Van alle Europese steden die je kunt bezoeken is Venetië toch wel één van de meest bijzondere. Deze waterrijke stad is wereldberoemd vanwege de vele kanalen, de gondels en de typische sfeer die hier hangt. Voor veel mensen staat een bezoek aan Venetië dan ook hoog op hun verlanglijstje. Nederlanders combineren een bezoek aan Venetië vaak met hun vakantie elders in Italië of ze doen een dagje (of twee) Venetië tijdens hun reis door Europa. Zo kun je op weg naar Kroatië of Slovenië even een korte omweg maken om het romantische Venetië te ontdekken. Een uitstapje vanaf het Gardameer naar Venetië is ook prima te doen. Met de trein reis je binnen anderhalf uur van Peschiera del Garda naar het treinstation van Venetië. Je kunt dan te voet de stad in.

Als je Venetië bezoekt, wat ‘moet’ je daar dan gaan doen? Op basis van mijn eigen ervaringen heb ik een top 5 voor Venetië opgesteld van leuke en mooie dingen om te zien en doen als je daar bent. Wat je eigenlijk sowieso moet doen is gewoon gaan wandelen door de stad. Het is allemaal mooi, waar je ook loopt. Probeer dan ook de plekken te vinden waar het wat minder druk en daardoor vaak extra sfeervol is.

Wat ik in ieder geval aan zou willen raden is om een dagkaart te nemen voor de waterbus (de vaporetto). Dit is dé manier om je in Venetië te verplaatsen. Het systeem van vaporetti is prima om van punt A naar punt B te gaan. Het is ook de beste manier om de eilanden Lido en Murano te bezoeken. Losse kaartjes zijn relatief duur, waardoor je beter een kaart voor 24, 48 of 72 keer kunt kopen. Als je minstens drie keer per dag de waterbus gebruikt dan ben je al voordeliger uit met zo’n kaart voor 1, 2 of 3 dagen.

[1] San Marcoplein

Het San Marcoplein is voor mij een absolute must-visit in Venetië, ondanks het feit dat het er ontzettend druk kan zijn. Aan dit belangrijkste plein van de stad staan verschillende gebouwen die tot de mooiste bezienswaardigheden van Venetië behoren. Mijn persoonlijke favorieten op Piazza San Marco zijn de San Marcobasiliek (let vooral op het vele mozaïek) en de 98 meter hoge Campanile. Vanuit deze toren heb je een prachtig uitzicht over Venetië. Vanwege de drukte moet je vaak wel even geduld hebben om naar boven te kunnen.

venetie-san-marcoplein

[2] Canal Grande

Veel foto’s die over Venetië gepubliceerd worden zijn op de Canal Grande gemaakt. Dit is het grootste en belangrijkste kanaal van Venetië. Hier varen de karakteristieke gondels. Als je met de waterbus over de Canal Grande vaart dan heb je een prachtig zicht op de vele paleizen die hier langs het water staan, op de gondels en op de Rialtobrug die je toch wel als één van de belangrijkste iconen van Venetië mag beschouwen. Een bezoek aan deze brug moet je ook absoluut niet overslaan als je in Venetië bent. Vanaf de brug heb je ook een prachtig uitzicht over het mooiste deel van de Canal Grande.

venetie-canal-grande

[3] Dogepaleis

Het middeleeuwse dogepaleis (Palazzo Ducale) is één van de fraaiste bouwwerken van Venetië. In dit paleis woonde vroeger de doge. Dat was de leider van de Republiek Venetië, dat vroeger tot de machtigste staten van Europa behoorde. Tegen betaling (en vaak ook met de nodige portie geduld) kun je de fraaie vertrekken van het Dogepaleis bezoeken. Vanaf het paleis heb je ook een fraai uitzicht over de lagune. Aan de achterkant van het paleis vind je de Brug der Zuchten dat het paleis met de gevangenis verbindt.

venetie-dogepaleis

[4] Teatro La Fenice

Je hoeft geen operaliefhebber te zijn om het klassieke operatheater La Fenice te bezoeken. Overdag kun je, tegen betaling uiteraard, een kijkje nemen in het begin deze eeuw gereconstrueerde theater. Als je van opera houdt dan behoort dit theater tot de mooiere plekken in Europa om van een goede operavoorstelling te genieten. Voor een bezoek overdag hoef je vooraf geen kaartjes te kopen. Voor de voorstellingen is reserveren wel aan te raden.

venetie-la-fenice

[5] Lido of Murano

Venetië bestaat uit meerdere eilanden. Als je er de tijd voor hebt dan zou ik zeker overwegen om tenminste één van die andere eilanden te bezoeken. Zo heb ik zelf het langgerekte Lido bezocht. Dit eiland is vooral in de zomermaanden de moeite waard als het zomers weer is. De reden hiervoor is dat Lido vooral een strandbestemming is. Ja, wat veel mensen niet weten is dat Venetië kilometers aan zandstrand telt. Wat ik zelf niet gedaan heb maar zeker zou doen als ik weer naar Venetië reis is Murano bezoeken. Hier zijn de glasblazers actief die het prachtige Muranoglas maken dat je in de winkels van Venetië aantreft. Ik zou dan ook zeker het glasmuseum bezoeken. Zowel Murano als Lido zijn met de vaparetto te bereiken.

venetie-lido

En de gondels dan?

Wat je misschien opvalt is dat de karakteristieke gondels ontbreken in mijn overzicht. Een romantische gondelvaart hoort toch immers bij een bezoek aan Venetië? Vroeger misschien wel, maar de prijzen zijn inmiddels zo ver de pan uit gerezen dat het onderhand als een toeristenval gezien mag worden. De officiële tarieven zijn al hoog: overdag 80 euro voor 40 minuten en vervolgens 40 euro voor iedere 20 minuten extra. Dat is 120 euro per uur. Na 19:00 uur ’s avonds is dit respectievelijk 100 euro voor 40 minuten en 50 euro voor iedere 20 minuten extra, dus 150 euro per uur. Dat is wel voor maximaal 6 personen. In de praktijk zie je veel stelletjes met z’n tweetjes in een gondel zitten, wat niet zo economisch is als je dan de uurprijs uitrekent.

In de praktijk betaal je echter vaak veel hogere prijzen. Ga maar op onderzoek uit op internet en lees wat mensen daadwerkelijk betalen. Je moet al goede afspraken maken over de lengte en de duur, want anders krijg je minder dan je denkt. Uiteindelijk betaal je vaak prijzen van rond de 90 tot 100 euro voor een tochtje van een half uur. Dan moet je al niet op de drukste locaties zitten, want dan kan het nog verder oplopen. Afgelopen weekend sprak ik vrienden van me waar twee weken terug 180 euro aan gevraagd werd voor een tochtje van een half uur. Zingen en/of accordeonspel is dan niet eens inbegrepen. Daar moet je ook weer extra voor betalen. Wat mij betreft vormen de gondels de ’tourist trap’ van Venetië. Je kunt ook van de gondels genieten staand langs de kant of op een brug. Dat uitzicht is gratis.

venetie-gondel

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Om deze top 5 ‘af te werken’ heb je aan één dag wel voldoende. Mocht je budget en schema het toelaten dan zou ik aanraden om minstens twee dagen naar Venetië te reizen. In het verhaal ‘Venetië in één dag – de highlights van Venetië‘ zie je hoe mijn collega Jeroen de stad binnen een dag bezocht met zijn gezin. De tijdlijn en vele foto’s kunnen als inspiratie dienen.

Meer over Venetië

Wil je meer informatie over Venetië lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Venetië: Venetië voor beginners en Venetië op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.