De Italiaanse stad Pisa is een populaire toeristische bestemming. In het lijstje met best bezochte steden van Italië staat Pisa vrijwel continu in de top 10. De populariteit van Pisa is vooral te danken aan de scheefstaande toren. Deze middeleeuwse toren is hét icoon van de stad en behoort zelfs tot de meest bekende gebouwen ter wereld. Dat de toren scheef staat is een kwestie van pech. Men wilde een rechte vrijstaande klokkentoren bouwen. Al snel begon de toren te hellen. Achteraf blijkt het een geval van geluk te zijn. De scheefstaande toren zorgt jaarlijks voor grote aantallen toeristen in Pisa en draagt daarmee een aanzienlijk steentje bij in de plaatselijke economie.

Vanuit Nederland heb je grofweg twee groepen mensen die Pisa bezoeken. Ten eerste zijn er de stedentrippers die speciaal voor Pisa naar Italië vliegen. De grootste groep bestaat uit mensen die vakantie gaat vieren in de prachtige regio Toscane en daarbij een bezoek aan Pisa brengt.

Stel dat je een dag of meer dagen naar Pisa gaat. Wat ga je daar dan doen? Natuurlijk ga je de beroemde scheve toren met eigen ogen aanschouwen. Maar in Pisa valt meer te zien en te beleven. De stad was in de middeleeuwen samen met Venetië, Genua en Amalfi één van de vier maritieme republieken. Daardoor behoorde Pisa tot de machtigste steden in de regio met een bloeiperiode in de 12e en 13e eeuw. Uit die tijd is relatief weinig overgebleven, op het beroemde Piazza dei Miracoli na. Latere periodes hebben echter voldoende bezienswaardigheden voortgebracht waar je nu nog steeds van kunt genieten.

Uit alles wat er te zien en te doen valt in Pisa heb ik een top 5 samengesteld. Dit zijn mijn vijf aanraders voor wie Pisa gaat bezoeken.

[1] Toren van Pisa

Dé attractie van Pisa is natuurlijk de scheefstaande Toren van Pisa. De toren staat overigens niet alleen recht, maar is ook krom. Dat komt omdat men tijdens de bouw heeft getracht de overhelling te compenseren. Na ingrijpen eind vorige eeuw is de overhelling gereduceerd van 4,5 naar iets minder dan 4 meter. De meeste toeristen bewonderen de toren alleen maar van de buitenkant. Het lijkt er daarbij vooral op dat men vooral bezig is om zo grappig mogelijk met de toren op de foto te gaan. De meest gebruikte pose is die waarbij het erop lijkt dat ze de toren eigenhandig tegenhouden.

Wat ik zeker aan zou raden is om de toren zelf te bezoeken. Via trappen kun je naar boven lopen. Tijdens het lopen merk je erg duidelijk dat de toren scheef staat. Nog beter ervaar je het op de bodem van het atrium. Als je aan de hoogste kant een flesje water weglegt dan zie je het flesje naar het lagere deel rollen. Nadat je de top van de toren bereikt hebt kun je genieten van een mooi uitzicht over de stad en vooral ook over het Piazza dei Miracoli.

Er mag een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd naar binnen bij de Toren van Pisa. Daarom werkt men met tickets met een tijdslot. Vooraf reserveren is daarom aan te raden.

Koop hier je Toren van Pisa tickets

Toren van Pisa

[2] Piazza dei Miracoli

Het oudste deel van de stad is Piazza del Duomo, dat ook wel de prachtige naam Piazza dei Miracoli draagt. Hier staan de gebouwen die samen met de scheefstaande toren het hart van de stad vormen: de Duomo Santa Maria, de Toren van Pisa, het Baptisterium en het Camposanto. De ruimte rondom deze gebouwen is vooral opgevuld met gras. Bij zonnig weer krijg je een mooi contrast van groen gras, witte gebouwen en blauwe lucht. Tickets voor deze bezienswaardigheden en het Museo delle Sinopie zijn te koop bij het ticketkantoor aan de achterkant van Piazza dei Miracoli.

[3] Wandeling over de stadsmuren

Een uniek uitzicht op Pisa krijg je vanaf de oude stadsmuren. Sinds vorig jaar zijn deze na vele decennia weer opengesteld voor het publiek. Na betaling van 3 euro kun je over ongeveer drie kilometer van de stadsmuren wandelen. Het mooiste deel is het stuk muur dat bij Piazza dei Miracoli ligt. Vanaf het westelijke stukje kun je goede foto’s maken van het middeleeuwse plein. Als je de hele wandeling maakt dan doe je daar een klein uurtje over inclusief de tijd die je af en to stilstaat om van het uitzicht te genieten. Bij slecht weer zijn de stadsmuren niet toegankelijk. Als het ’s morgens te slecht is (regen en/of wind) dan blijven de muren de rest van de dag gesloten, ook als het opklaart.

Meer info vind je op www.muradipisa.it

Wandeling over de stadsmuren

[4] Muurschildering van Keith Haring

De inmiddels overleden kunstenaar Keith Haring is vooral bekend vanwege zijn cartoonachtige schilderingen. Zijn stijl laat zich niet zo snel in één hoekje stoppen. Moderne kunst, popart en graffiti is wat het meest gebruikt wordt om zijn kunst te omschrijven. Eén van zijn beroemdste werken vind je niet in een museum, maar op een muur in Pisa. Tuttomundo bedekt een volledige blinde muur van het klooster van Sant’Antonio. Deze ‘mural’ is één van de laatste werken van Keith Haring en is gratis te bewonderen. Het kleurrijke werk komt het beste tot zijn recht op het moment dat de zon er op schijnt. Daarvoor bezoek je Tuttomundo bij voorkeur in de ochtenduren.

Muurschildering van Keith Haring

[5] Wandeling langs de Arno

De Arno is de rivier die dwars door het hart van Pisa stroomt. De oevers van de Arno vormen een leuk wandeltraject. Onderweg kun je genieten van de typische Toscaanse kleuren die de gebouwen langs de oevers tentoonspreiden. Langs de Arno zijn meerdere bezienswaardigheden te zien zoals het Palazzo Vecchio de ‘Medici, het Piazza XX Settembre, de Ponte della Vittoria, het Palazzo Reale, de gotische Chiessa di Santa Maria della Spina en de Cittadella Vecchia met de Torre della Citadella.

Wandeling langs de Arno

Extra tip

Als zesde tip zou ik aanbevelen om pizza te eten als je in Pisa bent. Het klinkt natuurlijk leuk als je kunt zeggen ‘ik heb pizza in Pisa op’. Het Italiaanse gerecht komt eigenlijk niet uit Pisa maar uit Napels. Een kniesoor die daar op let. Wat ik trouwens ook zeker zou doen is genieten van Italiaans ijs tijdens een dagje Pisa. Er zijn voldoende plekken binnen de stad waar je lekker ambachtelijk ijs kunt proeven. Mijn twee favoriete ijssalons in het centrum van Pisa zijn Gelateria de’ Coltelli en Il Gelato di Toto.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Pisa is niet al te groot en de bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Als de weersomstandigheden meezitten en je een redelijke conditie hebt, dan kun je deze vijf bezienswaardigheden en activiteiten gemakkelijk binnen één dag doen.

Het inspirerende verhaal ‘Pisa in één dag: de highlights van Pisa‘ laat zien hoe een dag in Pisa eruit kan zien, compleet met tijdlijn en veel mooie foto’s.

Meer over Pisa

Wil je meer informatie over Pisa lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Pisa: Pisa voor beginners en Pisa op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.