Bonaire of Curaçao?

De reisbranche op dit moment is te vergelijken met de auto-industrie begin vorige eeuw. Over het Ford model T (oftewel T-Ford) zou Henry Ford gezegd hebben: “Je kunt hem bij ons in alle kleuren kopen, als het maar zwart is.”. Dat was deels zo. Er is een periode geweest waarin je de T-Ford alleen maar in het zwart kon bestellen, omdat dat het productieproces vereenvoudigde. Wie wil gaan reizen die bevindt zich in een ietwat vergelijkbare situatie op dit moment. Je mag over de hele wereld reizen, zolang het maar naar Bonaire of Curaçao is. Dit zijn de enige bestemmingen waarvan zowel het Ministerie van Buitenlandse Zaken als het Nederlandse kabinet vinden dat het OK is om naartoe te reizen.

Premier Rutte verkondigde afgelopen week dat een vakantie naar iedere andere buitenlandse bestemming eigenlijk niet mag tot half januari. Dit is direct terug te zien in het zoekgedrag van Nederlandse consumenten op internet. Er wordt gezocht op de Canarische Eilanden (die is nog wel code geel), op Zweden (het enige land met code geel waar aan wintersport gedaan kan worden) en vooral op de Caribische eilanden Bonaire en Curaçao. Want daar mogen en kunnen we naartoe reizen. Gespecialiseerde sites zoals Bonaire top 10 en Curaçao voor top 10 zien ineens een veelvoud aan bezoekers op hun site komen. Hetzelfde geldt voor de klimaatpagina’s van beide eilanden op de weer- en klimaatsite klimaatinfo.nl.

Waar naartoe?

Voor wie niet bekend is met Bonaire of Curaçao, die zal zich afvragen welke van deze twee eilanden de beste keus is. Want hoeveel ze een soortgelijke geschiedenis lijken te hebben, beiden tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren en hemelsbreed liggen deze eilanden slechts zo’n 40 kilometer van elkaar. Hoewel er zeker overeenkomsten zijn, bestaan er ook een aantal verschillen. Welk eiland het beste bij jou past, hangt af van wat je verwacht van een vakantiebestemming. Beide eilanden hebben een bepaald imago. Deels zijn die correct, maar er bestaan verschillende aannames en vooroordelen die niet helemaal kloppen. Ik heb een vrij ruime ervaring met beide eilanden. Sterker nog: ik zou over zes weken weer naar Bonaire vliegen, maar heb deze reis geannuleerd op het moment dat deze prachtbestemming nog ‘code oranje’ had.

Curaçao

Laten we beginnen met het grootste en veruit populairste eiland van de twee: Curaçao. Dit eiland is met een totale oppervlakte van 444 vierkante kilometer bijna 1,6 keer zo groot dan Bonaire, terwijl er 8 keer zoveel mensen wonen. Dit laat meteen zien dat Curaçao de drukste bestemming van de twee is. Dat merk je op alle manieren: drukkere stranden, grotere hotels, een grotere en drukkere hoofdstad, veel meer verkeersdrukte en bovenal veel meer toeristen. Naar mij mening is Curaçao toeristischer en vooral een strandbestemming. Met meer dan dertig officiële stranden heb je volop keuze waar je lekker gaat zonnen en zwemmen. Het grote nadeel van Curaçao is dat je voor veel stranden entreegeld of parkeergeld moet betalen. Eventjes een uur naar een betaald strand kost je net zoveel als wanneer je een hele dag naar een strand wilt gaan.

Curaçao biedt redelijk wat mogelijkheden voor uitstapjes. Er zijn verschillende activiteiten die je als excursie kunt boeken en er zijn verschillende interessante bezienswaardigheden om te bezoeken zoals de landhuizen, de Grotten van Hato en Willemstad, die enkele boeiende musea kent. Het uitgaansleven op Curaçao is levendig te noemen. Vooral Mambo Beach geldt als een hotspot voor wie van een feestje houdt. Rond Curaçao zijn er verschillende plekken waar je kunt duiken of snorkelen. Het grote verschil met Bonaire is dat je op Bonaire tal van goede duiksites direct langs de kust hebt, zodat je geen boot nodig hebt om ze te bereiken.

Curaçao is op en top Caribisch. Het is minder georganiseerd en gestructureerd dan Bonaire. Dit maakt het voor veel toeristen authentieker. Dat je soms wat langer op je koude Amstel Bright moet wachten, neem je dan voor lief.

curacao

Bonaire

Het kleinere eiland Bonaire staat vooral bekend als duikbestemming. Hoewel Bonaire absoluut garant staat voor een geweldige duikervaring, heeft het eiland meer te bieden. Laten ik eerst beginnen met te zeggen dat je niet persé hoeft te duiken om van de onderwaterwereld rond Bonaire te genieten. Snorkelend kun je een redelijk deel van het koraalrif ontdekken. Er zijn weinig zeedieren die je niet kunt zien als je snorkelt in plaats van duikt. Het is vooral het perspectief dat anders is. Als tweede willen we de uitspraak ‘Bonaire heeft geen stranden’ ontkrachten. Inderdaad heeft Bonaire minder stranden van Curaçao. Daarnaast zie je dat Curaçao vooral zandstranden heeft en Bonaire een beperkter aantal geweldige zandstranden, maar ook redelijk wat koraalstranden. Ik vind dat persoonlijk misschien wel aangenamer. Wat je vooral zult merken op Bonaire is dat alles kleinschaliger en rustiger is. Wie echt relaxed op vakantie wil gaan, die komt op Bonaire waarschijnlijk meer tot rust dan op Curaçao.

Bonaire kent zeker een leuk uitgaansleven. Maar ook dit is kleinschaliger. De ene avond moet je op de ene plek zijn, de andere avond op de andere plek. Wat op zal vallen is dat Bonaire zeker ‘witter’ is dan Curaçao. Van de pakweg twintigduizend inwoners die het eiland telt, zijn er redelijk wat van Nederlandse afkomst.

Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten. Dat is qua inkoop al goedkoper dan wanneer er gekookt wordt met vooral geïmporteerde producten.

</>

Bonaire of Curaçao?

Maar welk eiland past bij jou? Houd je van gezellige drukte op vakantie en wil je vooral genieten van het strandleven? Dan is Curaçao waarschijnlijk de beste bestemming van de twee. Wil je vooral relaxen en behalve van het strand vooral ook van de zee genieten? Dan denk ik dat Bonaire eerder jouw ‘cup of tea’ is. Het is vooral goed te weten dat het een het ander niet uitsluit. Ook op Curaçao kun je een rustige relaxvakantie buiten de drukte vieren en Bonaire heeft absoluut een levendige kant die je op kunt zoeken.

Vakantie boeken

Overweeg je om een vakantie naar Bonaire of Curaçao te boeken? Kijk dan zeker tussen het aanbod van TUI. Deze reisorganisatie biedt op dit moment volop prachtige vakanties naar beide eilanden aan met vanaf-prijzen die onder de 600 euro per persoon liggen voor 9 dagen vakantie inclusief vlucht, transfer en accommodatie! De op dit moment verplichte PCR-test (coronatest) voor vertrek is inbegrepen.

Bekijk vakanties naar Bonaire

Bekijk vakanties naar Curaçao

Soortgelijke berichten