Barcelona behoort tot de meest populaire stedentrips onder Nederlandse toeristen. Maandelijks vliegen duizenden landgenoten speciaal voor een korte citybreak naar deze aangename stad in het noordoosten van Spanje. In de zomer zijn er daarnaast ook nog grote aantallen dagjestoeristen die in de buurt van Barcelona hun vakantie vieren. Zij maken van de gelegenheid gebruik om in Barcelona te gaan winkelen en de verschillende bezienswaardigheden van Barcelona te ontdekken.

Je kunt als reisdoel natuurlijk hebben om werkelijk alle hotspots van Barcelona te ontdekken. je kunt ook wat meer relaxed op pad gaan en alleen de dingen gaan zien en doen die jij de moeite waard vindt. Vanuit dat standpunt heb ik gekeken welke vijf dingen in Barcelona ik zelf graag zou delen als ik iemand voor een eerste keer mee zou nemen naar deze stad. Op basis van mij eigen ervaringen en voorkeuren heb ik een top 5 voor Barcelona samengesteld van dingen die je ‘moet’ zien en doen als je in Barcelona bent.

[1] Sagrada Família

Kerken kunnen mij niet zoveel boeien. Vaak bezoek ik ze omdat het vanuit mijn werk eigenlijk moet. De meeste zou ik liever overslaan omdat je het op een gegeven moment allemaal wel een keer gezien hebt en er voor mij geen diepere gedachte of betekenis zit achter de symbolen, relikwieën, sculpturen en schilderijen in een kerk. Een uitzondering op deze desinteresse voor kerken is Sagrada Família. Deze door Antoni Gaudí ontworpen kathedraal is vanuit architectonisch standpunt een kunstwerk met hoofdletter ‘K’. Als je gaat letten op details, complexheid en de lichtinval in de kathedraal dan verbaas je je dat één man dit zo heeft kunnen bedenken. Op dit moment is Sagrada Família nog steeds niet af. De bouw is in 1882 gestart en zal waarschijnlijk in 2026 pas klaar zijn. Dat is honderd jaar na de dood van Gaudí.

Om Sagrada Família te bezoeken moet je entreegeld betalen. Dit geld wordt gebruikt om de bouw te financieren. Er is verder geen subsidie of andere bron van inkomsten voor deze kathedraal. De belangstelling is enorm, waardoor er alle dagen een lange wachtrij voor de kassa’s staat. Als je pech hebt, sta je langer dan drie uur in de rij voordat je naar binnen mag. Het is daarom eigenlijk een must om vooraf je entreetickets voor Sagrada Família te kopen. Je mag dan naar binnen op het tijdstip waarvoor je de tickets gekocht hebt. Je hoeft dan niet in de wachtrij te staan. Als je er de tijd voor hebt dan zou ik tickets inclusief de rondleiding boeken. Dit is dé manier om veel goede info over het gebouw, Gaudí en de geschiedenis te krijgen.

sagrada-familia

[2] Park Güell

De architect en kunstenaar Antoni Gaudí komt nog een keer aan bod. Hij heeft een nadrukkelijke stempel gezet op het hedendaagse Barcelona. Zijn kunst en architectuur komt op verschillende plekken terug. Populair zijn onder andere Casa Batlló en Casa Milá. Mijn voorkeur als tweede ‘Gaudí-bezienswaardigheid’ zou uitgaan naar een bezoek aan Park Güell. Dit stadspark laat veel verschillende typische stijlelementen van Gaudí zien. Ook kun je hier de voormalige woning van Gaudí zelf bezoeken.

Een deel van Park Güell is vrij toegankelijk. Voor het meest interessante stuk, waar je onder andere de wereldberoemde banken in mozaïek en de Hal van 100 Zuilen kunt bewonderen, moet je sinds enkele jaren entree betalen. Dit gaat altijd op basis van tijdslot. Ook hierbij is het aan te raden dat je je entreetickets vooraf al koopt, omdat de wachttijden anders op kunnen lopen tot meer dan zes uur (!) op de drukkere dagen.

barcelona-park-guell

[3] Barri Gòtic

Het historische deel van Barcelona concentreert zich in de oude gotische wijk, in het Spaans Barri Gòtic of simpelweg El Gòtic. Hier proef je nog deels het oude Barcelona. Smalle straatjes, sfeervolle pleinen en een aantal prachtige panden vormen samen dit historische deel van Barcelona. Je hebt Barcelona niet gezien als je hier niet tenminste een uurtje rondgelopen hebt. Voor de winkelliefhebbers barst het hier van de leuke boetiekjes, voor de lekkerbek valt er hier van alles te beleven op culinair gebied. Het mooiste plein van Barri Gòtic is het rechthoekige Plaça Reial. Hier vind je verschillende restaurants met terras. Neem ook zeker een kijkje op het veel kleinere Plaça del Pi. Als je de kans hebt ga dan hier tapas eten bij Bar del Pi.

