Afgelopen week was ik op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen en Visit Gent op persreis naar de Oost-Vlaamse stad Gent. Op het programma stonden o.a. een bezoek aan het Lichtfestival, het bezichtigen van de tentoonstelling Lightopia in het Design Museum Gent en een fietstocht langs de vele graffiti die je in het straatbeeld van Gent ziet. Onder begeleiding van de kundige gids Sander van de vereniging Graffiti VZW hebben we met een groepje bloggers en journalisten een fietstochtje gemaakt waarbij we verschillende onderdelen van graffiti in Gent gezien hebben.
Tags en pieces
Sander legt ons tijdens de tocht het verschil uit tussen tags, quick pieces, en pieces. Ook vertelt hij ons alles over de rol van graffiti binnen de hiphopcultuur en wat graffiti voor de stad Gent en haar bewoners betekent. We beginnen bij een prachtig werk van Bart Smeets, die onder de naam Smates actief is. Hij heeft in samenwerking met de toeristische dienst van Gent de zijkant van hun pand voorzien van een fraaie piece. Andere artiesten die onderweg belicht worden zijn o.a. Roa en Bue de Warrior.
Legale en gedoogde graffiti
In Gent is inmiddels veel graffiti legaal of gedoogd. Zo heeft er op 30 juni een zogenaamde Graffiti Jam plaatsgevonden in de Tweebruggenstraat. Een lange muur van deze fietsstraat is op deze dag legaal voorzien van graffiti waarbij het onderwerp ‘fietsen’ centraal staat. Een tweede straat in Gent die bekend staat vanwege de graffiti is de Werregarenstraat. Dit voetgangersstraatje in het centrum van Gent heeft als bijnaam ‘Graffitistraatje‘. Wie door de straat wandelt die snapt deze bijnaam direct: werkelijk alles wat uit steen, beton of metaal bestaat is bespoten. Over de kwaliteit van de meeste kunstwerken in deze straat valt te twisten, maar kleurig is he in ieder geval wel.
Concrete Canvas Tour
Voor wie met eigen ogen de graffiti in Gent wil aanschouwen is er een handige routekaart in omloop: de Concrete Canvas Tour. Op deze kaart staat een fietsroute van 14,5 kilometer die je langs alle belangrijke graffiti in Gent brengt. Als alternatief staat er ook een kortere (7,5 kilometer) wandelroute op de kaart. je ziet dan niet alles, dus beter is het om het per fiets te doen. De Concrete Canvas Tour is een product van Street Art Belgium en wordt met steun van o.a. Stad Gent uitgegeven. Tijdens de persreis hadden we onvoldoende tijd om de hele route te doen, maar ik weet vrijwel zeker dat ik dit jaar naar Gent terugkeer om de rest van de kunstwerken ook te bewonderen.