Terugblik op reisjaar 2017

Het begint inmiddels een traditie van me te worden om terug te blikken op het afgelopen reisjaar. Dit deed ik ook al in 2015 en in 2016. Voor mijzelf is het leuk om eens op mijn gemak terug te kijken wat ik dat jaar eigenlijk allemaal gedaan heb op het gebied van reizen, voor mijn familie, vrienden, kennissen en andere geïnteresseerden biedt het een mooi inzicht in wat ik nou eigenlijk zo het hele jaar door doe behalve op een heel klein kantoortje mijn teksten uitwerken, mails beantwoorden en foto’s uitzoeken. Na een wat rustiger reisjaar 2016 is 2017 wat drukker geweest met reizen. Ik liep zeg maar een beetje achter in wat ik wilde zien en doen. Het heeft een druk jaar opgeleverd waarbij ik een enorm aantal nieuwe sites volgeschreven heb op basis van een vrij lange lijst met reizen die ik gemaakt heb.

Toch heb ik ook dit jaar niet alles kunnen doen wat ik wilde doen. Privéomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat ik Turijn, Gdansk en Warschau door heb moeten schuiven. Ik ga proberen deze in 2018 in te plannen.

Januari 2017 – heerlijk Vietnam

De eerste maand van het jaar begon ik in Vietnam. Met mijn gezin ben ik vlak voor Kerstmis begonnen aan een rondreis door dit heerlijke Aziatische land en we zijn in januari teruggereisd. Voor mijn vrouw en dochters was dit de eerste kennismaking met het Verre Oosten. Voor mij was het de eerste keer Vietnam. Daarnaast was het voor ons de allereerste keer dat we me met een georganiseerde rondreis mee zijn geweest. In dit geval een rondreis die onder het Djoser Family label uitgevoerd werd. Het reisgezelschap bestond alleen maar uit gezinnen met kinderen. Voor ons en voor de meiden een bijzondere maar goede ervaring.

1-vietnam

Februari 2017 – winterzon in California

Hoewel het in Nederland niet echt winters was, raakte ik het sombere en koelere weer hier al snel beu. Zo’n twee weken na terugkomst uit Vietnam heb ik spontaan een vliegticket geboekt naar San Francisco met een terugreis vanuit Los Angeles. De weersvooruitzichten waren prima daar. Ik begin eind januari in San Francisco. Volgens velen is dit de leukste stad van Amerika. Eerlijk gezegd vond ik het er wel leuk, maar gaat mijn persoonlijke voorkeur nog steeds uit naar het indrukwekkende New York City. Ik begrijp dat mensen San Francisco aangenaam vinden. Voor mij bleven de jubeltenen achterwege. Het is gewoon een leuke stad, niets meer en niets minder.

1-sanfrancisco

Vanuit San Francisco was het de bedoeling om de oude Highway 1 naar Los Angeles af te rijden. Dit moet één van de mooiste routes van de Verenigde Staten zijn. Helaas kon ik na pakweg 1/3 deel van de route gereden te hebben omdraaien om vervolgens over de snelweg naar L.A. te rijden. Saai en vermoeiend.

Los Angeles was leuker dan ik verwacht had. Ik was in 2003 al een keer in L.A. geweest en op basis van die ervaringen waren mijn verwachtingen niet zo hoog. Eerlijk gezegd vond ik L.A. leuker dan San Francisco. Dat werd vooral veroorzaakt door Venice Beach. Dit is officieel een andere gemeente dan L.A., maar de stad is inmiddels vergroeid met Los Angeles en wordt daardoor net als Santa Monica en Beverly Hills als onderdeel van de metropool Los Angeles beschouwd.

1-losangeles

Maart 2017 – in vliegende vaart naar de Antillen

De derde reis van het jaar betekende meteen weer redelijk wat vlieguren en wederom een jetlag bij thuiskomst. Dit keer stonden er weer twee bestemmingen op het programma: Curaçao en Bonaire. Op Curaçao was ik al twee keer eerder geweest en met Curaçao voor beginners heb ik een site die al een paar jaar een redelijke bijdrage levert aan mijn jaarlijkse omzet. Dat vroeg om een extra website, maar daar waren wel nieuwe foto’s voor nodig. Een mooie reden om met de Dreamliner van TUI richting Curaçao te vliegen.

3-curacao

Behalve Curaçao heb ik ook meteen Bonaire bezocht. Dat was voor mij de eerste keer. Ik had Bonaire altijd uitgesteld omdat anderen zeiden dat je er eigenlijk weinig anders kon doen dan duiken. En laat nou duiken voor mij helaas geen optie zijn omdat ik door mijn luchtwegen niet kan klaren. Maar zelfs als je niet duikt is Bonaire de moeite waard. Dat is waar ik deze reis achter kwam. Het is niet zo dat Bonaire uitblinkt in stranden of in bezienswaardigheden, echter is er voldoende te zien en te doen om in alle rust te genieten van een heerlijke vakantie.

3-bonaire

April 2017 – twee keer Spanje

In de tweede week van april stonden er twee bijzondere Spaanse steden op het programma: Granada en Cordoba. Wie denkt dat Madrid en Barcelona van oudsher de belangrijkste steden van Spanje waren, die heeft het mis. Toen de Moren het Iberisch schiereiland veroverd hadden groeide Cordoba uit tot één van de belangrijkste steden ter wereld. Men noemt Cordoba niet voor niets weleens het Rome van de tiende eeuw. Ook Granada kende toen een flinke bloeiperiode. Deze twee bestemmingen laten zich prima in één reis combineren, vandaar dat ik dat dan ook gedaan heb. Tijdens de reis heb ik meteen wat leuke dorpen in Andalusië bezocht en onderweg vooral ook genoten van het glooiende landschap.

4-granada

Twee weken na terugkomst in Nederland ben ik teruggekeerd naar Andalusië. Dit keer met mijn gezin en met als reisdoel Sevilla. We konden maar een paar dagen weg vanwege verplichtingen in Nederland en dan is Sevilla een prima uitje voor het voorjaar. Ik was toch van plan een extra Sevilla site te maken, dus de beslissing was snel gemaakt. Nog een keer tapas en mooi weer!

4-sevilla

Mei 2017 – naar het knooppunt der religies

De combinatie van nieuwsgierigheid en een commerciële uitdaging zorgde ervoor dat ik in mei richting Israël gevlogen ben. Hoewel ik zelf verre van religieus ben vond ik het wel interessant om Jeruzalem een keer te gaan bezoeken. Deze stad is voor zowel Christenen, Joden en Moslims van grote betekenis. Voor mij was het een kennismaking met historie, diepgeworteld geloof en ook duidelijk zichtbare spanningen op het moment dat je de heilige Tempelberg bezoekt.

5-jeruzalem

Na twee dagen Jeruzalem ben ik met de bus naar Tel Aviv gereisd. Deze kustplaats is zo anders dan Jeruzalem. Hier heb je het gevoel dat je in een moderne mediterrane stad bent die gemixt is met duidelijke invloeden uit het Midden-Oosten. Erg relaxed, op veel plekken zeer sfeervol en een absoluut een leuke stad om te vertoeven. Ik zou Tel Aviv zeker overwegen voor een strandvakantie. Sterker nog, ik zou hier liever een zonvakantie vieren dan in veel Europese badplaatsen.

5-tel-aviv

Juni 2017 – Europese stedentrips en noordelijke dorpjes

De maand juni begon met een vliegreisje naar de Franse badplaats Nice. Eigenlijk zou ik daar een jaar eerder al naartoe gegaan zijn, maar de aanslag op de boulevard van Nice heeft toen mijn plannen in de ijskast gezet. Dit jaar dus wel naar deze grootste stad aan de Côte d’Azur en ik kan niet anders zeggen dan dat ik me er prima vermaakt heb tijdens het werken. Dankzij de goedkope stadsfietsen heb ik een groot deel van de stad op sportieve wijze ontdekt en naast het strand vooral de mooie plekjes van de stad ontdekt.

