5x zien & doen in Milaan

Milaan is één van mijn favoriete steden binnen Italië. Hoewel Milaan vooral als zaken- en modestad gezien wordt en toeristisch gezien al jarenlang moet leven in de schaduw van Rome en Venetië, vind ik Milaan authentieker en misschien ook wel leuker dan die twee populaire Italiaanse steden. Dat ik hierin niet de enige ben bewijzen de bezoekersstatistieken van de verschillende Milaangerelateerde websites en webpagina’s. Mede dankzij het ruime aanbod van goedkope vliegtickets richting de Milanese luchthavens kiezen steeds meer Nederlandse toeristen voor Milaan als stedentripbestemming.

Milaan is voor mij meer dan een ultieme shoppingbestemming. Natuurlijk begrijp ik het als de modebewuste mens speciaal voor het winkelen naar Milaan vliegt. Zeker op het moment dat de uitverkoop in Milaan plaatsvindt is het aantrekkelijk om te gaan shoppen in de hoofdstad van Lombardije. Wie een ruimer budget heeft en van de laatste mode wil genieten die kan het hele jaar door uitstekend terecht in Milaan. Maar wat als je niet voor het winkelen naar Milaan wilt reizen? Wat als je de stad zelf wilt beleven? Wat mag je dan niet missen in deze bruisende Italiaanse metropool? Ik heb op basis van mijn bezoeken aan Milaan een eigen top vijf samengesteld van leuke dingen om te zien en te doen in Milaan.

[1] De Dom van Milaan

Zelfs voor wie niet van kerken houdt, is een bezoek aan de Dom van Milaan een absolute ‘must-do’ als je Milaan bezoekt. Deze enorme kathedraal, waarvan de volledige naam Duomo Santa Maria Nascente is, behoort tot de meest indrukwekkende kerkgebouwen ter wereld. Dat is deels te danken aan de grootte en de ligging aan de Piazza del Duomo. Wat de Dom van Milaan echter zo’n enorme publiekstrekker maakt is de enorme gotische façade. Er zijn weinig gotische bouwwerken waar deze stijl zo fraai tot in detail uitgewerkt is. Je kunt de Dom van Milaan niet alleen van binnen en van buiten bekijken, je kunt ook het dak op. Na het aanschaffen van een ticket voor het dakterras kun je met de lift of via een trap naar boven. Op het dak kun je de stijlelementen van het gebouw goed bekijken. Daarnaast is dit een prachtig uitzichtpunt over het centrum van Milaan.

Om de wachtrijen te ontlopen kun je combitickets voor de entree tot de Dom en toegang tot het dakterras vooraf via internet kopen:
Tickets voor de Dom van Milaan

5x-milaan-dom-van-milaan

[2] Parco Sempione en het Castello Sforzesco

Twee bezienswaardigheden in Milaan die je eigenlijk bijna in één adem mag noemen zijn het Parco Sempione en het Castello Sforzesco. Stadspark Parco Sempione ligt direct achter het Castello Sforzesco. Eigenlijk ligt het kasteel in het park. Het Castello Sforzesco is al een bezienswaardigheid op zich. Vooral de centraal gelegen toegangstoren Torre del Filarete is een plaatje om te zien. In het kasteel zijn ook een aantal goede musea gevestigd die je tegen betaling kunt bezoeken.

In Parco Sempione kun je allereerst prima rondwandelen en recreëren. Dit is de basis voor vrijwel ieder stadspark. Daarnaast zijn er ook een aantal interessante bezienswaardigheden te zien in het park. Mijn favoriet is de triomfboog Arco della Pace. Een andere geliefde plek is de Torre Branca. Deze ijzeren toren is te bezoeken. Tegen betaling kun je met een lift naar het uitzichtpunt dat een goed panoramisch uitzicht over Milaan biedt.

5x-milaan-castello

[3] Galleria Vittorio Emanuele

Niet vanwege het winkelen, maar puur vanwege de pracht mag de Galleria Vittorio Emanuele niet ontbreken in dit overzicht. Deze overdekte winkelgalerij behoort tot de mooiste in zijn soort. Misschien is het wel de mooiste winkelpassage ter wereld. Smaak is en blijft persoonlijk, toch? Ik vind dat dit icoon van Milaan verplichte kost is als je Milaan bezoekt. Al is het alleen maar om even te kijken. Niemand verplicht je om ook daadwerkelijk te gaan winkelen hier.

5x-milaan-galleria-vittorio-emanuele

[4] Navigli

Sfeer is een element dat onontbeerlijk is voor een goede stedentrip. Hoe en waar dat tot uiting komt verschilt per stad. In het geval van Milaan vind ik de buurt Navigli de plek waar je het hart van Milaan voelt. Dit is de uitgaanswijk waar locals en toeristen genieten van een hapje en een drankje in de horecagelegenheden die langs de kanalen van Navigli gelegen zijn. Bij goed weer in Milaan, en dat komt vrij vaak voor, is het vooral op straat erg levendig, vooral op de terrassen.

