5x zien & doen op Samos

Het groene eiland Samos is een heerlijke vakantiebestemming in de Egeïsche Zee. De mensen die Samos bezoeken die zijn vooral lovend over de authentieke sfeer die er heerst en de vriendelijkheid van de Grieken waar ze hier mee in aanraking komen. De gemiddelde Samos-toerist blijft niet hangen in de omgeving van het hotel, maar trekt er op uit om meer van het eiland te kunnen ontdekken. Dat kan wandelend, met een georganiseerde excursie of met een gehuurde auto of scooter. De openbare bus is vanwege het beperkte aantal ritten en routes niet de beste optie om je te verplaatsen op Samos.

In principe kun je op één dag al veel doen als je met een huurauto rond gaat rijden. Lees het inspirerende verhaal ‘Oudheid en pittoreske dorpen op Samos‘ maar eens waarbij ik in pakweg 12 uur een redelijk deel van dit leuke eiland bezocht heb. Ik ben in totaal een hele week naar Samos geweest. Op basis van mijn eigen ervaringen heb ik ook voor Samos een top 5 samengesteld van wat je volgens mij zou ‘moeten’ zien en doen tijdens je vakantie op Samos.

[1] Pythagorion

Van de badplaatsen die je op Samos aantreft is Pythagorion absoluut de meest interessante. Als ik eerlijk ben vind ik het aan het water in Kokkari net iets gezelliger zitten op het terras, maar Pythagorion heeft buiten een sfeervolle haven nog een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard kunnen zijn om te bezoeken. Zo zijn er verschillende archeologische vindplaatsen zoals de oude agora (markt) en de restanten van een Romeins badhuis. De Logothetisburcht is een stuk jonger (begin negentiende eeuw), maar zeker door de ligging is dit een mooie plek om te bezoeken. Neem dan meteen even een kijkje in het blauwe straatje achter de burcht en de kerk. Een bijzondere ervaring is een bezoek aan de Eupalinos Tunnel die een 2500 jaar oud aquaduct herbergt.

5x-zien-en-doen-op-samos

[2] Mooie bergdorpen bezoeken

De vraag is wat mooier is: de weg er naartoe of de bestemming. Dat is iets wat meerdere keren in je op zal komen als je op pad gaat om de authentieke en sfeervolle bergdorpen van Samos te bezoeken. Samos telt verschillende mooie dorpjes die het bezoeken meer dan waard zijn. Voor wandelaars en automobilisten zijn de in het noorden gelegen plaatsjes Manolátes en Vourliótes absoluut het waard om er een kijkje te gaan nemen. Aan de zuidelijke kant van Samos liggen bijvoorbeeld het authentieke Pyrgos, het onder toeristen geliefde Koumaradéi en het rustige dorp Marathókambos.

5x-samos-mooie-bergdorpen

[3] Antiek Samos

Samos heeft een lange geschiedenis, waarvan een deel nog zichtbaar is op een aantal plekken. De belangrijkste archeologische site is die waar de Tempel van Hera gestaan heeft. Het Heraíon is een must-visit voor wie enigszins interesse toont in geschiedenis, oude culturen of archeologie. Helaas hebben oorlogen en natuurrampen ervoor gezorgd dat je vooral kijkt naar de contouren van wat hier ooit gestaan heeft, maar dan nog kun je zien hoe imposant de tempel ooit geweest moet zijn. Over indrukwekkend gesproken: bezoek ook zeker even het Archeologisch Museum in Vathy (Samos-stad). Hier kun je het origineel zien van de overgebleven Geneleos-beelden en je kunt er een kouros bewonderen. Dit bijna vijf meter hoge beeld is eind vorige eeuw ontdekt in het Heraíon en overgebracht naar dit boeiende museum.

5x-samos-antiek-samos

[4] Kloosters

Op Samos kun je meerdere kloosters bezoeken. De kloosters zelf zijn vaak al de moeite waard, maar niet zelden bieden ze door de ligging ook nog een geweldig uitzicht op de omgeving of hebben ze iets anders speciaals waardoor het interessant is om er een bezoekje aan te wagen. Zo heb je bij Moni Spilianis een kapel die in een grot gebouwd is. Pas wel op hier, want de vloer kan door de vochtigheid glad zijn. Qua ligging en bouwwerk maakte de Moni Megális Panagia veel indruk op mij. Als je voor het middaguur komt dan kun je een kijkje op het terrein nemen. Het Moni Timiou Stavrou dat halverwege de weg tussen Koumaradéi en Chóra ligt is vooral bijzonder vanwege het houtsnijwerk bij dit klooster.

5x-samos-kloosters

[5] Stranden

Samos wordt zo geroemd om het groene binnenland en de mooie plaatsjes, dat je bijna zou vergeten dat het eiland ook gezegend is met een vrij groot aantal mooie en aangename stranden. Er is voor ieder wel wat wils. Zo worden de noordelijke stranden Limnionas Beach en Tsabou Beach veel genoemd als mooiste stranden van het eiland. Het nabij Karlóvassi gelegen Potámi Beach is ook absoluut een fijn strand dat in hetzelfde rijtje genoemd mag worden. Dit zijn wel allemaal kiezelstranden. Wie meer van zandstranden houdt die kan naar Psili Ammos in het zuidoosten van Samos rijden.

5x-samos-stranden

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

1 week in de Ardennen
24 februari 2015
5x zien & doen in Venetië
09 juli 2018
Dintelse Gorzen
12 januari 2015