6-nice

Twee weken na Nice stond er een autoreis op het programma. Eerst reed ik naar Duitsland om daar Hamburg te herontdekken. Ik was al twee keer eerder in Hamburg geweest. Dat was echter in de tijd dat ik nog voor mijn vorige loopbaan reisde en verder niets deed op het gebied van fotograferen en schrijven. Het was dus tijd voor een hernieuwde kennismaking met deze Duitse havenstad. Eerlijk gezegd vond ik Hamburg wel aardig. Ik miste echter op de een of andere manier de positieve energie die ik dit jaar wel uit steden zoals Los Angeles, Tel Aviv en Nice haalde. Misschien had ik teveel verwacht van Hamburg?

6-hamburg

Vanuit Hamburg ben ik doorgereden naar Groningen en vervolgens naar Friesland. Groningen was het hoofddoel en Friesland in dut geval bijvangst. Waarvan? Van het bezoeken van dorpen voor onze site www.mooistedorpjes.nl. De provincie Groningen was hier al een paar jaar een blinde vlek. In de afgelopen jaren hebben we dan ook meerdere boze e-mails ontvangen van Groningers die niet begrepen dat eer in hun provincie geen mooie dorpen te vinden zouden zijn volgens ons. Dat was niet de reden dat Groningen ontbrak. Ik was er gewoon nog niet geweest. Een reis vanuit Roosendaal naar Groningen duurt immers langer dan een vlucht naar Spanje! Het werd dus eindelijk tijd om ook deze mooie noordelijke provincie op de kaart te zetten en dat is nu gebeurd.

Juli 2017 – Oostenrijkse natuur en een beetje Frankrijk

De zomervakantie hebben we gebruikt om een maand door Europa te reizen met de auto. We begonnen in juli met Oostenrijk. Bij temperaturen van ongeveer dertig graden hebben we eerst een dag of zes vertoeft in Mondsee. Dit dorpje is bekend van de film ’the Sound of Music’, maar is vooral prachtig gelegen in een gebied vol mooie meren en hoge bergen. Vanuit Mondsee hebben we gefietst, gewandeld en Salzburg bezocht. Vervolgens zijn we richting Tirol gereisd waar we in de buurt van Innsbruck verbleven. Het weer was ineens totaal omgeslagen. Hier hebben we redelijk wat somber weer gehad en temperaturen die ergens tussen de 12 en 15 graden lagen. Toch niet echt wat je wilt in je zomervakantie, toch? Ondanks het weer hebben we ook hier prima genoten. Ook de stad Innsbruck was de moeite waard.

7-oostenrijk

Na zes dagen in Tirol zijn we via Liechtenstein en Zwitserland naar Frankrijk gereden. Hier had ik me een beetje op verheugd. Het was echter zo nat en koud dat we bijna in één ruk doorgereden zijn naar Frankrijk. In Frankrijk hebben we nog wat leuke dorpen en de Romeinse brug / aquaduct Pont du Gard bezocht bij 38 graden Celsius. Dat was wel eventjes een verschil met de laatste dagen Oostenrijk.

7-pont-du-gard

Augustus 2017 – relaxed Spanje

Spanje is eigenlijk wel uitgegroeid tot een van onze favoriete bestemmingen. Dat heeft vooral te maken met het klimaat en het lekkere eten, maar ook de cultuur spreekt ons erg aan. vandaar dat we na Oostenrijk en een kort bezoek aan Frankrijk doorreden naar Moraira aan de Costa Blanca. Dit is een heerlijke plek als uitvalsbasis om steden zoals Valencia en Alicante te ontdekken. Dat hebben we dus ook gedaan. Het voelde allemaal een beetje als thuiskomen.

