5x zien & doen in Hongkong

De metropool Hongkong is een bijzondere bestemming. Officieel is Hongkong een speciale administratieve regio van China en is het meer een zelfstandig land dan een onderdeel van China. Je hebt dan ook geen visum voor China nodig om Hongkong te bezoeken. Sterker nog: als je een rondreis door China maakt en daarbij ook Hongkong bezoekt, dan wordt het terugreizen van Hongkong naar China als een tweede bezoek aan China gezien. Je hebt dan ook een multiple-entry visum voor China nodig als je Hongkong-bezoek tijdens de rondreis valt. Ik begon mijn introductie met de zin ‘De stad Hongkong is een bijzondere bestemming’. Dat komt vooral door de manier waarop de stad zich in de twintigste eeuw ontwikkeld heeft. De stad was tot 1 juli 1997 een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk, waardoor het zich geheel zelfstandig van China heeft kunnen ontwikkelen. Daar waar vooruitgang in China vooral geremd werd door het communistische regime, daar zorgde het kapitalistische systeem in Hongkong voor een explosieve groei en een gemiddeld genomen hoog welvaartsniveau. Hongkong ontwikkelde zich tot een westerse stad vermengd met de Chinese cultuur. Een prachtig staaltje van ‘East meets West’, dus.

Toen in Hongkong in 1996 voor de eerste keer bezocht was het nog een Britse kroonkolonie. Ik herinner me nog goed hoe ik overweldigd werd door de mix van moderne hoogbouw waar op straatniveau juist typisch Chinese winkeltjes en eetgelegenheden te vinden waren. Hongkong had in één keer mijn hart gestolen. Een tweede bezoek in 1999 viel letterlijk in het water. Een tyfoon trok over Hongkong. Dit leidde tot een vliegtuigcrash op de luchthaven van Hongkong, waardoor mijn vlucht uit moest wijken naar Bangkok. Toen ik alsnog in Hongkong arriveerde heeft het aaneengesloten geregend waardoor ik amper iets van de stad heb gezien. Vijftien jaar later volgde daardoor een derde bezoek aan deze fascinerende bestemming. Dit keer had ik goed rekening gehouden met het klimaat van Hongkong, waardoor ik te maken kreeg met betere weersomstandigheden dan de vorige keer.

Hongkong is de laatste jaren steeds populairder geworden als bestemming onder Nederlandse toeristen. Daarom vind ik het tijd om mijn vijf tips voor Hongkong te publiceren. Wat ‘moet’ je zien en doen als je Hongkong bezoekt? Op basis van mijn eigen ervaringen en persoonlijke voorkeuren heb ik een top 5 samengesteld van dingen die je moet zien en doen in het altijd levendige Hongkong.

[1] De skyline van Hong Kong Island

Volgens mij heeft Hongkong één van de mooiste skylines ter wereld. Die van New York City, Dubai en ons eigen Rotterdam zijn natuurlijk ook mooi, maar wat mij betreft is die van Hong Kong Island net wat gaver. Dat komt vooral omdat je de skyline vanaf het er tegenover gelegen stadsdeel Kowloon heel goed kunt zien. Je hoeft niet op een boot te stappen of een uitzichtplatform op een gebouw te bezoeken. De beste plek voor het panoramisch uitzicht op de skyline is de Avenue of Stars in Kowloon. Dit is een soort lokale Walk of Fame. Hét moment om van het uitzicht te genieten is om acht uur ’s avonds. Dan vind de Symphony of Lights plaats. Gedurende een tiental minuten durende licht- en geluidsshow verandert de skyline in een magische setting. Deze show is gratis en gaat alleen niet door bij een cycloonwaarschuwing of zware regenval.

[2] Temple Street Market

Het stadsdeel Kowloon is mijn favoriete deel van Hongkong. Hier vind je een prachtige mengelmoes van restaurants, hotels, winkels, allerlei bezienswaardigheden en veel neonlicht. Vooral in de avonduren is Kowloon een plek waar alle zintuigen geprikkeld worden. Het episch centrum is op dat moment de Temple Street Market waar je behalve heel veel koopwaar ook de beste plekken in Hongkong vindt om op straat te eten. Ga hier zitten, bestel iets lekkers en geniet van de drukte om je heen. Dit is Hongkong op zijn leukst!

