5x zien & doen op Lanzarote

Je hebt een vakantie naar Lanzarote geboekt, waar je hoogstwaarschijnlijk volop zult kunnen genieten van zon, zee en strand. Maar wat ga je verder doen op Lanzarote? De Canarische Eilanden, waar Lanzarote toe behoort, bieden immers vrijwel het hele jaar door goed weer. Je kunt echter ook pech hebben dat het een dag bewolkt of net wat te koel is. Of dat er zelfs regen valt. Want hoewel Lanzarote een droog en aangenaam subtropisch klimaat heeft, kun je ook een dag hebben die wat minder geschikt is voor het strand of zwembad. Ik vind het sowieso zonde om naar Lanzarote te vliegen en het eiland niet te verkennen. Lanzarote telt een aantal prachtige bezienswaardigheden waaronder natuurlijk het indrukwekkende vulkaanlandschap.

Op basis van mijn  eigen ervaringen met Lanzarote heb ik vijf bezienswaardigheden en mooie plekjes uitgezocht die wat mij betreft een toegevoegde waarde bieden aan je vakantie naar Lanzarote. Het maakt hierbij niet zoveel uit waar je zit op Lanzarote, want deze vijf tips liggen verspreid over het eiland.

Het is aan te raden om een auto te huren om deze bezienswaardigheden te zien. Het openbaar vervoer is amper een optie. Papagayo Beach is bijvoorbeeld niet met het openbaar vervoer te bereiken. Let wel heel erg goed op waar je een auto huurt. Er zijn bedrijven die klanten met hoge ongewilde kosten opzadelen. Lees dit verhaal over Goldcar maar en vooral de reacties die eronder staan. Ik huur tegenwoordig zelf altijd via Sunny Cars. Bij Sunny Cars zijn de auto’s all-risk verzekerd en heb je geen eigen risico. Ook ben je niet verplicht om een volle tank brandstof af te nemen tegen woekerprijzen.

Bekijk de huurauto’s van Sunny Cars op Lanzarote

Om auto te rijden op Lanzarote is een geldig Nederlands rijbewijs voldoende. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Voor de borg is een creditcard vaak verplicht. Benzine en diesel is een stuk voordeliger dan in Nederland.

[1] Nationaal Park Timanfaya

De Canarische archipel is geheel door vulkanisme ontstaan. Dat is op Lanzarote vooral goed zichtbaar in het Nationaal Park Timanfaya. Dit is een beschermd nationaal park waar je niet zelf doorheen mag rijden. Je kunt met de auto tot aan de parkeerplaats komen, waar je overstapt in tourbussen die hun rondje door dit indrukwekkende vulkaanlandschap maken. Ik heb deze excursie zelf twee keer meegemaakt en zou hem een volgende keer op Lanzarote zeker weer doen. Het ziet er gewoon bijna buitenaards uit. In het bijbehorende restaurant kun je maaltijden bestellen die op vulkanische warmte bereid zijn.

Als je geen huurauto hebt dan zijn er voldoende excursies te boeken naar de vuurbergen van Timanfaya.

lanzarote-timanfaya

[2] César Manrique

De in 1992 overleden kunstenaar César Manrique heeft een enorm stempel gedrukt op het eiland. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger zijn dan vier verdiepingen. Het belangrijkste wat hij gedaan heeft is om het eiland verschillende gebouwen en projecten te schenken die nu tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Lanzarote beschouwd worden. Voorbeelden hiervan zijn uitzichtpunt Mirador del Río in het noorden, cactustuin Jardín de Cactus en het complex Jameos del Agua. Zijn stijl is misschien nog wel het best zichtbaar in zijn voormalige woning Fundación César Manrique. Dit is na zijn dood omgetoverd tot een museum. Wat mij betreft kun je Lanzarote niet verlaten zonder tenminste één van de door Manrique ontworpen bezienswaardigheden bezocht te hebben.

[3] Lago Verde

Ik heb lang getwijfeld of ik Lago Verde wel of niet in de top 5 voor Lanzarote op zou nemen. Op het laatste moment heb ik dat toch wel gedaan en deze natuurlijke bezienswaardigheid op de derde plek gezet. Reden is dat ik nimmer ergens iets vergelijkbaars gezien heb. Het unieke karakter en de schoonheid maken van Lago Verde een ‘must-visit’ op Lanzarote. Het is een gifgroen meer dat gelegen is aan een zwart vulkaanstrand, omringd door vulkaangesteente dat van diepzwart naar steenrood gaat. De groene kleur wordt veroorzaakt door algen.

lanzarote-lago-verde

[4] Playas del Papagayo

Lanzarote telt een groot aantal fraaie stranden. Soms zijn ze vulkanisch, vaak zijn het aangename zandstranden. De mooiste stranden van het eiland zijn de Playas del Papagayo. Dit zijn een zevental zandstranden die net ten zuidoosten van de populaire badplaats Playa Blanca liggen. Het aantal voorzieningen is zeer beperkt en hotels staan er niet. De rust is daardoor hier wel heerlijk aanwezig. Je kunt de Playas del Papagayo bereiken met een auto of ander vervoermiddel. je moet wel een paar euro toegang betalen (per auto).

[5] Mooie dorpjes

In badplaatsen zoals Puerto del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise kun je je prima een hele vakantie vermaken. Dit zijn echter toeristenoorden die weinig van de echte Canarische identiteit laten zien. Op het moment dat je dit soort plaatsen verlaat dan kun je het echte Lanzarote gaan ontdekken. Lanzarote telt een aantal mooie dorpen die het bezoeken waard zijn. Dat doe je bijvoorbeeld in Yaiza dat als mooiste dorp van Lanzarote beschouwd wordt of in het fraai gelegen plaatsje Haría dat in het Dal der Duizend Palmen ligt. Mijn eigen favoriet is Teguise (niet te verwarren met de badplaats Costa Teguise) dat naar mijn mening zelfs tot de mooiste dorpen van de Canarische Eilanden behoort. Vermijd Teguise wel op de zondag als de wekelijkse markt de heerlijke rust van het dorp verstoort.

lanzarote-dorpen

Niet in mijn overzicht

Ik heb de drukbezochte Cueva de los Verdes op het laatst toch uit het overzicht met vijf tips gehaald. Deze grotten zijn zeker het bezoeken waard, maar ik vind Lago Verde net wat unieker. Ook wijngebied La Geria heeft deze top 5 net niet gehaald. De manier van wijnbouw zoals die hier plaatsvindt is vrij uniek. De druiven worden verbouwd in vulkanische kommen, die de kwetsbare vruchten tegen de wind moeten beschermen en daarnaast zorgen voor een unieke manier van bevochtigen. Bij de bodega’s kun je de wijnen proeven en kopen.

Overnachten op Lanzarote

De makkelijkste manier om een vakantie naar Lanzarote te boeken is om bij een reisorganisatie een pakketreis te boeken. Er is volop keuze om in badplaatsen zoals Puerto del Carmen, Playa Blanca of Costa Teguise. Mijn voorkeur zou op Lanzarote zeker uitgaan naar een privéwoning en dan bij voorkeur eentje met eigen zwembad. Veel bungalows en vakantiewoningen liggen rond en in Playa Blanca, wat qua uitstapjes vrij gunstig gelegen is. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen binnen een half uur rijden van Playa Blanca.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Het Ibiza gevoel
08 september 2016
All inclusive in Turkije – deel 2
10 oktober 2015
Pittoresk Valkenburg
02 april 2021