Liebster Award

Via instagram kreeg ik van Kelly van reisheid.nl de Liebster Award. Deze award is bedoeld om nieuwe en kleinere blogs onder de aandacht te brengen en om meer te weten te komen over de persoon achter de blogger. Leuk dat Kelly mij hiervoor genomineerd heeft! Bedankt hiervoor, Kelly.

11 vragen

Van Kelly ontving ik elf vragen om te beantwoorden. Deze vragen zijn bedoeld om de persoon achter een blog een beetje beter te leren kennen. Hieronder beantwoord ik de 11 vragen die Kelly voor mij in petto had.

1) Wat is jouw favoriete manier van reizen?

Dat is een lastige, want sommige bestemmingen kun je alleen maar fatsoenlijk met het vliegtuig bereiken. De voorkeur heeft echter de auto. Dat heeft meerdere redenen. Belangrijk voordeel is je flexibiliteit. Je kunt zonder van anderen afhankelijk te zijn ineens je reisschema wijzigen. Toch eventjes dat mooie dorpje bezoeken dat je langs de weg ineens ziet of je fotocamera pakken om een adembenemend uitzicht vast te leggen. Daarnaast heb je niets te maken met bagagerestricties (wel fijn als je je complete foto-uitrusting mee wilt zeulen) en urenlang wachten op luchthavens.

2) Wat is de meest bijzondere stad waar je ooit bent geweest?

Daar kan ik eigenlijk maar één antwoord op geven: Dubai. Ik ben zo gefascineerd door deze stad dat ik over twee weken voor de 31e keer die kant op vlieg. De reden dat ik Dubai zo gaaf vind is dat je er kunt zien hoe een stad zich in een moderne gouden eeuw ontwikkelt. De transitie die Dubai nu ondergaat is vergelijkbaar met grote Europese steden tijdens hun gouden eeuw. Het mooie is dat ze de kennis van nu kunnen gebruiken om infrastructuur te optimaliseren en de stad de blauwdruk te geven waar het de komende eeuwen op voort zal moeten borduren.

indrukwekkenddubai

3) Wie is je reismaatje of reis je liever alleen?

Echt ervaren doe je vooral als je alleen reist. Je wordt dan niet afgeleid door je reisgezelschap en zet al je zintuigen open voor je omgeving. Toch vind ik het het aangenaamste om met mijn gezin te reizen. Op die manier kun je ervaringen direct delen met je geliefden.

4) Wat is de vreselijkste plek waar je ooit hebt moeten slapen?

Gelukkig verblijf ik vrijwel altijd in comfortabele hotels of appartementen. Wat dat betreft heb ik zelden te klagen. Backpacken heb ik nooit gedaan. De ergste plek die me zo snel te binnen schiet is een hotel in Port Said (Egypte), waar bruin water uit de douche kwam en het bed vol ondefinieerbare vlekken zat. Ik heb toen met kleren aan op het bed geslapen.

5) Welk reismoment is jou het meeste bijgebleven?

Dat zijn er zoveel. Ik denk dat ik dan toch kies voor de allereerste verre reis die ik gemaakt heb. Met mijn vrouw ben ik toen naar Miami Beach gereisd. ’s Avonds, in het donker, liggen we op het strand te staren naar de Atlantische Oceaan. We beseffen dat Nederland ergens aan de overkant ligt, op vele duizenden kilometers. We vroegen ons toen hardop af of we ooit nog een keer zo ver zouden reizen. Nu zijn dit soort vliegreizen net zo normaal voor mij als dat ik naar de kapper ga.

6) Wat was de meest bijzondere grensovergang die je bent gepasseerd?

Buiten Europa heb ik nooit over de weg een landsgrens gepasseerd. Hier zijn er wat mij betreft weinig spannende verhalen te vertellen. Wat wel tricky is, is om zonder geldig visum een land binnen te komen. Dat heb ik drie keer geprobeerd en is mij drie keer gelukt. De eerste keer was in mei 1996, toen ik plotsklaps naar Guinee moest. Ik kwam daar zonder visum aan en mocht het land niet in. Totdat ik iets van 50 Amerikaanse dollars betaalde en beloofde ter plaatse mijn visum alsnog te regelen. Dat is vanwege weekend niet gelukt, waardoor ik ook weer om heb moeten kopen om het land in te mogen. Een half jaar later een soortgelijk geval in Suriname. Daar heb ik een lokaal contact gebeld die nogal invloedrijk was. Hij is naar de luchthaven gekomen en heeft geregeld dat ik alsnog het land in mocht. Weer een half jaar later hetzelfde probleem in Pakistan. Ik arriveer zonder visum. Ik lullen als Brugman en heb uiteindelijk ter plaatse toch een inreisstempel gehad om het land drie dagen in te mogen.

Sinds deze gevallen zorg ik er altijd netjes voor dat mijn visum wel geregeld is voor ik vertrek.

7) Wat is de mooiste roadtrip die je ooit gemaakt hebt?