5x-hongkong-temple-street

[3] Victoria Peak

Als je van stadsgezichten houdt dan is de Victoria Peak verplichte kost in Hongkong. Het uitzichtterras van de Peak bevindt zich op een hoogte van 395 meter boven de zeespiegel. Van hieruit kijk je uit over de wolkenkrabbers van Hongkong Island en op het erachter gelegen Kowloon. Eerlijk is eerlijk, het weer moet wel een beetje meewerken. Toen ik er de eerste keer was, had ik prachtig weer. De tweede keer speelde de bewolking mij helaas wat parten. Dat gebeurt wel regelmatig. De leukste manier om naar de Victoria Peak te reizen is met de Peak Tram. Dit is een kabeltram die binnen een afstand van nog geen 1,4 kilometer een hoogte van bijna 400 meter overbrugt. Het steilste punt heeft een hellingshoek van 27 graden. Een geweldige ervaring die onder toeristen erg populair is. Het kan dus erg druk zijn.

5x-hongkong-the-peak

[4] Lantau Island

Veel toeristen komen alleen maar op Lantau Island om uit en in het vliegtuig te stappen. Het internationale vliegveld van Hongkong ligt immers op een kunstmatig eiland dat aan Lantau Island toegevoegd is. Mijn tip is om Lantau zelf ook te bezoeken. Ga met de metro (MTR) naar de halte Tung Chung en neem van daaruit de Ngong Pingkabelbaan die je in 25 minuten tijd naar Ngong Ping brengt. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op de groene heuvels van het eiland. In Ngong Ping kun je het Po Linklooster bezoeken en de bronzen Tian Tan Boeddha bewonderen. Deze 34 meter hoge Boeddhabeeld is de grootste zittende bronzen Boeddha in de open lucht. Je moet 268 treden beklimmen om naar boven te gaan. Je wordt dan wel getrakteerd op een fraai uitzicht.

5x-hongkong-lantau-island

[5] De zuidkant van Hongkong Island

De meeste toeristen beperken een bezoek aan Hongkong Island tot de noordelijke kant van dit eiland. Dat is waar je de grote wolkenkrabbers en winkelcentra aantreft. Wie echter de moeite neemt om naar de zuidkant te reizen, bijvoorbeeld met de hop-on-hop-off toeristenbus, die komt ineens in een heel andere wereld terecht. Hier kun je het toeristische stadje Stanley bezoeken dat bekend is vanwege de Stanley Market, lekker gaan zonnebaden en zwemmen aan strand van Repulse Bay of de haven van Aberdeen bezoeken. Maak daar een boottocht om de traditionele vissersboten te bekijken of ga eten op één van de drijvende restaurants. Een laatste attractie die ik wil vermelden is Ocean Park. Dit is een leuke plek om naartoe te gaan als je met kinderen naar Hongkong reist. Het is een combinatie van pretpark, dierentuin en dolfinarium. Wat mij betreft zijn de Chinese reuzenpanda’s alleen al een goede reden om dit park te bezoeken.

5x-hongkong-reuzenpanda

Hoeveel dagen naar Hongkong reizen?

De laatste keer dat ik Hongkong bezocht heb, heb ik 3,5 dag doorgebracht op deze zeer boeiende bestemming. Naar mijn mening kwam ik eigenlijk nog tijd te kort. Ik had nog iets meer dingen willen bezoeken en zou daarom bijna een vierde reis naar Hongkong willen boeken. Mijn advies is daarom om zeker vier dagen uit te trekken voor een bezoek aan Hongkong als je ook Lantau en de zuidkant van Hongkong Island wilt bezoeken. Als de focus puur ligt op het centrum van de stad (Kowloon en noordzijde van Hongkong Island) dan kun je in twee tot drie dagen al veel zien. Houd er in de periode april tot half oktober mee dat je te maken kunt krijgen met zware regenval, flink sombere dagen en zelfs tropische stormen (zogenaamde tyfoons). Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens je stedentrip naar Hongkong beperkt wordt in wat je kunt zien en doen.

Meer over Hongkong

Wil je meer informatie over Hongkong lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Hongkong: Hongkong voor beginners en Hongkong op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden