De stad der steden. Dat is zoals ik New York City vaak noem. New York City is voor mij een ultiem voorbeeld van een moderne metropool binnen een kapitalistisch land zoals de Verenigde Staten van Amerika. Qua grootte en drukte is NYC de afgelopen jaren voorbijgestreefd door vooral een aantal Aziatische steden. Qua uitstraling blijft New York City voor velen de ultieme stedentripbestemming. Maar wat ga je zien en doen als je eenmaal in The Big Apple bent? Wat mag je absoluut niet missen? Dat is een vraag die geleid heeft tot duizenden reisgidsen, magazine-artikelen, blogartikelen en reissites. Er is namelijk ook zoveel te ondernemen in een stad zoals New York City.

Op basis van mijn eigen ervaringen met New York City heb ik een vijftal dingen uitgezocht die wat mij betreft niet op je planning mogen ontbreken als je een vakantie in deze stad gaat vieren. Persoonlijke voorkeuren wogen bij het samenstellen zwaarder dan wat andere vinden dat je ‘moet’ zien in New York. Ik vind de stad op zich trouwens de grootste bezienswaardigheid. De straten, de gebouwen, de mensen, de drukte en de vele kleine details maken van New York New York. Ga vooral veel rondlopen om de sfeer van de stad op te snuiven. Kijk daarbij geregeld naar boven, maar vooral ook om je heen.

[1] Bekijk de stad van boven

Als je naar New York gaat dan zie je de stad vanzelf al vanaf beneden. De straten van New York zijn al indrukwekkend, maar op het moment dat je New York vanaf een observatiedek bekijkt zie je pas echt hoe groot de stad is. Er zijn drie populaire plekken op Manhattan om New York City van bovenaf te bekijken. Alledrie hebben ze een prachtige positie om van een prachtig panoramisch uitzicht te genieten. Mijn persoonlijke favoriet is het Empire State Building. De ligging van deze wolkenkrabber in combinatie met een hoogte van 381 meter voor het hoogste observatiedek zorgt ervoor dat New York er van hieraf op z’n mooist uitziet. Iets noordelijker ligt Top Of The Rock. Dit is het uitzichtpunt van het Rockefeller Center. Vanaf deze wolkenkrabber kun je ook Central Park goed zien liggen. Het meest recent geopende observatiedek is dat van One World Trade Center. Vanaf een hoogte van ongeveer 381 meter kun je uitkijken over een groot deel van Manhattan, maar je kunt ook Brooklyn en Jersey City goed zien liggen. Ook is het Vrijheidsbeeld zichtbaar van hieruit.

Deze panoramische uitzichtpunten behoren met miljoenen bezoekers per jaar tot de drukste attracties van New York City. Vooraf reserveren is daarom een must.
Je kunt entreekaarten hier reserveren.

newyork-van-boven

[2] Times Square

De drukte en chaos van de metropool New York City komt op één plek samen op Times Square. Dit is het hart van de stad waar jaarlijks grote aantallen mensen het nieuwe jaar inluiden en waar ’s avonds het vele kunstmatige licht zorgt voor een bijna surrealistisch stadsbeeld. Reclame-uitingen in allerlei vormen domineren ’s avonds hier. De grote aantallen mensen die hier op af komen maken van Times Square op dat moment het episch centrum van de stad.

5x-zien-en-doen-in-new-york-city

[3] High Line Park

Vergeet Central Park en ga naar het High Line Park als je daarvoor de tijd hebt. Dit stadspark ligt in de wijk Chelsea aan de westelijke kant van Manhattan. Het park is aangelegd op een in onbruik geraakte goederenspoorlijn die dwars door de wijk heen gaat. Het park ligt naar schatting zo’n 6 tot 8 meter boven de weg. Exacte cijfers heb ik niet kunnen vinden. Wat zo gaaf is aan het High Line Park is dat het zo ongelooflijk stads aanvoelt en dat je door de hogere ligging al wandelend een prachtig beeld krijgt van de straten en gebouwen van dit deel van NYC.

