Al jarenlang behoort de Franse hoofdstad Parijs tot de meest populaire stedentripbestemmingen ter wereld. Men reist van heinde en verre om te genieten van alles wat Parijs te bieden heeft. Denk hierbij aan romantiek, aan soms botte obers en natuurlijk aan de vele bezienswaardigheden zoals de wereldberoemde Eiffeltoren. Het aantal toeristen dat Parijs bezoekt neemt de laatste tijd enorm toe. De exacte cijfers lopen nogal uiteen, maar als je de verschillende berichten op internet mag geloven dan zouden er vorig jaar ongeveer 33 miljoen mensen in hotels in Parijs overnacht hebben en zou je inclusief overnachtingen in appartementen, via AirBnB en bij familie zelfs rond de vijftig miljoen overnachtende toeristen uitkomen. Daar komt ook nog een flinke pluk dagjesmensen bij. Naar schatting trekt Parijs op jaarbasis ook nog eens zo’n tien miljoen mensen die ’s morgens arriveren en aan het einde van de dag Parijs weer verlaten hebben.
Wat opvalt is dat veel van de mensen die Parijs bezoeken een soort van vast rijtje aan hotspots afwerken: plekken en bezienswaardigheden die je volgens de massa gezien moet hebben of die veel bekendheid genieten. Vandaar dat vooral plekken als de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre-Dame erg druk bezocht worden. De wachtrijen zijn daardoor soms enorm. Eventjes de Eiffeltoren op gaan? Als je vooraf geen kaartjes voor de Eiffeltoren geregeld hebt, is dit een expeditie die je een halve dag kost. Ik begrijp het dat je van het uitzicht over Parijs wilt genieten vanaf de stalen toren die als hét symbool van Parijs gezien wordt. Maar moet dat een halve dag kosten terwijl er zoveel leuks te zien is? Hetzelfde geldt voor het Louvre. Het is een mooi museum met een indrukwekkende collectie. Maar schoonheid is iets subjectiefs en eerlijk gezegd heeft het Louvre een verzameling aan objecten tentoongesteld die misschien wel te breed en te groot is. En dan de Notre-Dame. Deze kerk is binnen Parijs een begrip, maar als ik het vergelijk met andere kathedralen en geloofsgebouwen die ik over de wereld gezien heb dan ben ik van deze middeleeuwse kerk niet zo onder de indruk.
Voor wie het lezen wil heb ik daarom mijn eigen top 5 voor Parijs samengesteld. Ik heb een lijstje gemaakt van de vijf dingen die je volgens mij zou ‘moeten’ zien en doen in deze enorme metropool die op alle denkbare gebieden het hart van Frankrijk vormt.
[1] Tour Montparnasse
Er zijn verschillende uitzichtpunten in Parijs te vinden die de moeite waard zijn. Sommigen zijn gratis, soms moet je ervoor betalen en in een enkel geval kost het je veel tijd. Dat laatste is het geval met de Eiffeltoren. Als je de naar Gustave Eiffel vernoemde toren wilt bezoekt en uiteindelijk op het uitzichtplatform staat dat is er één ding dat je niet goed kunt zien: de Eiffeltoren. Mijn advies is dus om de Eiffeltoren zeker vanaf de grond te bekijken en voor een goed uitzicht naar Tour Montparnasse te gaan. Deze 231 meter hoge toren is geen plaatje om te zien. Sterker nog: in 2008 behoorde deze wolkenkrabber nog tot de drie lelijkste gebouwen ter wereld als ik wikipedia mag geloven. Wat Tour Montparnasse echter wel te bieden heeft is een waanzinnig uitzicht over Parijs inclusief de Eiffeltoren. Dat is iets wat je op de Eiffeltoren zelf niet hebt.
Hoewel de bezoekersaantallen voor het panoramaterras van Tour Montparnasse een stuk lager liggen dan de hoeveelheid mensen die de Eiffeltoren bezoeken, is het vooraf reserveren van tickets wel aan te raden. Als je ter plaatse bij Tour Montparnasse je entreetickets wilt kopen dan kun je te maken krijgen met een lange wachtrij voor de kassa. Als je je tickets al op zak hebt kun je zo doorlopen naar de lift.
Reserveer tickets voor Tour Montparnasse
[2] Musée d’Orsay
Ik zal nooit zeggen dat het Louvre geen geweldig museum is, maar er zijn twee musea in Parijs die ik persoonlijk boeiender vindt: Musée d’Orsay en Musée Rodin. Het Rodin museum is geheel gewijd aan de Franse beeldhouwer en kunstschilder Auguste Rodin. Dit is de beste plek ter wereld om zijn werk te bekijken. Voor mijn Parijs top 5 kies ik echter toch voor een iets breder museum: Musée d’Orsay. Dit is een kunstmuseum dat gevestigd is in een voormalig treinstation. De collectie beslaat vooral westerse kunst uit de periode 1848-1914. Je kunt er onder andere werken van Monet, Van Gogh, Gaugin en Renoir bewonderen.
Ook bij Musée d’Orsay geldt dat er soms flinke rijen bij de kassa kunnen staan. Je kunt ervoor kiezen om op een gunstiger tijdstip te gaan (bijvoorbeeld aan het einde van de middag) of om je entreetickets vooraf te regelen.
Bestel je tickets voor Musée d’Orsay via internet
[3] Hôtel des Invalides
Een bezienswaardigheid die ik opvallend genoeg weinig tegenkom in to-do-lijstjes voor Parijs is Hôtel National des Invalides. Het complex is in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Lodewijk XIV en diende als onderkomen voor invalide militairen. Deze rol is het inmiddels kwijtgeraakt. Tegenwoordig kun je hier het boeiende legermuseum bezoeken. Hoogtepunt wat mij betreft is echter de Dôme des Invalides. In deze fraaie koepelkerk vind je de graven van een aantal vooraanstaande Franse militairen. Het meest belangrijke praalgraf is dat van Napoleon Bonaparte. Jawel, de voormalige Franse dictator en zelfbenoemde keizer. Vanwege de rol van Napoleon in Frankrijk maar ook in andere landen zoals Nederland vind ik het wel bijzonder om hier zijn praalgraf te mogen aanschouwen.
[4] Montmartre
Hoewel dit stukje Parijs misschien wel het meest toeristische gebied van de stad is, mag de wijk Montmartre niet ontbreken in dit overzicht. Ik heb een beetje een haat-liefde-verhouding met het door velen zo geliefde Montmartre. Het is er op sommige plekken veel te druk, het is supertoeristisch, de prijzen in de horeca liggen gemiddeld misschien wel de helft hoger dan gemiddeld in Parijs en als er een plek in de stad is waar dieven en oplichters proberen hun slag te slaan dan is het wel hier. Toch kan ik niet ontkennen dat de wijk een bepaalde magie heeft; een aantrekkingskracht die ervoor zorgt dat je hier toch even een kijkje moet gaan nemen. Hoogtepunt is de witte basilique du Sacré-Cœur. Het plein voor deze kerk is een populaire plek om van het uitzicht over Parijs te genieten. Erg beroemd is ook de Place du Tertre. Al decennia lang komen hier kunstschilders om te schilderen en hun werken te verkopen. Een beroemd voorbeeld van iemand die hier leefde is Pablo Picasso.
[5] Arc de Triomphe
Van de overbekende hoogtepunten van Parijs heb ik de Arc de Triomphe uitgekozen om op de vijfde plek weg te zetten. Ik vind sowieso triomfbogen iets statigs hebben en iets toevoegen aan een stad. Ze zijn over het algemeen ook erg fotogeniek. De Arc de Triomphe is misschien wel de mooiste nog bestaande triomfboog ter wereld. Ook de ligging aan de Place de l’Étoile, waar maar liefst 12 lanen samenkomen, vind ik bijzonder. Al sinds 1836 staat de Arc de Triomphe op deze plek. In de loop der jaren is de verkeersdrukte eromheen enorm toegenomen. Het is bijna een surrealistisch beeld: een enorme hoeveelheid auto’s, scooters en motoren die kriskras rond de statige triomfboog rijden.
Wat je zeker moet doen is naar het dak van de Arc de Triomphe gaan. Door de hoogte van pakweg vijftig meter is dit niet het hoogste uitzichtpunt van Parijs, maar je kunt van hieraf wel heel goed zien dat er een langs as als één rechte lijn door Parijs loopt. Die loopt vanaf de moderne zakenwijk La Defense via de Arc de Triomphe en de Champs-Élysées richting de Place du Concorde en het Louvre. Voor de toegang tot het dak moet je een kaartje kopen. Vooraf reserveren is niet nodig.
Niet in deze Parijs top 5
In de introtekst en gedurende het verhaal heb ik al wat bezienswaardigheden vermeld die de top 5 zelf niet gehaald hebben. Zo zijn er nog veel meer. Ik heb bijvoorbeeld de Seine niet meegepakt, terwijl een boottocht over deze rivier zeker de moeite waard is. Als je de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs bekijkt dan zie je dat de Place des Vosges, het Centre Georges Pompidou en de Moulin Rouge ook ontbreken.
Ontdek Parijs op de fiets
Parijs is een uitstekende bestemming om fietsend te ontdekken. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een fiets huren en zelf op pad gaan, maar je kunt ook deelnemen aan een georganiseerde fietstocht met een gids. Er worden verschillende fietstochten georganiseerd waarbij je met een groepje en een Nederlandstalige gids op pad gaat. Onderweg vertelt de gids over Parijs en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Er wordt van tijd tot tijd gestopt om foto’s te kunnen maken. De meest populaire fiets tour is de Highlights van Parijs tour, waarbij je in drie uur tijd in een rustig tempo langs de belangrijkste hoogtepunten van Parijs fietst.
De fietstochten in Parijs moet je vooraf reserveren om deel te kunnen nemen. Bekijk de verschillende fietstochten in Parijs.
Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?
In principe kun je in één dag deze hele top 5 voor Parijs ‘afwerken’. Je moet dan wel in vrij snel tempo door Parijs heen gaan. Beter is om de vijf bezienswaardigheden in dit artikel over twee dagen uit te smeren. Wil je inspiratie hoe je een dag in Parijs in kunt vullen? Lees dan de Parijs-verhalen op www.in12uur.nl.
Meer over Parijs
Wil je meer informatie over Parijs lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Parijs: Parijs voor beginners, Parijs top 10 en Parijs op steden.net.
Over de ‘5x zien en doen’ artikelen
Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.