Je moet niets

Als je naar een bepaalde bestemming gaat dan hoor en lees je vaak wat je persé moet zien. Mensen willen ook graag een soort van to-do lijstje hebben. Dat maakt het ze makkelijk en geeft ze een leidraad bij het bezoeken van een stad, streek, eiland of land. Onze site top 10 bezienswaardigheden is niet voor niets duizenden bezoekers per dag. Allemaal lijstjes van monumenten, musea, gebouwen, hotspots, straten en pleinen die je gezien ‘moet’ hebben. Maar wat veel mensen zich niet beseffen is dat je niets moet. Vakantie is er voor je plezier, niet om dwangmatig lijstjes af te werken. Waarom zou je in Parijs het Louvre bezoeken als je niets om kunst en musea geeft? Waarom ga je in Barcelona in de rij staan voor Sagrada Familia als je niets hebt met kerken of architectuur? Waarom moet je in New York tientallen dollars uitgeven om van het uitzicht te genieten?

Voor de duidelijkheid: ik vind het Louvre, Sagrada Familia en het uitzicht over Manhattan helemaal geweldig. Als ik naar Parijs, Barcelona of New York zou gaan dan is de kans groot dat ik deze bezienswaardigheden weer meepak. Maar niets moet. Je hoeft geen uren in musea rond te lopen omdat de collecties zo indrukwekkend zijn. Je hoeft niet te gaan winkelen in een stad omdat die bekend staat als shopping paradise. Het is jouw vakantie en jij vult die in zoals jij dat wilt doen.

Een uiterste is natuurlijk om een stad in te gaan zonder enige voorkennis en eigenlijk vooral de lokale sfeer opsnuiven. Gewoon lekker in Londen rond gaan lopen, wat eten, wat drinken en thuiskomen zonder de Big Ben, Buckingham Palace en Piccadily Circus gezien te hebben. Dat je je dan ook prima in Londen kunt vermaken bewijst het verhaal van Jeroen Eckhardt die tijdens zijn dag in Londen de lijstjes met belangrijke bezienswaardigheden gewoon totaal negeert en heerlijk zijn eigen gang gaat.

Wat ik zelf het prettigste vind is om voor de gulden middenweg te kiezen. Dus de sfeer van de stad proeven door redelijk ongedwongen rond te lopen en tijd te nemen om de stad als een lekker zittend paar jeans aan te trekken. Daarnaast kun je enkele bezienswaardigheden, hoogtepunten of musea pakken die je vooral persoonlijk aanspreken. Op die manier kun je optimaal genieten van jouw reis.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden