Vliegangst

De derde grote vliegramp dit jaar zorgt voor een toename in de mate waarin mensen vliegangst hebben. Nadat vlucht QZ8501 van AirAsia gisteren neerstortte heeft het vertrouwen in veilig vliegen bij een groter wordende groep mensen weer een deuk opgelopen.

Angst

Angst is een emotie die gevoed kan worden door gebeurtenissen elders in de wereld. Zeker in dit tijdperk waarin media overal bovenop zitten en social media het nieuws sneller dan het licht verspreiden is het aantal angsten dat mensen kennen groter dan ooit. We worden er ons immers heel erg bewust van wat er allemaal om ons heen, maar ook ver van ons vandaan gebeurt. Vooral grote gebeurtenissen hebben een grote impact op onze geestelijke gesteldheid. Je krijgt zoveel negatieve nieuwsberichten per dag op je bordje dat het steeds moeilijker wordt om je daar emotioneel tegen te wapenen.

Maleisië

Het toeval wil dat de drie grote vliegrampen van 2014 alledrie luchtvaartmaatschappijen uit Maleisië betreft. Twee kee Malaysia Airlines en één keer AirAsia. Voor doemdenkers een reden om te denken dat vliegen met luchtvaartmaatschappijen uit Maleisië gevaarlijker is dan vliegen met Europese of Amerikaanse maatschappijen. Statistisch gezien is dit niet bewezen.

Vliegangst

Ik heb zelf geen vliegangst. Reizen per vliegtuig is statistisch gezien nog steeds veel veiliger dan fietsen, autorijden of met de bus op vakantie gaan. Zeker als je ziet wat een malloten er tegenwoordig op de Nederlandse snelwegen losgelaten worden dan is het aantal bijna-ongelukken dat ik per jaar zie groter dan het aantal noodlandingen van vliegtuigen die ik in de pers lees. Toch kan ik me wel voorstellen dat mensen die al vliegangst hadden er op dit moment wat meer last van hebben. Erg jammer, want deze angst ontneemt ze de mogelijkheid om snel en comfortabel te reizen. Deze angst ontneemt ze de mogelijkheid om binnen een redelijke tijd naar verre bestemmingen te reizen. Australië, Zuid-Afrika, Dubai, Aruba, Chili, Indonesië, Thailand…. zonder te vliegen is de reis naar dit soort bestemmingen in veel gevallen een zeer lastige taak.

2015

Ik hoop dan ook dat de mensen zich niet gek laten maken. Het is sowieso te hopen dat er geen vliegtuig neerstort in 2015, maar dat is vrijwel onmogelijk. Het honderd procent uitsluiten van ongelukken is niet mogelijk. Mocht vliegangst jou beperken in het reizen, dan zou ik vooral willen adviseren om een cursus te volgen tegen vliegangst. Dit kan bijvoorbeeld bij Stichting VALK.

Soortgelijke berichten