Antwerpen is de absolute topbestemming onder Nederlanders die een dagje of een paar dagen naar België gaan. Antwerpen ligt dichtbij, heeft een prachtige historie en je kunt er volop winkelen en genieten van het leven. Stel dat je een dagje naar Antwerpen gaat, wat moet je dan wel en wat moet je niet doen? Welke bezienswaardigheden mag je niet missen en welke hoogtepunten van Antwerpen kun je best wel overslaan tijdens jouw stedentrip naar Antwerpen? Op basis van mijn eigen voorkeuren en ervaringen met Antwerpen heb ik een top 5 samengesteld van dingen die je kunt zien en doen in Antwerpen die echt de moeite waard zijn. Ik kom al heel mijn leven met regelmaat in Antwerpen. Minstens meerdere keren per jaar ben ik in de Scheldestad te vinden. Omdat Antwerpen op slechts 30 autominuten van mijn huis ligt, ga ik vaak gewoon even naar Antwerpen om een filmpje te pakken in de Kinepolis bioscoop of om even wat te gaan eten.
[1] Het Eilandje
Antwerpen telt twee wijken die het predicaat ‘hip’ krijgen: het Zuid en het Eilandje. Het Zuid ligt aan de zuidkant van het centrum terwijl het Eilandje aan de noordkant ligt. Het Eilandje is mijn persoonlijke favoriet, omdat hier de verbintenis met de haven nadrukkelijk aanwezig is en het mooiste museum van Antwerpen hier staat: het MAS. Het MAS (Museum aan de Stroom) is sinds de opening in 2011 uitgegroeid tot één van de best bezochte musea van Antwerpen. De buurt er omheen heeft in de afgelopen tien jaar ook een enorme transformatie ondergaan. Nieuwe restaurants en bars openden en hoogbouw werd voor het eerst in bijna honderd jaar weer toegepast. Het Red Star Line Museum opende haar deuren, de bestrating kreeg een enorme opknapbeurt en bouwvallige panden verdwenen. Het Eilandje is uitgegroeid tot de lievelingswijk van veel Antwerpenaren en vooral van bezoekers van buitenaf.
Letterlijk hoogtepunt is het gratis toegankelijke panoramaterras op het MAS. Van hieraf heb je een prachtig uitzicht over de stad en over een deel van de nieuwe haven van Antwerpen.
Speciale aandacht moet ik ook even schenken aan de Waagnatie. Deze voormalige logistieke ruimte werd overbodig toen de haven noordwaarts verplaatst werd. Inmiddels wordt de Waagnatie als evenementenhal gebruikt waar regelmatig leuke dingen georganiseerd worden. Zo transformeert in de zomer een deel van de Waagnatie tot de Bocadero Beachbar. Deze gratis toegankelijke zomerbar met stadsstrand is dé zomerbar van Antwerpen. In het voorjaar wordt in Waagnatie het populaire culinaire festival ‘Antwerpen Proeft’ georganiseerd.
[2] De historische binnenstad
Als je Antwerpen bezoekt dan mag een bezoek aan de historische binnenstad niet ontbreken. Het oude centrum van Antwerpen is in de late middeleeuwen ontstaan, wat terug te zien is in de nauwe straatjes en steegjes, grootste pleinen zoals de Grote Markt en de vele historische gevels die je hier nog terugziet. Het in het centrum te vinden Museum Plantin-Moretus staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en in het smalle steegje de Vlaeykensgang waan je je terug in de tijd van weleer. Het Steen is het oudste nog bestaande gebouw van Antwerpen. Veel toeristen bezoeken ook de veertiende-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal waar je onder andere enkele schilderijen van de Vlaamse kunstschilder Peter Paul Rubens kunt bewonderen.
Trek voor een wandeling door het historisch centrum van Antwerpen maar een paar uurtjes uit, want er is zoveel te ontdekken. Wil je de belangrijke plekken niet missen? Maak dan een wandeling met een stadsgids. Dat kan bijvoorbeeld via de stad Antwerpen zelf of via Ticketbar Antwerpen waar je ook speciale wandelingen kunt boeken.
Een andere leuke manier om de binnenstad van Antwerpen te ontdekken is op de fiets. Dat kun je op eigen houtje doen (lees verderop over de VELO), maar een aanrader is om dat met een ervaren Nederlandstalige gids te doen. Dat kan met de Antwerpen fietstour van Baja Bikes. In pakweg twee uur krijg je veel te zien en te horen over Antwerpen. Reserveren is verplicht, maar je mag altijd gratis annuleren als je dat wilt.
Bekijk alle info over de Antwerpen fietstocht
[3] Musea
Antwerpen telt meerdere musea die meer dan de moeite waard zijn. Ik durf Antwerpen misschien wel de museumstad van België te noemen. Eerder in dit verhaal noemde ik al het MAS, het Plantin-Moretus en het Red Star Line Museum. Daarnaast durf ik nog wel een vijftal musea aan te bevelen. Ten eerste het ModeMuseum Antwerpen. De stad heeft een lange historie als modestad en het ModeMuseum is daar het boegbeeld van. Je moet wel even geduld hebben voordat je dit museum weer kunt bezoeken, want het sloot recent haar deuren voor een grote verbouwing die tot medio 2020 zal duren. Het tweede museum dat helaas ook nog gesloten is vanwege een verbouwing is het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Drie musea die op dit moment wel open zijn en tot mijn favorieten behoren zijn het Rubenshuis, het Museum Mayer van den Bergh en het Middelheimmuseum.
[4] Lekkernijen
Het Bourgondische leven staat centraal in Antwerpen. Al eeuwenlang komen mensen naar deze stad om te genieten van de lekkerste dranken en spijzen. Je kunt ook tegenwoordig in de stad terecht in veel verschillende soorten restaurants en het uitgaansleven is geweldig in Antwerpen. Als havenstad heeft Antwerpen altijd al een multiculturele inslag gehad. Dat zie je ook terug in de eetcultuur. Je kunt gerechten van een groot aantal wereldkeukens proeven in Antwerpen. Maar duik ook zeker eens in de eigen lekkernijen van de stad. Zo is Antwerpen van oudsher een stad waar veel koekfabrieken stonden. Koekenstad is dan ook één van de bijnamen die Antwerpen heeft. Je vindt deze historie onder andere terug in de vorm van de Antwerpse Handjes, die je op verschillende plekken in de stad kunt kopen.
De Antwerpse Handjes zijn er ook als chocolade-lekkernij. Dat is niet zo vreemd, want Antwerpen is een echte chocoladestad. Tientallen chocoladewinkels verkopen de lekkerste pralines en andere chocoladespecialiteiten. Bij Chocolate Line aan de Meir kun je niet alleen de lekkerste chocolade kopen, je kunt er ook zien hoe de lekkernijen gemaakt worden. Een derde tip is een bezoek aan de brouwerij van De Koninck. Tijdens de brouwerijtour leer je alles over deze stadsbrouwerij en het befaamde ‘bolleke’. Een laatste tip is om Mercado te bezoeken. In het voormalige postkantoor van Antwerpen zitten nu verschillende eetkramen gevestigd waar je allerlei lekkernijen kunt kopen om die in het centrale deel van de hal op te peuzelen.
[5] Winkelen
Het belangrijkste reisdoel voor veel Nederlanders die naar Antwerpen gaan is shoppen. Antwerpen is een waar winkelparadijs waar je goed terecht kunt voor de laatste mode, leuke accessoires, antiek en curiosa, de beste delicatessen, Belgische bieren en allerlei leuke hebbedingetjes. Wie dat wil die kan gerust meer dan een dag uittrekken om te gaan winkelen in Antwerpen. De bekendste winkelstraat is de Meir. Hier zitten vooral de grote ketens en warenhuizen. Zo is hier bijvoorbeeld de Primark gevestigd. Voor de wat meer exclusieve winkels ga je naar de Schuttershofstraat, Hopland en de Huidevettersstraat. Aan de Nationalestraat vind je meerdere goede modeboetieks. Het mooiste winkelcentrum is Shopping Stadsfeestzaal, met de hoofdingang aan de Meir. Wil je op een zondag winkelen in Antwerpen? Iedere eerste zondag van de maand is het koopzondag in het centrum van Antwerpen.
Niet in mijn overzicht
Als je een top 5 maakt dan zijn er altijd onderdelen die buiten de boot vallen. Zo heb ik een Schelde- en havenrondvaart niet in mijn top 5 opgenomen. Is het lekker weer en wil je meer weten van de Antwerpse haven? Dan is zo’n boottocht zeker de moeite waard. Twee architectonische hoogtepunten hebben ook geen plekje in de Antwerpen top 5 gekregen: het gloednieuwe Havenhuis en het Centraal Station. Het station is een mooie mix van oud & nieuw. Ook de fraaie Belle Epoque wijk staat niet in het lijstje, maar is wel de moeite waard.
Gebruik de VELO
Een aanrader die niet direct in de top 5 past, maar die ik jullie niet wil onthouden is Velo Antwerpen. Dit is een ideale manier om zoveel mogelijk te zien van de stad zonder al teveel te hoeven lopen. Velo is een stadsfietsensysteem waarbij je met een dagpas of weekpas, die je eenvoudig via internet aan kunt vragen, gebruik kunt maken van de vele fietsen die via meer dan honderd automatische fietsstations aangeboden worden. Een dagpas kost op dit moment 5 euro, een weekpas 11 euro. Je kunt binnen de geldigheid van je pas de fietsen gebruiken. Als je iedere keer de fiets binnen dertig minuten bij een station parkeert, dan betaal je verder niets voor het gebruik. Vanaf de 30 minuten per keer gaat de teller lopen. Via de inschrijfpagina zie je alle tarieven.
Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?
In principe kun je in één, twee of drie dagen deze hele top 5 voor Antwerpen ‘afwerken’. Alles hangt af van hoeveel tijd je spendeert aan het winkelen en aan de musea. Op de website in12uur.nl zie je meerdere voorbeelden van een compleet dagje Antwerpen inclusief een tijdlijn en veel foto’s.
Meer over Antwerpen
Wil je meer informatie over Antwerpen lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Antwerpen: Alles over Antwerpen, Antwerpen top 10 en Antwerpen voor beginners.
Over de ‘5x zien en doen’ artikelen
Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.