Heerlijk Sint Maarten

Een dag of twaalf geleden keerde ik terug uit Sint Maarten. Deze Caribische bestemming is bij het grote publiek minder bekend dan Curaçao, Aruba en Bonaire. Waarom dat is? Misschien omdat het minder Nederlands is dan die andere drie? Misschien omdat Sint Maarten binnen de ‘huricane belt’ ligt en daardoor een grotere kans heeft op onbestendig weer tijdens de periode juli tot en met november? Misschien omdat een groot deel van de mensen in Nederland nog te weinig verhalen heeft gehoord over hoe leuk Sint Maarten is? Misschien omdat er te weinig sfeervolle plaatjes van de prachtige stranden van Sint Maarten te zien zijn op internet? Het zijn allemaal redenen die mee kunnen wegen.

Wat niet meer telt is de beperkte beschikbaarheid van vliegtuigstoelen richting Sint Maarten. Sinds dit winterseizoen vliegt TUI met de eigen Dreamliner naar Sint Maarten (gecombineerde vluchten met Curaçao), waardoor je op dit moment al vanaf zo’n zevenhonderd euro per persoon een vakantie naar Sint Maarten kunt boeken bij deze reisorganisatie.

Prachtige stranden

Wat mij verbaasde was hoe mooi de stranden op het eiland Sint Maarten zijn. Vooral Mullet Bay Beach, Anse Marcel Beach en Orient Bay Beach zijn pareltje om te zien. Mijn favoriet is echter Friar’s Bay. In deze prachtige baai kabbelt het water langzaam bij het witte zandstrand en zijn er twee heerlijke strandtenten waar je je prima de hele dag kunt vermaken. Dit strand lijkt zo weggelopen te zijn uit een vakantiebrochure. Het leuke van de stranden op Sint Maarten is dat je hier geen toegang hoeft te betalen net als op Curaçao of dat de kans heel groot is dat je huurauto opengebroken wordt als je hem niet op een betaalde parking wegzet. Op Sint Maarten zijn alle stranden publiek toegankelijk, hoewel je soms wel even moet zoeken naar de route om op het strand te komen.

Heerlijk Caribisch

Sint Maarten is onvervalst Caribisch. Ja, het Nederlandse deel heeft wel wat Amerikaanse invloeden wat voortvloeit uit het toerisme vanuit Noord-Amerika naar het eiland. En ja, het Franse deel heeft zeker te weten Franse tintjes. Op het moment dat je je in Saint-Martin (het Franse deel) begeeft dan ben je officieel eigenlijk ook in Frankrijk. De relaxte sfeer op de meeste plekken, het weer, de bebouwing, de soms trage of inefficiënte manier van werken, het soms slechte onderhoud van houten woningen vanwege geldgebrek… het zijn allemaal elementen die vaste Caribbean-toeristen zeker als typisch Caribisch zullen typeren. Wat ik overigens ook heel erg kan waarderen is het groene karakter op het eiland. Het centrale deel van het eiland bestaat vooral uit regenwoud.

geweldig-sint-maarten2

Vier bestemmingen in één reis

Wat heel gemakkelijk is als je op vakantie gaat naar Sint Maarten is om vier vakanties te vieren in één reis. Dat begint natuurlijk al op Sint Maarten zelf dat volgens een verdrag dat de Fransen en Nederlanders in 1948 sloten bestaat uit een Frans en een Nederlands deel. Het Nederlandse deel is inmiddels een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden terwijl het Franse deel een overzees gebiedsdeel van Frankrijk is. In deze helft zit je dus officieel in Frankrijk (en de Europese Unie!) en dat zie je op allerlei manieren. Hoe leuk is het om op een zonnige ochtend lekker aan de Place Du Marché op een terrasje te genieten van een onvervalst Frans stokbrood dat zojuist lekker belegd is met bijvoorbeeld ham en kaas?

Sint Maarten is ook een prima uitvalsbasis om omringende eilanden te bezoeken. Zo ben ik met de veerboot zowel naar Anguilla als naar Saint Barthélemy geweest. Ik had er ook voor kunnen kiezen om met het vliegtuig eventjes naar Saba, Sint Eustatius of de Maagdeneilanden te vliegen. 

Op het moment dat je Anguilla of Saint Barthélemy bezoekt dan kom je op twee heel andere bestemmingen dan Sint Maarten terecht. Anguilla is erg rustig, amper toeristisch (hier komen gemiddeld zesduizend toeristen per maand) en heeft stranden die zeker tot de mooiste van het Caribisch gebied horen. De mooie stranden en de relaxte beachbars op Anguilla zorgen voor een ultiem vakantiegevoel. St. Barths, zoals Saint Barthélemy vaak genoemd wordt, is de bestemming voor de rijken en beroemdheden. Dat mondaine gevoel overheerst op het eiland waar je behalve mooie stranden ook dure shops, exclusieve restaurants en extreem dure hotels vindt. Zeker een leuk contrast met Anguilla.

Ik had ook nog kunnen kiezen voor een dagje Saba. Deze Nederlandse gemeente heeft een spectaculaire landingsbaan die slechts 400 meter lang is. Saba bezoek je niet voor stranden of om te shoppen. Nee, hier ga je naartoe voor een wandeling op Mount Scenery, de 877 meter hoge uitgedoofde vulkaan die het hoogste punt van Nederland is.

Zo zie je maar hoe jouw reis naar Sint Maarten al snel een extra dimensie kan krijgen. 

Sint Maarten: doen!

De reis naar Sint Maarten heeft mij aangenaam verrast. Vooral de combinatie van mooie stranden, twee landen op één eiland en de optie om gemakkelijk omringende eilanden te bezoeken vond ik ideaal. Ik zou mensen die twijfelen over een vakantie naar Sint Maarten zeker willen zeggen om dat absoluut te doen. Sint Maarten is geen kopie van Curaçao of Aruba, maar heeft een totaal eigen identiteit. Wil je meer weten over Sint Maarten dan kun je www.sintmaartenvoorbeginners.nl bezoeken waar ik veel basisinfo over deze aangename bestemming gepubliceerd heb.

Soortgelijke berichten

cruiseschip bij Bonaire
De gevolgen van het cruisetoerisme
20 februari 2020
Zonsondergang
29 maart 2017
Kerst op Bonaire
Kerst op Bonaire
26 december 2019