Als je in Dubai bent dan moet je een keertje een vrijdagbrunch meemaken. De decadente vrijdagbrunches zijn een begrip in Dubai. De vrijdag is van oudsher een familiedag in dit rijke emiraat. Het is de eerste dag van het weekend, waarbij je ’s morgens naar de moskee gaat en de middag met je familie doorbrengt, eventueel aangevuld met vrienden. De vrijdagmiddag wordt gebruikt voor uitstapjes naar het strand, een wandeling door een park, het bezoek aan een attractie of om uitgebreid te tafelen. Zo zijn in Dubai de de vrijdagmiddagbrunches ontstaan, die vooral in de toprestaurants van Dubai gehouden worden.

Tijdens mijn reis naar Dubai de afgelopen week heb ik de vrijdagmiddagbrunch in The Rib Room meegemaakt. Dit toprestaurant is gevestigd in hotel Jumeirah Zabeel Saray, één van de luxe hotels van de Jumeirah Group. In tegenstelling tot veel andere locaties waar men de vrijdagbrunch vooral als buffet aanbiedt, kun je bij The Rib Room kiezen uit verschillende menu’s die aan je tafel geserveerd worden. Hiermee biedt The Rib Room een goed alternatief voor mensen zoals ik die wat minder gecharmeerd zijn van buffetten. Datzelfde geldt voor mijn tafelheer.

theribroombrunch-cocktail

Voorafgaand aan de brunch drinken we een cocktail. Jeroen geniet van een aan tafel bereide martini op basis van gin en ikzelf van een overheerlijke mocktail. De toon voor een culinair feestje is gezet.

Wij kiezen voor het ‘Best of The Rib Room Tasting’-menu. Dit zesgangenmenu zal in onze ogen een uitstekende weerspiegeling moeten zijn van het beste wat dit restaurant te bieden heeft. Bij het menu hoort onbeperkt bubbels drinken (Laurent Perrier champagne). Daar zijn ze overigens niet zuinig mee. Jeroen ziet zijn glas een groot aantal keren bijgeschonken worden. Ik houd het bij een alcoholvrije mojito en tafelwater. Ik moet immers nog autorijden die dag.

theribroombrunch-menu

Voorafgaand aan het menu wordt er een brood geserveerd met ongezouten roomboter en romige kreeftboter. Het brood heeft een gebroken korst zoals je dat in Nederland op tijgerbrood ziet.

De eerste gang bestaat uit een krab bisque met gerookte paprika. De gladde soep is voorzien van twee stuks verse ravioli met vers krabvlees erin en is afgetopt met een schuimlaag. De soep is volledig in balans en een mooie start van dit brunchmenu.

theribroombrunch-1-bisque

De tweede gang is een schaal met zeevruchten. Als je de mooi opgemaakte schaal ziet dan is de eerste reactie “dit is al een volledige lunch”. De tweede reactie is dat de schaal tot in de kleinste details samengesteld is. De citroen is omhuld met een doekje, zodat er geen pitten uit kunnen vallen op het moment dat je citroensap over je zeevruchten wilt sprenkelen. De schaal bestaat uit mooi gegaarde kreeft, grote garnalen en verse rauwe oesters. Het opeten was bepaald geen straf. Het waren prachtige producten die heerlijk vers smaakten. De bijgevoegde huisgemaakte vinaigrette maakte het af.

theribroombrunch-2-seafood

Als derde gang stond gebakken foie gras met gekarameliseerde appel en een gekruide jus op de kaart. Gelukkig een beschaafde portie die mooi geëtaleerd  op het bord gepresenteerd werd. Ieder hapje was een streling van de tong. De combinatie met de appel is mooi bedacht en goed uitgevoerd.

theribroombrunch-3-foiegras

Voor het vierde gerecht kozen wij voor vlees. We hadden voor zeebaars kunnen kiezen, maar in een restaurant dat ‘The Rib Room’ heet zou je volgens ons voor vlees moeten gaan. Het vleeshoofdgerecht bestaat uit een perfect gegaard stukje ossenhaas en een supergaar korte ribstuk van het rund. Wie spareribs van het varken lekker vindt die zou dit echt moeten proeven. Dit vlees is (net als de ossenhaas overigens) een ware smaaksensatie. Ik geloof dat ik zelden zulk lekker vlees geproefd heb. Het bord is opgemaakt met een mooi stukje schenkel en een heerlijke aardappelpuree met verse witte truffel. Voor mij was deze gang het hoogtepunt van de brunch. Ik kreeg letterlijk kippenvel toen ik de eerste hap van het vlees proefde.

theribroombrunch-4-vlees

Na het vlees was het tijd voor kaas. De kelner kwam met een kar met een mooi assortiment kazen aangereden. Hoewel je zou denken dat je met Franse kazen te maken hebt, bleek ieder kaasje uit Groot-Brittanië te komen. Op de vraag welke kazen wij wilden hebben was het antwoord gemakkelijk: allemaal. Er werd op vakkundige wijze een mooi plankje samengesteld waar redelijk grote porties van alle vijf de kazen op gelegd werden. De kazen werden begeleid met verse zoetjes en zuurtjes gebaseerd op verschillende groente- en fruitsoorten. Net als de voorgaande gerechten was ook de gang met kaas perfect verzorgd.

theribroombrunch-5-kaas

 Na al dit culinair geweld is er nog een klein gaatje overgebleven voor een desert. We zijn inmiddels meer dan twee uur verder en we voelen onze broek al wat strakker gaan staan. Omdat de rest zo lekker was kunnen we niet maken om de brunch niet helemaal af te maken. De huisgemaakte banoffee is dermate lekker dat we daar al snel geen spijt van hebben. Een mooi klassiek gerecht dat tot in perfectie uitgevoerd is.

theribroombrunch-6-bannoffee

Na zo’n decadente vrijdagbrunch kunnen we maar tot één conclusie komen: dit is misschien wel de beste brunch (of eigenlijk lunch gezien het tijdstip) die we ooit hebben mogen meemaken. Het niveau zou in Europa ongetwijfeld goed zijn voor één of meerdere Michelinsterren. Wie in Dubai een vrijdagbrunch mee wil maken die kunnen we niet anders zeggen dat The Rib Room een uitstekende keuze zou zijn om dit te beleven. Alles is top, van het eten tot aan de bediening en sfeer. De livemuziek die ten gehore wordt gebracht door een getalenteerde zangeres en haar begeleider op toetsen dragen daar ook zeker aan bij.

Meer informatie over The Rib Room en de vrijdagbrunch is te vinden op hun website.

theribroombrunch-muzieklive muziek tijdens de brunch