5x-milaan-navigli

[5] San Siro

Met twee voetbalgiganten in één stad en zelfs in één stadion, moet ik het San Siro wel een vermelding in de Milaan top 5 geven. Dit stadion is de thuisbasis van AC Milan en Internazionale: twee voetbalclubs die nationaal en internationaal enorm veel prijzen in de wacht gesleept hebben. Hier hebben ook Nederlandse topvoetballers hun talenten tentoongespreid op het heilige gras van het San Siro. Denk aan het gouden Nederlandse trio Van Basten, Gullit en Rijkaard voor AC Milan en de spelers zoals Edgar Davids, Wesley Sneijder, Dennis Bergkamp en Clarence Seedorf voor Internazionale. Als voetballiefhebber is de San Siro Stadion Tour een mooie gelegenheid om het stadion van binnen te zien. Bezoek de kleedkamers van AC Milan en Internationale, neem een kijkje vanaf de tribunes en bekijk de vele prijzen die de beide clubs in de wacht gesleept hebben.

Vanwege de populariteit is het aan te raden om vooraf je tickets te reserveren via internet.

5x-milaan-san-siro

Niet in deze top 5

Het Laatste Avondmaal‘ van Leonardo da Vinci is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van Milaan. Dit fresco behoort zelfs tot de grootste bezienswaardigheden van Italië. Ik heb dit kunstwerk echter niet in mijn top 5 opgenomen. De reden hiervoor is dat het aantal mensen dat per uur toegelaten wordt tot de refter van het Santa Maria delle Grazie zo beperkt is dat je soms al maanden vooraf je plekje moet reserveren of anders je entree moet kopen via de verkopers van tickets die er hun marge bovenop gooien. Wie op tijd reserveert of extra wil betalen die zou ik vertellen om deze enorme muurschildering zeker te gaan bewonderen. De stad heeft echter ook voldoende andere dingen te bieden, die qua bezoek een stuk laagdrempeliger zijn.

Tijdens een stedentrip eventjes gezellig een kerkhof bezoeken? Het zal niet het eerste zijn wat in je opkomt als je je planning maakt. Toch zou ik een bezoek aan het Cimitero Monumentale zeker aan willen bevelen. Dit is één van de weinige kerkhoven ter wereld die zo uniek is dat het het bezoeken waard is. Het zijn vooral de soms enorme tombes die opvallend zijn. De enige reden om de Cimitero Monumentale niet in mijn top 5 voor Milaan te plaatsen is dat ik er ethisch gezien misschien wat problemen mee heb als groepen toeristen de serene sfeer op een laatste rustplaats verstoren.

5x-milaan-begraafplaats

Andere mooie bezienswaardigheden in Milaan die de top 5 niet gehaald hebben zijn de kunstenaarswijk Brera met het bekende kunstmuseum Pinacotca di Brera, het Teatro alla Scala en fraaie stukjes architectuur in de vorm van de Pirellitoren, Porta Nueva, CityLife en de opmerkelijk vormgegeven Torre Velasca.

Ontdek Milaan op de fiets

Redelijk wat Nederlandse toeristen die Milaan bezoeken die boeken een fietstocht met een ervaren gids, die alles vertelt over de stad, de geschiedenis en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Voor wie een eerste kennismaking met de stad wil maken is dit natuurlijk een gezonde en leuke manier om dat te doen. Tijdens een 3,5 uur durende Highlights van Milaan fietstour ontdek je een redelijk deel van de belangrijke hotspots van Milaan. Tijdens het hoogseizoen zijn er naast de Engelstalige tours ook Nederlandse tours beschikbaar.

Het inspirerende verhaal ‘Milaan in één dag: Milaan op de fiets‘ laat zien hoe een dag in Milaan met zo’n fietstocht eruit kan zien. Het verhaal bevat een goed opgezette tijdlijn en veel foto’s, zodat je meteen een realistisch beeld hebt.

Reserveren is een must om deel te nemen aan de Highlights van Milaan fietstour. Reserveren doe je via internet bij Baja Bikes.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

In principe kun je in één dag deze hele top 5 voor Milaan ‘afwerken’. Alles hangt af van hoeveel tijd je spendeert aan andere zaken zoals winkelen en musea. Een voorwaarde om het binnen een dag te kunnen redden is dat je het bezoek aan het San Siro stadion goed inplant. Beter kies je voor een stedentrip van enkele dagen om Milaan goed te ontdekken. Wie een beetje goed zoekt, die moet zeker een betaalbaar hotel in Milaan kunnen vinden.

Meer over Milaan

Wil je meer informatie over Milaan lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Milaan: Milaan voor beginners, Milaan top 10 en alles over Milaan.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten