Er is een plekje in Nederland waar de zon uitbundig schijnt, waar het het hele jaar door warm weer is en waar files een zeldzaamheid zijn. Ik heb het dan over het heerlijke Caribische eiland Bonaire. Sinds het opheffen van de Nederlandse Antillen op 10-10-2010 is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland. Een stukje tropisch Nederland dus op een afstand van pakweg 7800 kilometer van Amsterdam. Het eiland is uitgegroeid tot één van mijn lievelingsplekjes binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ik probeer er dan ook met regelmaat naartoe te gaan. Velen zeggen dat er op Bonaire niets te zien of te beleven valt. Ik ben het niet helemaal met ze eens. Toen ik in mei dit jaar met het gezin richting Kralendijk vloog hebben we toch heel wat tijd besteed aan allerlei activiteiten en bezienswaardigheden op en rond het eiland. Stiekemweg is daardoor het aantal uren aan het strand of het zwembad erg beperkt gebleven.

Op basis van mijn persoonlijke voorkeuren en ervaringen met het heerlijk eiland Bonaire heb ik een top 5 samengesteld van leuke en interessante dingen om te zien en te doen op Bonaire. Het is geen must om deze vijf punten af te werken als je een vakantie op Bonaire viert. Je kunt het als suggesties zien voor een geslaagde en gevarieerde vakantie op een wat mij betreft fantastische bestemming.

[1] De onderwaterwereld

Als er een reden te benoemen valt waarom de meeste mensen naar Bonaire reizen dat is het de onderwaterwereld. Of je nu gaat duiken of snorkelen, je zult gegarandeerd getrakteerd worden op een fraaie wereld in de zee. Rond Bonaire en het erbij gelegen Klein Bonaire groeit koraal. Dit vormt een prima leefomgeving voor allerlei soorten tropische vissen. Als je gaat duiken dan heb je de meest ultieme onderwaterbeleving. Snorkelend valt er echter ook al heel wat te zien. Het leuke is dat er voldoende plekken zijn waar je zo het water in kunt lopen en je na enkele meters al tussen het koraal zwemt.

[2] Washington Slagbaai N.P.

Wie denkt dat een mooie natuur automatisch veel groen moet betekenen die zou het Washington Slagbaai Nationaal Park eens moeten bezoeken. Dit natuurpark beslaat bijna een vijfde deel van het hele eiland. Het park ligt in het noordwesten van Bonaire. Je kunt het alleen maar bezoeken als je daarvoor betaalt. Je moet een zogenaamde STINAPA-penning kopen om naar binnen te mogen. Deze penning heb je ook nodig om de wateren rond Bonaire te mogen betreden of om de Lac Baai te bezoeken.

In het nationaal park zie je goed wat het savanneklimaat van Bonaire betekent voor de planten, dieren en ondergrond. Het droge landschap staat vol met planten, bomen en struiken die het onder dit soort omstandigheden prima doen. De aanwezige dieren zoals leguanen, flamingo’s en slangen hebben hier een prima leefomgeving. Voor de zalmroze flamingo’s zijn er een aantal zoutmeren waar ze hun voedsel vandaan kunnen halen.

bonaire-washington-slagbaai

[3] De zoutpannen

De reden voor Nederland om Bonaire te koloniseren was de zoutwinning. Met behulp van uit Afrika overgebrachte slaven begonnen de Nederlanders hier in de zeventiende eeuw met het winnen van zout. Dat deden ze in het zuidoostelijke deel van Bonaire. Er vindt nog steeds (of eigenlijk: weer) zoutwinning plaats. Nu geschiedt dat echter met behulp van machines. Mensenkracht komt er eigenlijk niet bij kijken. Voor toeristen zijn de zoutpannen interessant vanwege het bijna surrealistische landschap met vlakken water die verschillende tinten hebben van lichtblauw tot bijna dieproze. Onder een brandende zon maken ook de witte bergen met gewonnen zout veel indruk. Vanuit historisch oogpunt zijn er een paar bezienswaardigheden te bewonderen: de slavenhuisjes en de vroegere laadplaatsen voor de schepen met zout. Deze worden door middel van gekleurde obelisken aangeduid. Langs de westkust liggen er ook een aantal stranden waar je uitstekend kunt snorkelen en duiken.

bonaire-zoutpannen

[4] Kralendijk

De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Het is qua grootte eerder een dorp, gezien het feit dat er pakweg dertienduizend mensen wonen. De rol van Kralendijk op het eiland als centrum van alles maakt van de plaats meer stad dan dorp. Voor toeristen is het stadje zeker de moeite waard om te bezoeken. In het museum leer je alles over de geschiedenis van Bonaire, op de markt kun je op marktdagen leuke souvenirs kopen en op meerdere plekken kun je genieten van een prachtig uitzicht op zee. Kralendijk telt ook een aantal stranden die de moeite waard zijn.

bonaire-kralendijk

[5] Stranden

Ik lees weleens de onzinverhalen dat Bonaire geen mooie stranden zou hebben. Wie dat zegt die heeft het eiland nog nooit goed rondgereden. Er zijn meerdere stranden op Bonaire die meer dan de moeite waard zijn. Zo is mijn favoriete strand Sorobon Beach. Dit zandstrand ligt aan de noordoostelijke kant van Bonaire. Dit is de ruwe kant van het eiland, echter ligt Sorobon beschut aan een baai die door een rif beschermd wordt. Jibe City is mijn lievelingsspot en dan met name de Hangout Beachbar.

Misschien wel het mooiste zandstrand van Bonaire vind je aan de noordkant van het eilandje Klein Bonaire, dat prima met de boot te bereiken is. Langs dit strand ligt één van de betere koraalriffen van Bonaire. Vanuit Kralendijk kun je meerdere keren per dag met de watertaxi de oversteek maken.

bonaire-stranden

Nog een twee extra tips

Graag wil ik nog twee extra tips toevoegen aan deze top 5 voor Bonaire. De eerste tip is om een auto te huren voor je hele verblijf op Bonaire. Het eiland is misschien niet zo groot, maar een huurauto biedt je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Zeker als je veel wilt gaan duiken of snorkelen dan kun je met een auto de vele stranden en baaien op Bonaire afgaan.

Een tweede tip die ik toe wil voegen is om een stop te maken in Rincon. Deze centraal op het eiland gelegen plaats was ooit de hoofdstad van Bonaire. Het is nu een authentiek dorp waar je Cadushi likeur kunt proeven en waar je kunt genieten van de authentieke Bonairiaanse keuken.

Overnachten op Bonaire

Moet je je vakantie naar Bonaire nog boeken? Dan zul je zien dat je de keuze hebt uit verschillende accommodaties, die vrijwel allemaal in en rond de hoofdstad Kralendijk liggen. Wij hebben wel een aantal plekken op Bonaire die onze voorkeur hebben om te overnachten.

Onze vaste stek op het eiland is inmiddels All Seasons Apartments. Dit is een kleinschalige accommodatie die op een paar minuten lopen van de supermarkt, vijf minuten lopen van zee en tien minuten lopen van het hart van Kralendijk ligt. De appartementen (met name de bedden!), het zwembad en de Nederlandse eigenaars zijn geweldig. Voor ons is All Seasons Apartments ons thuis ver weg.

Je kunt All Seasons Apartments via TUI.nl boeken.

Een andere plek op Bonaire waar wij graag komen, is het Delfins Beach Resort Bonaire. Dit aangename resort ligt direct aan de kust, heeft een eigen wit zandstrand en je kunt er eten in de restaurants van Jonnie en Therese de Boer: Brass Boer en Senang.

Visitor Entry Tax

Je moet een zogenaamde Visitor Entry Tax betalen om naar Bonaire te mogen reizen. Deze toeristenbelasting betaal je per persoon en per verblijf. Alles over deze Visitor Entry Tax, de prijzen en hoe dat je dit moet regelen lees je op 5 dingen die je moet weten over de Visitor Entry Tax voor Bonaire.

Meer over Bonaire

Wil je meer informatie over Bonaire lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Bonaire: Bonaire voor beginnersBonaire top 10 en het inspirerende verhaal Bonaire in één dag.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.