[4] Barceloneta

Het leuke van Barcelona is dat je hier ook naar het strand kunt gaan. En nee, geen klein kunstmatig stadsstrand maar heuse grote zandstranden. Ons favoriete strand is dat van Barceloneta. Dit is een wijk die het buiten het centrum ligt. Het hart van Barceloneta wordt gevormd door een lange autovrije boulevard die langs het even lange zandstrand ligt. Er zijn verschillende terrassen en andere horecagelegenheden te vinden waar je een hapje en een drankje kunt nuttigen. Wat eigenlijk wel opvalt is dat het er in de zomer gezellig druk is, maar dat je geen last hebt van de hectiek van een grote stad.

[5] Camp Nou

Ik twijfelde of ik het stadion van voetbalclub FC Barcelona wel in mijn top 5 van hotspots in Barcelona moest zetten. Immers is niet iedere Nederlander een voetbalfan, al zou je tijdens voetbaltoernooien waar Oranje aan meedoet anders zou denken. Camp Nou is zo belangrijk voor de stad en voor iedereen die enigszins van voetbal houdt, dat een bezoek aan Camp Nou eigenlijk niet mag ontbreken in dit lijstje. Niet alleen betreed je bij een bezoek de voetbaltempel van één van de beste voetbalclubs ter wereld, je ziet hier ook waar Nederlandse legendes zoals Johan Cruijff, Ronald Koeman, Patrick Kluivert, Johan Neeskens, Philip Cocu en de gebroeders Frank en Ronald de Boer gevoetbald hebben.

Tijdens de Camp Nou Experience zie je het stadion van binnen, inclusief het veld, betreed je de kleedkamer van FC Barcelona en kun je de spelerstunnel bekijken waar menig topvoetballer een keer doorheen gelopen heeft. Na de rondleiding zelf kun je het Barcelona Museum nog bezoeken.

barcelona-camp-nou

Niet in mijn overzicht

Het zal mensen misschien opvallen dat ik een aantal populaire bezienswaardigheden niet in deze top 5 opgenomen heb. De meest bekende is de Ramblas. Deze wandelboulevard is naar mijn mening te druk, te toeristisch en heeft daardoor eigenlijk nog maar weinig met de stad zelf te maken. Het dieptepunt is waarschijnlijk de enorme hoeveelheid straatartiesten die je hier ziet, die eigenlijk universeel zijn en dus in elke willekeurige stad zouden kunnen staan. Mijn nummers 6 en 7 zouden Port Vell (de jachthaven van Barcelona) en de berg Montjuïc zijn. Als je tijd over hebt zou ik deze twee plekken wel meepakken. Het leukste is om de kabelbaan te gebruiken die Port Vell en Montjuïc met elkaar verbinden. Deze Teleferic de Montjuïc biedt onderweg een fraai uitzicht over de stad.

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Als je alles van deze Barcelona top 5 wilt doen dan red je dat waarschijnlijk net niet in één dag. Dat is mede door de tijd die je nodig hebt om je te verplaatsen. Daarnaast maakt het noodzakelijke vooraf reserveren van entreetickets het lastig om alles op dezelfde dag te plannen. Ik zou voor deze top 5 dan ook zeker twee dagen willen adviseren. Wil je nog meer dan Barcelona zien, kies dan voor een reis van drie dagen of langer.

Handige tip

Ga je met het vliegtuig naar Barcelona en wil je in ieder geval Sagrada Família en Park Güell bezoeken? Dan is de Barcelona Pass waarschijnlijk een goed idee voor jou. Met deze volledig mobiele voordeelkaart voor Barcelona heb je recht op:

– skip the line toegang tot Park Güell
– skip the line toegang tot Sagrada Família
– een 24-uurs of 48-uurs ticket voor de hop-on-hop-off bus van Barcelona

Je hoeft voor de Barcelona Pass niets uit te printen. Je tickets kun je vanaf je mobiel laten zien. Het handige is dat je deze handige voordeelpas zelfs nog bij aankomst in Barcelona aan kunt schaffen. Binnen een paar minuten is alles geregeld.

Bekijk alles over de Barcelona City Pass

Meer over Barcelona

Wil je meer informatie over Barcelona lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Barcelona: alles over Barcelona, Barcelona top 10 en Barcelona voor beginners.

In het blogartikel Barcelona in één dag: de highlights van Barcelona lees je een inspirerend verslag van één dag in Barcelona, compleet met tijdlijn, veel uitleg en mooie foto’s.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.