Als echte Nederlander betaal ook ik liever te weinig dan teveel voor mijn vliegtickets. Reden genoeg om de KLM Werelddeal Weken in de gaten te houden, die vandaag weer van start gegaan zijn. Dat er weer leuke aanbiedingen tussen zitten, is een feit. De kortingen op vliegtickets lopen op tot tientallen procenten. Maar is het nou de moeite waard om te wachten op de Werelddeal Weken als je de laagste prijs voor een vliegticket wilt betalen of kun je beter boeken op het moment dat je dat wilt? Nou ga ik toevallig de komende maanden in ieder geval twee keer met KLM vliegen, waardoor ik de prijzen goed kan vergelijken.

Amsterdam – New York City

In april ga ik naar New York. Ik zal de exacte data niet publiceren, want ook het dievengilde leest mogelijk mee. Ik heb exact een maand geleden mijn vliegticket geboekt voor een totaalprijs van EUR. 635,97 voor een retourtje. Ik heb gekozen voor rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar New York JFK Airport met gunstige tijden: heen om 09:30 uur (aankomst NYC om 11:58 uur) en vijf dagen later retour om 22:50 uur (aankomst Amsterdam de volgende dag om 12:10 uur). Dat zorgt ervoor dat ik echt 5 volle dagen in ‘the Big Apple’ kan spenderen. Wat kosten deze tickets nu tijdens de voordelige Werelddeal Weken van KLM? De goedkoopste ticketprijs in deze periode voor rechtstreekse vluchten bedraagt 626 euro en 48 cent. Wachten op de Werelddeal Weken had me 9 euro en 49 cent bespaard.

Amsterdam-Rome

Een paar dagen na terugkomst uit New York City vlieg ik naar Rome. Voor EUR. 211,53 heb ik een retour Amsterdam – Rome Fiuminicino geboekt met aangename vliegtijden.  Deze boeking is gemaakt op 15 december, zo’n 3 weken geleden. Van Amsterdam naar Rome vlieg ik van 14:15 tot 16:25 uur. De terugvlucht is 13 dagen later om 12:55 uur met aankomst op Schiphol om 15:25 uur. Geen vroeg opstaan of laat aankomen, maar lekker overdag vliegen. De tijden sluiten prima aan bij mijn reisplannen in Italië.

Hetzelfde ticket naar Rome kost nu 262,40 euro. In totaal dus ruim vijftig euro duurder dan enkele weken geleden.

De moeite waard?

In mijn geval zou ik voor beide tickets samen meer kwijt zijn als ik een paar weken had gewacht op de Werelddeal Weken. Dat betekent niet dat deze aanbiedingen van KLM niet interessant zijn, want er zitten voldoende koopjes tussen die wél de moeite waard zijn. Of je de gok moet wagen en moet wachten op de Werelddeal Weken is voor ieder een persoonlijke afweging. Ik weet nu in ieder geval dat het niet altijd beter is.

Een ander verhaal is het als je flexibel bent in reisperiode en/of reisduur en niet tijdens schoolvakanties wilt vliegen. Dan zal het in heel veel gevallen wel lukken een leuke deal te vinden bij KLM.

Beeld: pressroom KLM