Terugblik op reisjaar 2015

Het jaar zit er op en dat is voor velen het moment van terugblikken en vooruitkijken. Ik doe dit jaar lekker mee aan deze trend. Voor mij stond het reisjaar 2015 in het teken van oude bekenden en een nieuwe liefde. De nieuwe liefde heet Canada. Wat een prachtig land is dat, zeg! Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat ik hier niet eerder naartoe geweest ben. De natuur, de mensen, het goede leven… Canada is ronduit geweldig. Dit land smaakt ook absoluut naar meer. Een andere nieuwe ervaring voor mij was het cruisen en het all-inclusive toerisme aan de Turkse kust. 

Naast nieuwe ontdekkingen ben ik dit jaar ook op twee bestemmingen geweest waar ik allebei in 1999 voor het laatst geweest was: de Amerikaanse metropool New York en het Griekse eiland Rhodos. Dit was nog in het pre-kids tijdperk. Het was ook de periode dat de wereld nog niet in de ban was van aanslagen. De Twin Towers stonden nog fier overeind in NYC.

Januari 2015 – winters Gent

De maand januari is er meestal eentje die in het teken staat van bijwerken. Na een druk laatste kwartaal was daar ook dit jaar sprake van. Pas eind januari ga ik voor het eerst op pad. Het was een persreis naar Gent. Hierbij heb ik een afstand van maar liefst 100 kilometer moeten afleggen. Gent kende ik al, maar winters Gent was voor mij nieuw. De persreis stond in het teken van een prachtig lichtfestival. Sneeuw, wind en regen zorgden voor een extra winterse dimensie.

2015-01-gent

Februari 2015 – wandelen in de Ardennen

Ook in februari stond in het teken van België. Dit keer waren het de Belgische Ardennen die aan de beurt waren. Voor ons gezin geen geheel onbekend terrein, maar de omgeving van Durbuy hadden wij nog niet ontdekt. Hoewel het hartje winter was en het er wit zou kunnen zijn, was het iets warmer dan normaal waardoor we vooral afwisselend met grijs en zonnig weer te maken hebben gehad. We hebben genoten van drank en spijzen. Een speciale vermelding verdient chocolatier Cyril, waar we genoten hebben van een heerlijke demonstratie. Ik heb in mijn eentje nog een heerlijke wandeling naar Wéris gemaakt en daar een ochtendje onder een stralend zonnetje aan het fotograferen geweest.

2015-02-ardennen

Maart 2015 – heerlijk Dubai

In maart ben ik met Jeroen Eckhardt naar Dubai gereisd. Een mooie kans om hem ‘mijn’ Dubai te laten zien. Waar ik Dubai als dertig keer eerder bezocht heb, daar was het voor mijn compagnon/vriend de allereerste kennismaking met deze indrukwekkende bestemming. We hebben zowat ieder hoekje van Dubai gezien. Voor Jeroen leverde dit de website 5 Days Dubai op en ik heb hier vooral materiaal verzameld voor mijn bestaande Dubai sites. Daarnaast heb ik hier het eerste verhaal geschreven voor een nieuwe website www.in12uur.nl. Dit project is er eentje waarvan ik veel verwacht voor de toekomst. Het is gebaseerd op het in één dag bezoeken van een bestemming. Dubai leende zich prima voor het eerste verhaal op deze site. Inmiddels staan er 14 verhalen op en loopt de site met zo’n 200 tot 300 bezoekers per dag al lekker.

2015-03-dubai

April 2015 – het paspoortincident

In de eerste helft van april ben ik veel in Antwerpen geweest. Het was ideaal weer om foto’s te schieten in deze Scheldestad. Door deze trips naar Antwerpen heb ik nog wel een ‘paspoortincident‘ gekend. Een paar dagen voor een trip naar New York is mijn paspoort in de wasmachine beland omdat ik die braaf meegenomen had naar Antwerpen. Deze is in mijn broekzak blijven zitten en die broek heb ik meteen in de was gegooid toen ik thuis kwam. Het resultaat was een paspoort waarmee ik waarschijnlijk in Amerika gestrand zou zijn bij de paspoortcontrole. De enige oplossing was een nieuw paspoort aanvragen via de spoedregeling en vervolgens als de sodemieter een nieuwe ESTA-toelating aanvragen. Dat is gelukkig allemaal goed gekomen, waarna ik voor vijf dagen naar New York af kon reizen. Deze reis was weer met Jeroen. New York is dermate populair dat we besloten ieder een site over deze metropool te maken. Dit heeft geresulteerd in New York voor beginners geschreven door Jeroen en New York Top 10 geschreven door mij. New York was overigens net zo indrukwekkend als de eerste keer toen ik hier was. De drukte, de hoge gebouwen, de sfeer, het echte stadse gevoel…. ronduit heerlijk. Je krijgt zoveel indrukken te verwerken dat je eigenlijk nog een keertje terug moet gaan. Wie weet ga ik binnen een paar jaar met het gezin terug.

