Toronto is een stad die niet snel in de top twintig van populairste stedentripbestemmmingen ter wereld zal gaan behoren, maar waar stiekemweg toch meer mensen komen dan dat je zou verwachten. Toronto is de hoofdstad van de Oost-Canadese provincie Ontario. Voor veel toeristen die naar deze kant van Canada reizen voor een rondreis is Toronto vaak een begin- en/of eindpunt van de reis. Velen van hen maken dan ook van de gelegenheid gebruik om ook een bezoekje van één of meerdere dagen aan Toronto te brengen. Voor een klein deel is Toronto zelfs de hoofdbestemming of de enige bestemming binnen hun reis. Langzaamaan begint men steeds vaker te ontdekken dat Toronto een leuke en diverse stad is die prima geschikt is als reisdoel voor een stedentrip.
Ik bezocht zeer recent deze boeiende multiculturele stad en wil graag met jullie mijn top 5 delen van dingen die je ‘moet’ zien en doen in Toronto. Niet omdat iedere reisgids dit vindt, maar omdat volgens mijn bescheiden mening deze vijf elementen je een goede indruk geven van deze miljoenenstad.
[1] Old Town Toronto
Old Toronto is de historische wijk van de stad. Door de Grote Brand van 1904 is het aantal historische gebouwen vrij beperkt. Vaak betreft het herconstructies van door de brand verloren gegane gebouwen. Binnen Old Toronto zijn meerdere bezienswaardigheden te noemen die de moeite waard zijn zoals de St. Lawrence Market, de Hockey Hall of Fame, het Flatiron Building en de St. James Cathedral. De leukste manier om de wijk te ontdekken is te voet.
[2] Distillery District
Aan de zuidoostelijke kant van Downtown Toronto ligt Distillery District. Dit is een leuke buurt die aangelegd is op het voormalige terrein van de Gooderham and Worts Distillery. Deze distilleerderij was ooit één van de belangrijkste whiskyproductenten ter wereld. Nadat industrie steeds meer verdween uit het centrum van Toronto sloot ook dit bedrijf de deuren. Begin deze eeuw volgde een transformatie waarbij er winkels en horecagelegenheden gepend werden in dit aantrekkelijke autovrije gebied.
[3] CN Tower
Op het moment dat de CN Tower opgeleverd werd, in 1976, was deze toren het hoogste vrijstaande bouwwerk ter wereld. De hoogte van 553,3 meter werd pas ruim 30 kaar later, op 13 september 2007, gepasseerd. Dat was door Burj Khalifa in Dubai. Deze nieuwe recordhouder was toen nog in aanbouw. De CN Tower wordt nog steeds gezien als hét symbool van de stad. Het is dan ook vanaf veel plekken in Toronto zichtbaar. De belangrijkste functie van de CN Tower is die van toeristische attractie. Tegen betaling kun je naar het panoramadek om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Onder het reguliere observatiedek is een verdieping waar een glazen vloer in aangebracht is. Van hieruit kun je 338 meter naar beneden kijken.
[4] Yonge Street
Yonge Street is een enorm lange straat in Toronto. Aan het stuk straat dat door het centrum van de stad loopt zijn verschillende bezienswaardigheden te bewonderen. Ook kun je hier op verschillende plekken prima winkelen. Denk bijvoorbeeld aan het fraai vormgegeven CF Toronto Eaton Centre. Hier kun je beschut tegen weer en wind lekker shoppen. Het is één van de mooiste winkelcentra van heel Canada. Halverwege het stuk van Yonge Street dat door Downtown Toronto loopt ligt Yonge-Dundas Square. Dit plein zal je doen denken aam Times Square in New York City.
[5] Nathan Phillips Square
Als je aan mensen in Toronto vraagt wat het hart van de stad is dan zul je meestal ‘Nathan Phillips Square’ als antwoord krijgen. Dit modern vormgegeven grote plein is het tegenwoordige centrum van de stad. De architecten Vilj Revell en Richard Strong zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Nathan Phillips Square ligt voor het nieuwe stadskantoor en direct naast het oude stadskantoor. Omdat deze twee gebouwen zo dicht bij elkaar liggen kun je mooi zien hoe de architectuur zich in de loop der tijd ontwikkeld heeft. De toeristen komen hier vooral naartoe om foto’s te maken met de reflecterende vijver en het Toronto-teken dat daar achter staat. Vooral in de avond is dit een mooi plaatje, omdat de letters van Toronto dan verlicht zijn. De vijver is in de wintermaanden vrijwel altijd bevroren en vormt dan het centrum van winters vermaak. Hij is dan getransformeerd tot een heerlijke ijsbaan waar men volop schaatspret beleeft.
Niet in deze Toronto top 5
Een top 5 betekent altijd dat je een aantal leuke hotspots achterwege moet laten. Zo had ik geen plek meer voor een museum. De stad telt wel meerdere interessante musea, maar er zat er geen eentje tussen die in mijn lijstje terecht gekomen is. Ook de etnische wijken zoals Chinatown en Little Italy hebben dit lijstje niet gehaald. Ze zijn zeker de moeite waard, maar niet interessant genoeg om de andere vijf hoogtepunten uit de top vijf te houden.
Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?
In principe kun je in één dag deze hele top 5 voor Toronto bekijken. De bezienswaardigheden die ik opgesomd heb liggen redelijk dicht bij elkaar in de buurt. Op de website www.in12uur.nl kun je zien hoe ik een dag in Toronto ingevuld heb waar deze vijf hotspots ook bezocht worden.
De Niagara Watervallen
Waarschijnlijk heb je het al op je programma staan, maar misschien ook niet: de Niagara Watervallen. Deze watervallen liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Ze behoren tot de meest indrukwekkende watervallen van Noord-Amerika en tot de meest bekende watervallen ter wereld. Niet voor niets dat jaarlijks pakweg dertig miljoen mensen richting het stadje Niagara Falls rijden om dit indrukwekkende natuurverschijnsel te bewonderen. Vanuit Toronto is het ongeveer 130 kilometer rijden naar de Niagara Falls. Bij normale verkeersdrukte doe je daar ongeveer anderhalf uur over. Als je geen huurauto ter beschikking hebt dan kun je ook een georganiseerde dagtrip naar de Niagara Falls boeken. Je gaat dan in één dag heen en terug vanuit Toronto.
Handig om te weten
In Toronto spreekt men Engels. Wat meer oostelijk in Canada is Frans de belangrijkste voertaal, maar in Toronto heb je daar weinig ‘last’ van. Een reis naar Toronto betekent dat je naar een andere tijdzone vliegt. Het grootste deel van het jaar is het in Toronto 6 uur vroeger dan bij ons. Enkele weken per jaar bedraagt het tijdsverschil 5 uur. Wat je overigens niet moet vergeten is dat je een eTA voor Canada aanvraagt voordat je naar Toronto afreist. Dit is een elektronische toestemming om visumvrij naar Canada te mogen reizen. O ja… zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt om de medische kosten te dekken en dat je bankpas geschikt is om buiten Europa geld op te nemen.
Meer over Toronto
Wil je meer informatie over Toronto lezen? Deze websites bieden uitgebreide informatie over Toronto: Toronto voor beginners en Toronto op steden.net.
Over de ‘5x zien en doen’ artikelen
Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.