dat ik keuzes moest maken. Ik heb bijvoorbeeld het populaire Seaquarium niet meegenomen in het lijstje. Dat komt vooral omdat ik een beetje moeite heb met plekken waar dieren opgesloten worden en er vervolgens met sommige dieren show gegeven worden. Ook al zeggen ze dat de dieren het leuk vinden, voor mij is het onnatuurlijk dat dieren een showtje opvoeren voor menselijk publiek. Ook de interactie met dolfijnen waarbij commercie de grondslag is, wil ik niet promoten. Verder heb ik het uitgaansleven van Curaçao niet vermeld. Met name aan Mambo Beach, aan Jan Thiel Beach en op sommige plekken in Willemstad kun je prima stappen. Op de stranden ben je vaak wel afhankelijk of er die avond iets georganiseerd is of niet.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.