Perge

Tijdens mijn afgelopen reis door Turkije bezocht ik Perge. Deze oude stad, die ook wel als Perga geschreven wordt, was ooit de invloedrijkste plaats in de streek die vroeger Pamphylië heette. Tegenwoordig ligt Perge binnen de provincie Antalya. Door de nabijheid van veel toeristische plaatsen wordt Perge druk bezocht. Het behoort tot de absolute toppers uit het aanbod van excursies vanuit Antalya, Side en Belek. Daarom was ik blij dat ik pas in oktober in Perge rondliep. Op een bus Aziatische toeristen en enkele stelletjes met individuele bezoekers na was er helemaal niemand in perse. Voor mij betekende dit dat ik redelijk wat foto’s heb kunnen maken waar geen toeristen op voorkomen.

De geschiedenis van Perge

Ongeveer duizend jaar voor het begin van onze jaartelling stichtten de Grieken Perge. Omdat de rivier Kestros bevaarbaar was en op zee uitkwam had Perge een haven. Het was op dat moment de hoofdstad van Pamphylië. Ruim vier eeuwen later veroverden de Perzen dit gebied totdat Alexander de Grote in 333 voor Christus van Perge zijn hoofdkwartier in deze regio maakte. Ten tijde van het Romeinse Rijk waren het de Romeinen die hier van Perge de belangrijkste stad van de regio maakten. De Romeinen hebben eigenlijk de bouwwerken aangelegd waarvan je de ruïnes nu kunt bewonderen. Tijdens en na de val van het latere Byzantijnse rijk werd de stad meerdere keren aangevallen, waarna de stad verlaten is.

Wat kun je zien?

In Perge vind je één van de best bewaard gebleven Romeinse stadions, die vroeger plaats bood aan zo’n 12.000 mensen. Daarnaast kun je de thermen zien, een agora en een oude stadspoort waar twee ronde torens bij horen. Zelf vond ik het waterkanaal met de daarachter liggende nymphaion erg mooi. Het antieke theater was ten tijde van mijn bezoek helaas gesloten vanwege restauratiewerkzaamheden.

Fotoverslag

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Hieronder zie je een deel van de vele foto’s die ik tijdens mijn bezoek aan Perge geschoten heb. Voor de duidelijkheid: deze foto’s vallen onder het auteursrecht en mogen niet door derden elders gepubliceerd worden.

perge1

perge2

perge3

perge4

perge5

perge6

perge7

perge8

perge9

perge10

perge11

perge12

perge13

perge14

perge15

perge16

perge17

perge18

Soortgelijke berichten

Onze eerste cruise – deel 4
27 mei 2015
De Noordzeekust
31 mei 2020
Betoverend Lapland
11 maart 2019