newyork-highlinepark

[4] Musea

Niet iedereen houdt van musea, maar ik vind het zonde om New York te bezoeken zonder één of meerdere van de museums van de stad bezocht te hebben. Dat is geen goedkope activiteit. In Amerika moeten musea onafhankelijk van subsidies kunnen opereren. De kunstmusea van musea (het New Museum of Contemporary Art, het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum of Art) hebben kunstcollecties waar menig kunstmuseum ter wereld jaloers op is. Het wereldberoemde Guggenheim New York is vanwege het gebouw zelf al een bezienswaardigheid en het American Museum of Natural History is een wereldwijd toonaangevend natuurhistorisch museum. Persoonlijk vond ik het Intrepid Sea, Air & Space Museum een aangename verrassing. Dit op een vliegdekschip aangelegd museum laat onder andere straaljagers en andere gevechtsvliegtuigen zien. Ook kun je de space shuttle Enterprise met eigen ogen bewonderen.

[5] Vrijheidsbeeld

Ik heb lang getwijfeld of ik het Vrijheidsbeeld wel of geen plaatsje in deze top 5 voor New York zou geven. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik hem eruit gehaald en ook weer erin gezet. Doorslaggevend is dat de Statue of Liberty niet alleen als symbool van de vrijheid gezien wordt, maar vooral ook als symbool van de stad New York City beschouwd wordt. Als ik eerlijk ben is het aanschouwen van het Vrijheidsbeeld dan toch wel een must-see als je in New York bent. Er zijn grofweg drie manieren om het beeld goed te zien: de gratis manier is met de Staten Island Ferry. Deze gratis veerboot vaart van Manhattan naar Staten Island waarbij je het Vrijheidsbeeld passeert. Je kunt ook weer gratis terugreizen. Je moet dan wel eerst uitstappen en vervolgens weer aan boord gaan. De betaalde variant is erg populair onder toeristen: maak een rondvaart waarbij je ook langs het Vrijheidsbeeld komt. De derde optie is om met de boot naar Ellis Island te varen waar je het Immigratiemuseum en het Vrijheidsbeeld kunt bezoeken. Deze excursie is erg populair, waardoor vooraf reserveren zeker aan te raden is. Dat kan eenvoudig via internet.

new-york-vrijheidsbeeld

Niet in mijn overzicht

Een top 5 samenstellen voor een enorme metropool als New York City betekent dat je heel wat leuke, mooie en interessante bezienswaardigheden moet laten vallen. Zo staat het bekende Central Park er niet in, heb ik de wijk DUMBO in Brooklyn laten vallen voor het Vrijheidsbeeld en ontbreken populaire etnische wijken zoals Chinatown (Pekingeend eten!) en Little Italy in mijn top 5. Natuurlijk staat New York ook bekend om de vele topmusicals die je hier kunt bezoeken in en rond Broadway. Beperk je dus ook absoluut niet tot mijn top 5, maar kijk wat jou zelf ook nog interessant lijkt om te doen. Op sites zoals New York Top 10 en New York voor beginners kun je veel inspiratie opdoen.

New York met kinderen

Ga je New York met kinderen (of 1 kind) bezoeken, dan staat ze een geweldige ontdekkingsreis te wachten die veel indrukken op zal leveren. Het verhaal ‘New York in één dag: New York met kinderen‘ levert veel inspiratie op voor wie met zijn/haar kind(eren) naar New York reist. Een duidelijke tijdlijn en veel foto’s maken dit boeiende verhaal compleet.

Goed om te weten

Er zijn een aantal zaken die handig zijn om te weten als je een reis naar New York wilt maken:

– New York is duur, zelfs als de dollar gunstig staat. Dat merk je aan de prijzen in de horeca, aan de hotelkamerprijzen maar ook aan entreeprijzen voor musea en attracties.
– Om naar New York te reizen heb je een visum of een ESTA voor Amerika nodig. In de meeste gevallen is een ESTA (elektronisch toelating) voldoende als je een Nederlands paspoort hebt. Regel je ESTA voor Amerika wel tenminste 72 uur voor je naar New York reist.
– Prijzen worden vrijwel altijd exclusief belastingen en fooien aangegeven. Tel daarom in restaurants voor het gemak maar even 30% op bij de prijzen die in de menukaarten staan.
– De afstanden zijn in NYC veel groter dan je denkt. Onderschat de afstanden niet en gebruik daarom het openbaar vervoer voor de langere stukken.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.