2015-04-newyork

Mei 2015 – Rome en de eerste keer cruisen

Twee dagen na terugkomst uit New York zat ik alweer in het vliegtuig. Dit keer met het gezin. De bestemming is Rome om van daaruit eerst een week te cruisen en vervolgens Rome te ontdekken. Het cruisen was een ervaring die we met gemengde gevoelens beleefd hebben. De Middellandse Zee-cruise met de MSC Preziosa was voor ons minder VIP-gevoel dan waar we op gehoopt hadden. Het cruise op zich, waarbij je dus iedere dag een andere bestemming aandoet, is wel goed bevallen. We gaan dit zeker nog een keer doen. De kans dat we weer voor MSC Cruises kiezen acht ik wel klein. 

2015-04-cruise

Rome hebben we ervaren als druk en supertoeristisch. Tussen de vele bezienswaardigheden in is het echte Italië voor ons gevoel een beetje verloren geraakt. Het Colosseum en de andere overgebleven schatten uit de tijd van het grote Romeinse Rijk waren wel indrukwekkend om te zien. Wat de kinderen vooral bij zal blijven is de rondleiding door het Vaticaan. Onze gids Luigi was zo enthousiast aan het vertellen dat de geplande rondleiding van drie uur inmiddels al vier uur geworden was. Mijn jongste dochter was het toen helemaal beu waardoor wij besloten om op dat moment af te haken.

2015-05-rome

Juni 2015 – hernieuwde kennismaking met Rhodos

Net als New York had ik Rhodos ook in 1999 voor het laatst bezocht. Vanuit commercieel oogpunt was het wel de moeite waard om een keer naar dit Griekse eiland terug te keren. Dit heb ik in juni gedaan, voordat de ergste drukte begon. Ik vond Rhodos verrassend mooi. De noordkust is het toeristische hart van het eiland, maar vooral het rustige zuiden is prachtig dankzij de weelderige natuur. Het echte Rhodos begint wat mij betreft pas zodra je Lindos gepasseerd bent. De historische binnenstad van Rhodos Stad vond ik ook weer mooi, maar het is daar wel erg toeristisch geworden allemaal. Al met al heeft Rhodos een positieve indruk op me achtergelaten.

2015-06-rhodos

Juli en augustus 2015 – liefde op het eerste gezicht

Na jarenlang op het verlanglijstje van mijn vrouw gestaan te hebben stond deze zomervakantie Canada eindelijk op het programma. Wat heb ik er spijt van dat we dit niet eerder gedaan hebben. Wat een prachtig land is Canada. Niet alleen vanwege de spectaculaire natuur, maar ook vanwege de mensen. Wat zijn de Canadezen relaxed en vriendelijk. Na het steeds killer wordende Nederland voelde dit als een warm bad. We hebben eerst Vancouver in een dag of zes ontdekt. Deze stad staat bekend als een van de meest leefbare steden ter wereld en dat is wat ons betreft helemaal terecht. Hier zouden we best willen wonen. Wie weet komt het daar zelfs ooit nog wel een keertje van. Vervolgens hebben we drie weken met de camper door Canada gereisd. We hebben hierbij British Columbia en een stukje Alberta bezocht. De natuur is zo overweldigend! Dit willen we zeker nog een keertje doen.

2015-07-canada

September 2015 – Kreta & een bierreis naar Tsjechië

Na Rhodos stond in september Kreta op het programma. Dit eiland is zo groot dat ik veel kilometers heb moeten maken en nog lang niet alles gezien heb. Deze reis heb ik me vooral beperkt tot de gebieden die veel door toeristen bezocht worden. De rustige zuidkust heb ik slechts deels gezien en ook het schijnbaar prachtige oosten heb ik deze reis links laten liggen. Mooi was om te zien hoeveel verschillende gezichten Kreta heeft. Het eiland is duidelijk meer dan massatoerisme en heeft zeker ook natuurliefhebbers, rustzoekers, wandelaars en cultuurliefhebbers voldoende te bieden. Hoogtepunten waren voor mij Knossos en Balos Beach.

2015-09-kreta

Eind september heb ik aan een tweede persreis deelgenomen. Door het Tsjechische verkeersbureau was ik uitgenodigd voor een bierpersreis naar Tsjechië. Bier & reizen vind ik een heerlijke combinatie en dat Tsjechië een fraaie bestemming was dat wist ik wel, dus deze reis vond ik zeker de moeite waard om te doen. Wat mij verraste is dat ze naast het wereldberoemde pils uit Pilsen ook hele goede microbrouwerijen hebben. 

2015-09-tsjechie

Oktober 2015 – all-inclusive in Turkije en cultuur in Berlijn

Ik heb totaal geen drang om een all-inclusivevakantie naar Turkije te boeken. Toch was ik wel nieuwsgierig hoe dat daar nu eigenlijk echt is. Is het echt zo erg of heeft de Turkse kust meer te bieden dan graaibakken vol voer en dronken Russen aan het zwembad? Om daar antwoord op te krijgen reisde ik begin oktober naar de Turkse kust af. Ik heb Antalya, Kemer, Belek, Side en Alanya bezocht in heb in vier verschillende all-inclusive hotels overnacht. Ik heb daarbij wel gemerkt dat er grote verschillen in kwaliteit zijn en dat Turkije zeker meer te bieden heeft. Zo heeft de stad Antalya een prachtig historisch centrum en zijn er verschillende oude steden zoals Perge en Side te bezoeken.

2015-10-turkije

Eind oktober was het tijd voor Berlijn. Deze Duitse hoofdstad behoort tot mijn favoriete Europese steden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ik als kind en puber de Koude Oorlog nog bewust meegemaakt heb en gefascineerd was door de splitsing van Berlijn. Dit stukje historie is nog zichtbaar en voelbaar in de stad. Wat misschien nog interessanter is, is om te zien hoe de stad zich na de samenvoeging in 1989 is gaan ontwikkelen. De totale anarchie en wanorde van het voormalige Oost-Berlijn heeft langzaamaan plaatsgemaakt voor orde en structuur. Maar je voelt en ziet nog erg goed dat Berlijn anders is dan andere steden. De alternatieve kant van Berlijn vormt zo’n fraai contrast met de anders zo gestructureerde en bijna plichtmatige Duitse levenswijze die je elders ziet.

2015-10-berlijn

November 2015 – Gent en Wenen

Voor de website www.in12uur.nl heb ik zowel Wenen als Gent in één dag bezocht. Bij Gent heb ik geprobeerd zoveel mogelijk highlights van de stad te bezoeken. Dat is aardig gelukt, mede dankzij het heerlijke najaarsweer waardoor ik me prima met de fiets kon verplaatsen. Wenen was een bijzondere reis. Dankzij een actie van TUI werd er in één dag heen en weer gevlogen naar deze Oostenrijkse stad. Ik was één van de genodigden op deze dagtrip. In Wenen was de periode van de kerstmarkten aangebroken. Het dagje Wenen stond daarom vooral in het teken van deze kerstmarkten.

2015-11-gent

December 2015 – Verenigde Arabische Emiraten

De laatste reis van 2015 ging voor de tweede keer dit jaar naar de Verenigde Arabische Emiraten. Daarbij had ik verschillende doelen. Ten eerste om nog mee aanvullend materiaal te verzamelen voor mijn verschillende Dubai sites. Zo had ik geen eigen foto’s van de festiviteiten rondom de nationale feestdag van de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast moest ik nog fotomateriaal hebben voor de site www.abudhabivoorbeginners.nl. Daar stonden al wel wat foto’s op, maar ik had te weinig foto’s om de site goed te vullen. Ook ben ik deze reis voor het eerst naar Al Ain gegaan. Deze middelgrote stad ligt midden in de woestijn, op zo’n anderhalf uur rijden van Dubai. De authenticiteit van Al Ain heeft mij zeker kunnen bekoren. Ongepland is er zelfs een aparte Al Ain website voortgekomen uit dit bezoek. 

Uit de Emiraten-reis heb ik maar liefst drie verhalen voor www.in12uur.nl kunnen halen. Zo heb ik Dubai tijdens National Day beschreven, de highlights van Al Ain in één dag en een dag met een hop on hop off bus door Abu Dhabi.

2015-12-emiraten

Hoogtepunten

Als ik terugkijk op het reisjaar 2015 dan sprongen de volgende dingen er uit voor mij:

  • Het landschap van Canada. Het is gewoon een aaneensluiting van prachtige beelden, waarbij het vooral ook de diversiteit is die indruk maakt.
  • New York City. Hoe je het ook wendt of keert, dit is toch echt de meest stadse stad ter wereld.
  • Nogmaals Canada: de mensen. Zelden, echt zelden, heb ik zulke oprecht vriendelijke mensen meegemaakt als in Canada. Het is het bewijs dat mensen nog wel op een respectvolle en behulpzame wijze met elkaar om kunnen gaan in dit ik-tijdperk.
  • Het Kempinski The Dome hotel in Belek. Dit hotel is het bewijs dat vijfsterrentoerisme in Turkije ook aangenaam en stijlvol kan zijn.
  • Decadente vrijdag. Samen met Jeroen Eckhardt heb ik in Dubai op één dag genoten van een zesgangen topbrunch, een aangenaam driegangendiner en vervolgens cocktails in de Skyview Bar van Burj Al Arab, het meest luxueuze hotel ter wereld.
  • Een Berlijns hof naast de beroemde Hackesche Höfe. Dit hof is niet opgeknapt, maar is een voorbeeld van hoe straatkunst toegepast is in een plek waar projectontwikkelaars de dienst niet uitmaken. Voor fotografen een waar lusthof.
  • Het bezoek aan de Tsjechische microbrouwerij Modrá Hvězda. Wat een heerlijk bier!
  • De straaljagershow in Abu Dhabi. Een zestal straaljagers gaven een indrukwekkende luchtshow weg ter ere van UAE National Day. Hierbij werden de nationale kleuren van de emiraten gebruikt.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden