Als je een reis naar Noorwegen maakt dan is er een redelijke kans dat je (ook) de Noorse hoofdstad Oslo bezoekt. Oslo is vaal onderdeel van een rondreis door Noorwegen of het begin- of eindpunt van een cruise langs de Noorse fjorden. Er zijn daarnaast ook voldoende mensen die speciaal naar Oslo vliegen om daar een paar dagen door te brengen. De stad heeft immers voldoende te bieden om mensen voor meerdere dagen te vermaken.
Wat ga je doen als je in Oslo bent? Ga je braaf alle hotspots van Oslo af zoals ze aanbevolen worden of trek je je eigen plan? Bezoek je de kathedraal van Oslo omdat je je verplicht voelt om de belangrijkste kerk van de stad te zien of steek je deze tijd in het bekijken van een authentieke houten kerk zoals ze die hier in Noorwegen eeuwen geleden al bouwden? Ik heb Oslo zelf bezocht en een top 5 van bezienswaardigheden voor Oslo samengesteld op basis van mijn eigen ervaringen en voorkeuren.
[1] Aker Brygge en Tjuvholmen
Twee gebieden die eigenlijk als één geheel beschouwd mogen worden zijn Aker Brygge en Tjuvholmen. Aker Brygge is het oude havengebied dat omgeturnd is tot een leuke uitgaanswijk. De autovrije wandelpromenade Stranden is het kloppend hart van Aker Brygge. In de oude pakhuizen zitten nu leuke restaurants. De boulevard zelf staat vol met plekjes om te zitten, afgewisseld met enkele verkooppunten van ijs en andere lekkernijen. Het is hier vooral goed vertoeven als het zonnig en warm is. Een museum dat een aanrader is, is het Nobel Vredescentrum. Hier kun je exposities over wereldproblematiek en Nobelprijswinnaars bekijken. Vrijwel naadloos gaat Aker Brygge aan de zuidkant over in Tjuvholmen. Dit is een waterrijke wijk vol moderne architectuur. Ook hier vind je meerdere horecagelegenheden en een museum dat echt de moeite waard is: het Astrup Fearnley Museum. Dit museum laat hedendaagse en moderne kunst zien. Er worden wisselende exposities getoond.
[2] Bygdøy
Ten zuidwesten van het centrum van Oslo ligt het schiereiland Bygdøy. Het is zowel onder locals als onder toeristen erg populair. Locals gaan hier naartoe voor ontspanning terwijl toeristen vooral hier komen voor de verschillende musea die hier te vinden zijn. De musea op Bygdøy hebben hoofdzakelijk te maken met de geschiedenis, cultuur en samenleving van Noorwegen. Zo kun je hier een drietal echte vikingschepen zien, waarvan twee in opvallend goede staat. In het Frammuseum kun je het schip ‘Fram’ zien dat meerdere succesvolle poolexpedities heeft doorstaan. Het Kon-Tiki Museum laat het Kon-Tiki vlot zien, waarmee een groep Noren onder leiding van Thor Heyerdal van Peru naar Polynesië gedreven is. Het Nors Folkemuseum laat de Noorse cultuur zien. Het grootste deel is een openluchtmuseum waar gebouwen vanuit heel Noorwegen naar overgebracht zijn. Wat Bygdøy verder interessant maakt zijn de vele traditionele woningen die hier staan.
[3] Vigeland park
Oslo kent verschillende stadsparken. Het Vigeland park (in het Noors: Vigelandsparken) is een beeldenpark dat net ten westen van het centrum van Oslo ligt. Het park is tussen 1923 en 1943 aangelegd. Het telt 212 verschillende bronzen en stenen sculpturen die door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland gemaakt zijn. Hij heeft mensen in allerlei vormen nagemaakt. Zijn stijl spreekt mij enorm aan. Ik was vooral onder de indruk van de 17 meter hoge ‘Monolitten’ waar 121 figuren in verwerkt zijn. Ook de vele koperen beelden aan weerszijden van de brug zijn prachtig vormgegeven. Het Vigeland park kun je helemaal gratis bezoeken.
[4] Edvard Munch
Dankzij ‘De Schreeuw’ (in het Noors ‘Skrik’) is Edvard Munch de beroemdste kunstenaar van Noorwegen. In zijn geboortestad Oslo kun je dit meesterwerk en andere schilderijen van de in 1944 overleden Munch bewonderen in het Munch Museum en het Nationaal Museum. Om een compleet beeld te krijgen van zijn werk en zijn levensloop is het Munch Museum wat mij betreft het meest interessant. In het Nationaal Museum kun je behalve werken van Munch natuurlijk ook veel door anderen gemaakte kunst bekijken.
[5] Akershus vesting
De Akershus fortificatie vormt een fraai contrast met de moderne architectuur waar deze middeleeuwse vesting door omringd is. De vesting heeft een geschiedenis die meer dan zevenhonderd jaar teruggaat. In 1299 werd de eerste steen gelegd en vijf jaar later werd het Akershus als paleis in gebruik genomen. In de loop der jaren is er het nodige bijgebouwd en soms aangepast. Wat er echter nooit gebeurd is, is dat het Akershus succesvol aangevallen is. Vanaf het Akershus heb je een mooi uitzicht over delen van Oslo. Wat je zeker ook zou moeten bezoeken is het gratis toegankelijke Forsvarsmuseet. Dit museum vertelt de militaire geschiedenis van Noorwegen.
Niet in mijn overzicht
Als je je beperkt tot slechts vijf activiteiten en bezienswaardigheden dan vallen er vanzelf ook een paar highlights af. Zo heb ik het operagebouw niet in de top 5 opgenomen. Ik vind het een prachtig stukje architectuur, maar naar mijn mening horen de andere vijf meer in mijn lijstje thuis. Bewust buiten de toplijst gehouden is Karls Johan gate. Deze belangrijke straat in het centrum van Oslo is altijd druk, zeker ook met toeristen. De kans is groot dat je vanzelf wel een keer in deze winkelstraat terecht komt. Naar mijn mening is de straat zelf niet onderscheidend genoeg voor een plekje in mijn Oslo top 5.
Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?
Om alle vijf de punten ‘af te werken’ heb je meer dan één dag nodig. Dat komt vooral omdat je voor drie van de vijf bezienswaardigheden moet gaan reizen binnen de stad. Twee dagen is voldoende om alles te doen zonder daarbij in de stress te raken. Je kunt dit doen met een hop-on-hop-off bus of met het openbaar vervoer. De boottickets naar Bygdøy zijn goedkoper als je deze vooraf koopt.
Meer over Oslo
Wil je meer informatie over Oslo lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Oslo: Oslo voor beginners en Oslo op steden.net.
In de blogartikelen Oslo in één dag: de highlights van Oslo en Oslo in één dag: een andere kant van Oslo lees je inspirerende verslagen van één dag in Oslo, compleet met tijdlijn, veel uitleg en mooie foto’s.
Over de ‘5x zien en doen’ artikelen
Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.