Wat is een reiziger? Dat is de vraag die ik mijzelf stelde toen ik moest kiezen welke naam ik aan dit blog ging hangen. Ik had de keuze tussen twee domeinnamen die sinds vorig jaar mijn eigendom zijn: patrickopreis.nl of patrickopvakantie.nl. Het is uiteindelijk Patrick op Reis geworden. De doodsimpele beredenering hierachter is dat je al aan het reizen bent zodra je je doelbewust en vrijwillig verplaatst. Ten tweede vind ik dat als ik voor mijn werk in het buitenland ben (jajaja, ik zie reizen toch echt als werk), ik niet op vakantie ben.

Backpackend door twintig landen

In de ogen van sommigen ben ik geen reiziger. Volgens hen moet je minimaal een jaar door een twintigtal moeilijke landen gereisd hebben, moet je je accommodaties (het liefste hostels of slapen bij locals) niet vooraf geregeld hebben en moet je nooit je reis helemaal vooraf uitstippelen. Go with the flow… kijk waar de wind je naartoe brengt en blijf vooral ergens hangen als je het daar naar je zin hebt. Na je jaar backpacken blijf je meerdere keren op zoek gaan naar onontdekte plekjes in landen waar reisaanbieders zoals Sunweb en Corendon waarschijnlijk nooit toeristen naartoe zullen brengen.

Laat me meteen duidelijk zijn: zo’n reiziger ben ik niet.

Neurotische controlefreak

Ik ben een neuroot die ervan geniet om in het buitenland te zijn. Andere culturen, andere mensen, ander weer en andere plekjes. Ik wil ontdekken en vastleggen. Maar wel op mijn eigen manier. Ik ben eerder een soort voyeur die gadeslaat. Ik registreer en schrijf daarover. Ik hoef zelf niet deel te nemen aan salsalessen, te zweven boven kloven of te raften over ruige rivieren. Laat mij maar lekker met beide benen stevig in mijn wandelschoenen staan. Maar maakt dat mij minder reiziger? Volgens mij niet.

Inmiddels heb ik meer dan vijftig landen bezocht, waaronder enkele waar niet iedere Nederlander geweest is zoals Djibouti, Macau, Benin, Guinea en Uruguay. Ik heb elke lastige situatie op reis op weten te lossen en serieuze problemen altijd weten te voorkomen. Ik slaap ongeveer tachtig nachten per jaar in buitenlandse bedden en ken elk hoekje van de Nederlandse luchthavens alsof het mijn eigen huis was. De laatste tijd durf ik zelfs mijn controledrang opzij te zetten en meer ruimte te creëren voor een minder strakke planning op reis.

Dus als ik in het buitenland ben, ben ik niet op vakantie. Ik ben op reis.