Een stad waar je nog niet zoveel informatie over kunt vinden is Tirana. Over deze hoofdstad van Albanië is er slechts een handjevol reisgidsen en websites beschikbaar. Veel van de informatie die je op internet vindt is zelfs geschreven door mensen die nog nooit in Tirana geweest zijn. Ik ben zelf afgelopen week 3 dagen in Tirana geweest om de stad zoveel mogelijk te leren kennen. Het voordeel van weinig voorkennis is dat je onbevangen en onbevooroordeeld een stad kunt ontdekken. Op basis van mijn eigen ervaringen heb ik een top 5 samengesteld van dingen die je niet moet missen als je in Tirana bent. Zoals altijd is dit overzicht vooral gebaseerd op mijn eigen interesses en voorkeuren.
[1] Skanderbegplein
Al zou je het niet willen bezoeken, je komt er vrijwel zeker vanzelf op terecht: het Skanderbegplein. Dit enorme plein is het hart van Tirana. Hier worden de evenementen gehouden en vinden manifestaties plaats. Aan het plein staan een aantal bezienswaardigheden. Allereerst natuurlijk een standbeeld van de nationale held Gjergj Kastrioti die vooral bekend is onder de naam Skanderbeg. Daarnaast staat de oude Et’hem Bey moskee. Deze moskee helaas nog gerenoveerd toen ik er was. De Ottomaanse klokkentoren ernaast is wel in volle glorie te bewonderen. Wie dat wil die kan ook het Nationaal Historisch Museum bezoeken. Het grote gebouw herken je aan het enorme mozaïek op de voorgevel.
[2] Bunk’Art
Op twee locaties kun je oude bunkers bezoeken die nu ingericht zijn als musea. Bunk’Art 2 is in het centrum van Tirana te vinden en Bunk’Art 2 bevindt zich aan de rand van Tirana, vlak bij de kabelbaan naar Nationaal Park Dajti. Beide musea laten zien hoe het leven in de bunkers was. Bunk’Art 1 richt zich vooral op de Tweede Wereldoorlog, terwijl Bunk’Art 2 de opkomst van de staatspolitie laat zien en vooral de onderdrukking tijdens het communisme belicht. Ik heb beide musea bezocht en vind het een belangrijk stuk van de lokale geschiedenis vertellen.
[3] National Art Gallery
Rembrandt, Van Gogh, Dalí, Rodin, Rubens, Michelangelo, Vermeer, Monet, Picasso, Da Vinci, El Greco, Van Eyk, Caravaggio. Dit is zomaar een lijstje van beroemde kunstenaars waarvan je helemaal niets terug zult vinden in de National Art Gallery. Hier draait het allemaal om kunst die gemaakt is door Albanese kunstenaars. Ik ervoer dat als erg verfrissend. Eens een keer geen religieuze onderwerpen, Nederlandse wolkenluchten, stillevens of portretten van belangrijke en minder belangrijke personen uit vorige eeuwen. Hier is het thema vaak strijd, het communisme, industrialisatie en broederschap. Allemaal facetten uit het dagelijks en vroegere leven van Albanezen. De vaste collectie is zeker de moeite waard. Daarnaast is er ook altijd een tijdelijke expositie. Toen ik er was stond de schilder Edi Hila centraal, die in Shkodra geboren is maar uiteindelijk in Tirana is gaan wonen en schilderen. Hila werkt vooral met werken in series, waarbij er meestal een onderwerp in Tirana centraal staat zoals penthouses, relaties of bedreigingen. Deze expositie duurt tot eind volgende maand, maar daarna zal het museum ongetwijfeld een andere interessante Albanese kunstenaar in de spotlights zetten.
[4] Blloku
De wijk Blokku was ooit het domein waar de partijhoofden van de communistische partij in weelde leefden in villa’s, terwijl de rest van het volk onderdrukt werd en het lang niet zo breed had. Na de val van het communisme werd de wijk Blloku, dat tot die tijd amper voor het gewone volk toegankelijk was, ineens de nieuwe hippe wijk van Tirana. Er vestigden zich vooral restaurants en bars die bij lekker weer vaak volle terrassen hebben. Puur voor de sfeer, maar ook om lekker te eten, moet je zeker een bezoekje aan Blloku brengen.
[5] Piramide van Tirana
Vanuit persoonlijk smaak zet ik de Piramide van Tirana op de vijfde plek in dit lijstje. Dit bijzonder vormgegeven gebouw is een restant uit het communistische tijdperk. Het is in de jaren tachtig gebouwd als een museum ter ere van de eerder overleden communistische leider Enver Hoxha. Na de val van het communisme verdween het museum, maar het gebouw bleef bestaan. Het is uiteindelijk gered van de slopershamer, maar op dit moment ook niet in topvorm. De schuine muren worden gebruikt om de piramide te beklimmen. Het is op dit moment nog de vraag wat de toekomstige rol van de piramide gaat worden, maar tot die tijd is het een opvallend bouwwerk dat voor mij een beetje het communistische tijdperk symboliseert.
Niet in mijn overzicht
Als je je beperkt tot een top 5 dan vallen er altijd populaire bezienswaardigheden en activiteiten af. Het Nationaal Historisch Museum vind ik qua opzet en expositie net niet boeiend genoeg, de nieuwe bazaar is aardig maar ook weer niet uniek genoeg en de Dajti Ekspress valt voor mij ook net buiten de top 5 voor Tirana. Eén van de twee moskeeën zou er in kunnen staan, maar ik kon ze beiden niet bezoeken. De oude Et’hem Bey-moskee was gesloten vanwege restauraties en de nieuwe Grote Moskee was nog niet klaar.
Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?
Om deze vijf bezienswaardigheden in Tirana te bewonderen heb je nog geen hele dag nodig. Je hebt volop tijd over om ook nog andere onderdelen aan je dag toe te voegen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het verhaal ‘Tirana in één dag – de highlights van Tirana‘. Daar zie je een complete tijdlijn die als inspiratie kan dienen voor jouw bezoek aan Tirana.
Meer over Tirana
Wil je meer informatie over Tirana lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Tirana: Tirana voor beginners en Tirana op steden.net.
Over de ‘5x zien en doen’ artikelen
Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.