Florence is de uitgegroeid tot één van de populairste steden van Italië. Deze hoofdstad van de geliefde regio Toscane heeft liefhebbers van kunst, cultuur en architectuur zoveel te bieden, dat je eigenlijk niet om deze stad heen kunt als je uitgebreid kennis wil maken met de bakermat van de renaissance. Florence, dat in Italië Firenze genoemd wordt, is dé plek waar je een grote concentratie aan kunstschatten vindt. Je kunt hier dagenlang rondzwerven in musea, wegdromen in de vele palazzo’s en genieten van de architectuur die zo typerend is voor deze bezienswaardige stad.

Wie alles wil zien wat de moeite waard is, die riskeert een overkill aan indrukken. Er is zoveel te zien en te doen in Florence. De geschiedenis van Florence en de directe omgeving heeft zoveel betekend voor de geschiedenis van Europa en eigenlijk ook wel voor de rest van de wereld. Nog steeds worden er in de hedendaagse kunst, wetenschap en architectuur veel zaken toegepast die voortvloeien uit het Florence van de late Middeleeuwen en de daarop volgende renaissance. Het had nog zoveel mooier kunnen zijn, ware het niet dat brand, overstromingen, vernieuwingsdrift en bombardementen ook in Florence verschillende gebouwen voorgoed verloren hebben doen gaan. Er is echter zoveel over dat je ze eigenlijk niet mist. De ‘nieuwbouw’ uit de negentiende en twintigste eeuw is prima aangepast op de bestaande bouw van voor die periode.

Stel dat je naar Florence reist, wat ‘moet’ je dan gaan zien en doen als je daar bent? Keuzes maken is erg lastig als er zoveel te kiezen valt. Toch heb ik getracht om een selectie van vijf dingen te kiezen die niemand over moet slaan als hij of zij een bezoek aan Florence brengt.

[1] Duomo

Centraal gelegen in het hedendaagse Florence staat de Cattedrale di Santa Maria del Fiore, die vaak kortweg als de Duomo aangeduid wordt. Deze kathedrale basiliek biedt een prachtige mix van Italiaanse renaissance-architectuur. De voorgevel is veel recenter aangebracht en valt onder de noemer neogotiek. De uitbundige façade die ontworpen is door Emilio de Fabris werd tussen 1876 en 1887 aangebracht. Hoogtepunt, zowel letterlijk als figuurlijk, is de koepel van de dom. Deze door Filippo Brunelleschi ontworpen koepel bestaat uit twee lagen, waar de trappen tussendoor lopen. Technisch gezien een echt hoogstandje, niet alleen destijds maar zelfs voor hedendaagse begrippen. Om de koepel te bezoeken moet je niet alleen tickets hebben, je moet ook vooraf een tijdblok reserveren.

Als je de Duomo bezoekt, moet je ook zeker een kijkje nemen in de doopkapel (battistero) en het Museo dell’Opera del Duomo. Hier zie je onder andere een levensgroot ontwerp voor de façade en de bronzen deuren van de doopkapel. Als je geen tijd hebt om de koepel te bezoeken, dan raad ik aan om de trappen van de toren (campanile) te betreden voor een fraai uitzicht op de Duomo en Florence.

Als je een Firenze-kaart hebt dan is de entree tot de Duomo, de doopkapel, het museum, de campanile én de koepel gratis. Je moet echter ook met deze toeristenkaart een tijdslot reserveren voor de koepel nadat je bij het ticketkantoor je gratis ticket opgehaald hebt.

Duomo van Florence

[2] David

Michelangelo’s ‘David’ is voor de beeldhouwkunst wat de Mona Lisa voor de schilderkunst is. Je kunt Florence niet verlaten zonder David in het echt aanschouwd te hebben. Het beeld stelt de Bijbelse figuur David voor die de reus Goliath versloeg. In tegenstelling tot andere kunstenaars koos Michelangelo ervoor om David af te beelden voordat hij de slinger aanlegt om de reus aan te vallen. Normaliter wordt er voor de afbeelding van de glorieuze David gekozen, direct na zijn overwinning. De intense blik in de ogen, de unieke invalshoek en de correcte anatomie maken van dit kunstwerk een meesterwerk.

Er zijn drie plekken om David te zien. Het originele beeldhouwwerk staat tegenwoordig goed beschermd tegen de weersinvloeden in de Galleria dell’Accademia. Wil je David hier bewonderen dan heb je een entreeticket nodig en bij voorkeur ook een gereserveerd tijdsslot. Anders kun je soms wel uren in de rij wachten vooraleer je het museum mag betreden.

Reserveer tickets voor de Galleria dell’Accademia

David

De tweede plek om David te zien is op het Piazza della Signoria. Hier staat sinds 1910 een replica op dezelfde plek waar tot 1873 het origineel stond. De replica is niet zo goed gedetailleerd als het origineel, maar je moet goed kijken om de verschillen te zien. Het standbeeld staat voor de entree van het Palazzo Vecchio.

De derde David staat op het Piazzale Michelangelo (zie tip 4). Deze is echter niet van marmer, maar van brons. daarnaast is dit beeld onderdeel van een in 1873 geplaatst monument ter ere van Michelangelo, waar ook vier (kopie)beelden in verwerkt zijn die voor het graf bestemd waren van Giuliano en Lorenzo de Medici: de Nacht en de Dag, het Morgenlicht en de Avondschemering.

[3] Uffizi

Het Uffizi wordt als het meest boeiende museum van Florence beschouwd. Als je enigszins interesse in kunst hebt dan geldt het Galleria della Uffizi als één van de belangrijkste musea van Italië en zelfs van Europa. Hier kun je één van de oudste kunstverzamelingen ter wereld bewonderen. Je zou hier gemakkelijk een hele dag kunnen vertoeven. Het Uffizi is een U-vormig paleis dat tussen 1560 en 1581 gebouwd werd. Opdrachtgever was Cosimo I de’Medici. Het gebouw zelf is al een bezienswaardigheid op zich. De toonzalen binnen zijn zeer rijkelijke gedecoreerd. De aanwezige kunst komt uit verschillende periodes. Het is vooral de schilderijencollectie van renaissanceschilders waar het Uffizi zo bekend om staat.

Het Uffizi heeft één nadeel en dat is dat het zo populair is, dat je niet ontkomt aan vooraf reserveren. Voor het hoogseizoen (vooral mei, juni en september) is een paar weken vooraf je ticket en tijdslot reserveren aan te raden.

Reserveer tickets voor het Uffizi

Uffizi

[4] Uitzicht vanaf de Piazzale Michelangelo

Door naar het Piazzale Michelangelo te gaan sla je twee vliegen in één klap. Als je overdag gaat kun je de rozentuin, die meteen naast het plein ligt, als bonus er nog bijpakken. Het Piazzale Michelangelo is veruit het beste uitzichtpunt van de stad. Vanaf deze plek op de Monte alle Croci heb je een waanzinnig uitzicht op Florence, waarbij je de belangrijke bezienswaardigheden van de stad prima kunt zien liggen. Denk aan de Duomo, de Santa Croce kerk en het Palazzo Vecchio. Je hebt van hieruit ook een heel goed uitzicht op de rivier Arno en de daaroverheen gelegen Ponte Vecchio. Het uitzicht op deze historische brug is waardoor ik het heb over twee vliegen in één klap. Extra gaaf is het als je hier tegen zonsondergang staat. Je kijkt dan uit op Florence en ziet de zon boven de Arno en Ponte Vecchio ondergaan.

Een stuk rustiger is het aan het begin van de ochtend. Dit is eigenlijk het beste moment om vanaf het Piazzale Michelangelo uit te kijken over Florence. Vanaf pakweg een uur of twee na zonsopkomst heb je de zon in de rug.

Piazzale Michelangelo

[5] Ontdek Florence op de fiets

Tenzij je enorm goed ingelezen bent of Florence al goed kent, is een fietstocht met een gids een echte aanrader. Ik vind het sowieso altijd wel prettig om een stedentrip te beginnen met een fietstocht, want dan leer je de stad een beetje kennen. Een goede gids zorgt ervoor dat je van veel goede achtergrondinfo voorzien wordt. In het geval van Florence heb ik zelf aan de highlights van Florence fietstocht deelgenomen. De Nederlandse gids wist enorm veel te vertellen over de stad en de geschiedenis van de stad. Eigenlijk nam ze ons gedurende drie uur mee op een chronologische reis door Florence. Hierdoor wist ik later tijdens mijn bezoek in Florence goed waar ik op moest letten. Ik begreep de stad als het ware. Wat mij betreft is een fietstocht dan ook een must als je Florence bezoekt.

Om deel te nemen moet je vooraf reserveren. In het geval van slecht weer of andere omstandigheden mag je altijd kosteloos annuleren.

Reserveer de ‘highlights van Florence’ fietstocht via Baja Bikes

ontdek Florence op de fiets

Niet in deze top 5

Zoals ik in mijn intro al schreef: er is zoveel te zien en te doen in Florence. Natuurlijk vallen er dan een hoop top-bezienswaardigheden buiten deze top 5 van Florence. Dat kan niet anders als je keuzes moet maken.

Wie een reisgids over Florence openslaat of een goede website over Florence bezoekt die zal snel ontdekken dat er enorm veel andere mooie bezienswaardigheden en boeiende musea te ontdekken vallen. Denk aan het Palazzo Pitti, het Palazzo Vecchio, kerken zoals de Basilica di Sante Croce en natuurlijk de vele musea die hun deuren graag voor je openen.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Eerlijk gezegd is het heel erg lastig om deze hele top 5 in één dag te doen, tenzij je tenminste één van deze vijf dingen laat vallen. Trek zeker twee dagen uit voor een bezoek aan Florence en liever nog drie dagen.

Meer over Florence

Wil je meer informatie over Florence lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Florence: Florence voor beginners, Florence top 10 en Florence op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.