8-spanje

September 2017 – de oude en de nieuwe hoofdstad van Spanje

Daar waar de geschiedenis van Toledo stopt, daar begint de groei van Madrid tot grootste en belangrijkste stad van Spanje. Dat gebeurde toen Filips II de troon in de zestiende eeuw van Toledo naar het zeventig kilometer verderop liggende Madrid verhuisde. Madrid stelde toen nog amper wat voor. Door de nieuwe status als hoofdstad van Spanje ontwikkelde de stad zich in rap tempo terwijl Toledo juist stil kwam te staan.

Voor mij was het daarom eigenlijk vanzelfsprekend om niet alleen Madrid, maar ook Toledo te bezoeken als ik toch die kant op vloog. Het bleken twee totaal verschillende steden te zijn. Wat je in Madrid mist, dart heb je wel in Toledo. Daar heb je een grote oude binnenstad vol kronkelige smalle straatjes en middeleeuwse pleintjes.

9-madrid

Oktober 2017 – rondreis door Schotland

Eigenlijk zou ik deze maand met het gezin naar Jordanië gaan. Er waren echter te weinig deelnemers voor deze georganiseerde rondreis, waardoor hij door de organisatie geannuleerd werd. In plaats van het warme Jordanië hebben we een fly & drive door Schotland geboekt. Dit meest noordelijke land van het Verenigd Koninkrijk stond al langere tijd op ons verlanglijstje en dit jaar is het er dan toch van gekomen. Gewapend met stevige wandelschoenen en goede regenjassen hebben we een leuk rondje door Schotland gemaakt. De natuur was erg mooi, vooral door de fraaie herfstkleuren die nu te zien waren. Hoogtepunt was de rit met de Harry-Pottertrein door het prachtige landschap.

10-schotland

November 2017 – de tropische stranden van Mauritius en de neon-lampen van Las Vegas

Begin november ben ik naar het tropische eiland Mauritius gevlogen. Hier was ik in 2003 al kort geweest. Toen heb ik slechts een klein stukje van het eiland gezien. Ik vond het dus wel tijd geworden om de rest van Mauritius te gaan ontdekken. De stranden waren zoals ik ze me herinnerde. Moet eerlijk zeggen dat ik Punta Cana, Anguilla, Aruba en Curaçao qua stranden wel net wat fraaier vind. Daartegenover vind ik het eiland zelf wel weer mooier. De combinatie van velden met suikerriet en de groene natuur landinwaarts maken van Mauritius een mooie bestemming. Ik kan deze plek zeker aanraden voor wie eens wat anders wil. Zeker nu KLM rechtstreeks naar Mauritius vliegt is het een leuk alternatief voor het Caribisch gebied.

11-mauritius

Omdat ik met Emirates naar Mauritius gevlogen ben in plaats van KLM kwam ik net wat vluchten en miles te kort om de Silver Elite status bij KLM Flying Blue te halen voor het einde van het jaar. Ik zou exact 1 vlucht tekort gekomen zijn. Daarom besloot ik op de valreep nog een reis te boeken: Las Vegas. Voor mij is Las Vegas op zich geen droombestemming, maar het is wel zo’n plek die je gezien en vooral meegemaakt moet hebben. Voor mij was de combinatie met Death Valley en Grand Canyon een leuk vooruitzicht. Beide nationale parken wilde ik heel graag zien.

11-deathvalley

Tijdens de planning zijn daar ook nog een stukje van Route 66, het Zion National Park en Monument Valley bij gekomen. Mede dankzij tips van vrienden. Het werd een vrij intensieve reis waarbij ik in de eerste vijf dagen maar liefst 2200 kilometer gereden heb en de laatste dag in Las Vegas gespendeerd heb voor het verhaal Las Vegas in 12 uur.

11-lasvegas

Hoogtepunten

Als ik terugkijk op het reisjaar 2017 dan sprongen de volgende dingen eruit voor mij:

 • De enorme drukte op straat in de grote steden van Vietnam. We hebben hier leren oversteken als een Vietnamees.
 • