5x zien & doen in Sevilla

Stel dat je het prachtige Sevilla gaat bezoeken. Wat moet je zien en doen in deze stad? Laat me beginnen met te zeggen dat niets moet. Het is jouw vakantie en jij bepaalt hoe dat je die invult. Je hoeft immers niet de hele top 10 bezienswaardigheden van Sevilla af te gaan om een goede indruk van deze stad te krijgen. Wat zou ik adviseren om in Sevilla in ieder geval te zien en te doen? Dat is al een heel andere vraag waar ik graag antwoord op geef.

Volgens mij ‘moet’ je de volgende vijf dingen zien en doen als je naar Sevilla gaat:

[1] Real Alcázar

Wat kenmerkend is voor de hele regio Andalusië zijn de Moorse invloeden in de architectuur. Een zeer fraai voorbeeld hiervan in Sevilla is het Real Alcázar. Dit koninklijke paleis is één van de mooiste historische bouwwerken die je in Spanje kunt bezoeken. De combinatie van de mudéjar bouwstijl met later aangebrachte stijlelementen zoals gotiek en renaissance onderdelen maken het Real Alcázar een unieke plek binnen een prachtige stad. Trek ook zeker voor de prachtige tuinen zeker een uur uit. Het enige nadeel van het Real Alcázar is dat het een enorm populaire bezienswaardigheid is. Dat levert gegarandeerd lange wachtrijen op. Die kun je ontlopen door vooraf kaarten te reserveren via internet. Daarmee kun je de rij passeren en direct naar binnen.

5x-sevilla-real-alcazar

[2] Plaza de España

Naar mijn mening is het Plaza de España het mooiste plein van Spanje. Ik heb er al heel wat gezien, maar de architectuur van het immense gebouw en de inrichting van het plein zelf zijn zowel uniek als overweldigend. De stad Sevilla dankt dit plein aan de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. Een mooi detail zijn de mozaïeken die de verschillende provincies van Spanje vertegenwoordigen. Plaza de España ligt bij het Parque de María Luisa. Dit schaduwrijke stadspark biedt in de hete maanden de nodige bescherming tegen de felle zon.

[3] Tapas eten

Lekkerbekken kunnen volop genieten in Sevilla van tapas. Andalusië mag als de bakermat van deze kleine Spaanse gerechtjes gezien worden. De oorspronkelijke functie, als klein gerechtje bij de middagborrel, is de tapa ook in Sevilla grotendeels ontgroeit. Vooral in de toeristische gebieden zie je dat tapas vooral gegeten worden als lunch of avondmaal. Gezamenlijk worden er dan meerdere tapas of porties (raciones) besteld die met elkaar gedeeld worden. Vooral rondom de kathedraal vind je meerdere goede tapasrestaurants. Mijn favoriete authentieke tapasbar is Cervezeria Santa Cruz. Hier geniet je nog op authentieke wijze van tapas: bij een vers getapt glas bier of een goed glas Spaanse wijn, staand aan de bar.

5x-sevilla-flamenco

[4] Flamenco

Of de flamenco ooit in Sevilla is ontstaan of elders is een discussie waarvan niemand met zekerheid het antwoord kan vertellen. Dat deze opzwepende muziek met traditionele dans een belangrijk element is in de samenleving van Sevilla, is wel een feit. De puurste vorm van flamenco vind je terug in de wijk Triana, waar nog op spontane wijze flamenco beleefd wordt. Je moet dan wel geduld hebben, want de optredens hier beginnen vaak paas tegen middernacht. Veel toeristen kiezen daarom voor een gearrangeerde flamencoshow. Normaliter heb ik het niet zo op van die op toeristen gerichte attracties, maar ik heb in Sevilla erg genoten van een flamencoshow in Casa de Guitara.

[5] Barrio Santa Cruz

De oude volkswijk Santa Cruz (barrio = wijk in het Spaans) is het meest romantische stukje van Sevilla. Kronkelige straatjes met oude pandjes die soms voorzien zijn van een mooie patio vormen samen deze middeleeuwse wijk. Het nadeel van de populariteit van Barrio Santa Cruz is dat er vrij veel toeristenwinkeltjes te vinden zijn en dat het er vrij druk met toeristen kan zijn. Ik vind het heerlijk om hier in de vroege ochtend rond te struinen, als er bijna niemand op straat is. Een ander favoriet moment is later op de avond, als de bars open zijn en de winkels gesloten.

5x-sevilla-santa-cruz

Niet in mijn overzicht

Een populaire bezienswaardigheid in Sevilla die ik niet in mijn top 5 heb staan is de Kathedraal van Sevilla. Deze middeleeuwse kathedraal wordt vaak genoemd als één van de absolute top bezienswaardigheden van Sevilla. Voor mij is het niet meer dan ‘weer zo’n kerk’. Het enige wat ik wel interessant vind is het praalgraf van de beroemde ontdekkingsreiziger Cristoffel Columbus.

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Als je alles uit deze top 5 wilt zien en doen, dan kun je dat in principe gemakkelijk in één dag doen. Voor het koninklijk paleis heb je twee tot maximaal drie uur nodig, het Plaza de España met het bijbehorende Parque de María Luisa bezoek je overdag in een uur of anderhalf. Tapas eten doe je tussendoor en Barrio Santa Cruz is een leuke activiteit voor het einde van de middag en flamenco is een echte avondactiviteit.

Meer over Sevilla

Wil je meer informatie over Sevilla lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Sevilla: Sevilla top 10 en Sevilla voor beginners.

In het blogartikel ‘Sevilla in één dag: Sevilla op de fiets‘ lees je een inspirerend verslag van één dag in Sevilla, compleet met tijdlijn, veel uitleg en mooie foto’s.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip?. Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Perge
27 december 2015
Ontbijt tussen de wasmachines
05 maart 2015
5x zien & doen op Lanzarote
17 juni 2018