Dat is afgelopen zomer geweest: Canada. Met het gezin hebben we 3 weken met de camper door westelijk Canada gereisd. Wat een prachtig land. Wat een overweldigende natuur! Dit is de eerste keer dat we een paar duizend kilometer gereden hebben zonder een enkel moment van verveling onderweg gehad te hebben. Dit smaakte dan ook absoluut naar meer Canada.

8) Heb je weleens angstige momenten gehad op reis?

Meerdere! Het landen met een vliegtuig tijdens een zware tropische storm vond ik bijvoorbeeld niet leuk. Ons vliegtuig was het laatste dat nog mocht landen voor Miami International Airport gesloten werd. Ook heftig was het moment dat ik onderweg was naar het vliegveld in Conakry en dat er ineens militairen schreeuwend ons busje insprongen. “Donnez le camera!” werd er geroepen. Kennelijk had een van ons een foto gemaakt waar een militair op stond. En daar houden ze niet van in moeilijke landen. Na omkoperij konden we na een kwartier alsnog doorrijden.

Daarnaast heb je natuurlijk de categorie waar iedere reiziger mee te maken krijgt: hectisch verkeer, slechte chauffeurs die denken dat ze F1-coureur zijn en gammele auto’s waar je in vervoerd wordt. Vooral de combinatie van die drie is leuk.

9) Wat doe je graag als je thuis bent?

De volgende reis plannen! Daarnaast houd ik van fietsen, lekker eten, netflixen (ja dat is een werkwoord tegenwoordig) en lekker bijkletsen met vrienden. Door het drukke bestaan heb ik daar helaas weinig tijd voor.

Het fijnste van thuis zijn is gewoon het thuis zijn. Lekker deel uit maken van het dagelijks leven van je gezin in plaats van via whatsapp, facetime of telefoon communiceren met ze. Lekker aan de kant staan bij de korfbal of over levensvragen kletsen met mijn dochters. Genieten van de maaltijd die mijn vrouw me voorschotelt in plaats van weer eens alleen in een restaurant te zitten.

10) Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit?

Die leef ik nu! Mijn gezin is in goede gezondheid, we zijn gelukkig, we hebben geen financiële zorgen en ik kan volop reizen. Ik wil dit volhouden tot het licht uitgaat.

11) Wat is jouw favoriete vervoersmiddel?

In grote steden zijn dat metro (indien aanwezig), fiets en de benenwagen. De metro is erg handig voor de grote afstanden en voor de rest wil ik zoveel mogelijk zien. Dus fietsen of lopen. Je hoort dan ook alle geluiden uit je omgeving, ruikt alle geuren om je heen en ‘voelt’ de plek waar je bent.
Elders gebruik ik vooral een (huur)auto. Ik heb op deze manier inmiddels wel in bijna elk automerk gereden dat je op de wereld tegenkomt. In Dubai ben ik pas na een aantal bezoeken een huurauto gaan gebruiken. Eind jaren negentig had je daar eigenlijk nog geen huurauto nodig, want Dubai was slechts een fractie van de metropool die het nu is.

Nieuwe nominaties

Ik ga de Liebster-Award doorgeven aan de volgende bloggers:

Danny – Reizen & Reistips
Jeroen Eckhardt – Alles over vakanties
Mireille Steegmans – Kleine Wereldreiziger
Jasper en Marjon – 2theworld
Mandy van Elp  – Longwayhome.nl

Voel je niet verplicht tot het beantwoorden van de vragen of het nomineren van andere bloggers. Het is meer dat je een ander blij kan maken als je ervoor kiest mee te doen. In ieder geval alvast bedankt voor jullie inspirerende artikelen!

Dit zijn mijn elf vragen voor de genomineerden:

 1. Als je een wereldticket zou winnen waarbij je één bestemming per continent aan mag doen, welke zijn dat en waarom?
 2. In wat voor soort accommodaties slaap je het liefst?
 3. Wat je jouw favoriete werelddeel?
 4. Heeft het reizen jou als persoon veranderd?
 5. Welke bestemming staat bovenaan jouw bucketlist?
 6. Natuur, stad of …?
 7. Welke bestemming vond je achteraf zwaar tegenvallen?
 8. Hoe dood jij de tijd op een luchthaven het liefste?
 9. Wat is het meest bijzondere gerecht wat je ooit op reis gegeten hebt?
 10. Wat is de meest lastige situatie die je ooit meegemaakt hebt op reis?
 11. Welke stad moeten wij volgens jou absoluut bezoeken?

De regels van de Liebster Award:

Beantwoord de 11 vragen van de blogger die je genomineerd heeft;
Link naar de persoon/blog die je genomineerd heeft;
Nomineer de bloggers die volgens jou wat aandacht mogen verdienen;
Verzin zelf 11 vragen en stel deze nieuwe vragen aan de door jou genomineerde bloggers;
Als je de link van je Liebster Award Blog deelt op Social Media, tag dan de blogger die jou genomineerd heeft en de bloggers die jij weer nomineert, zodat we je blog kunnen lezen.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden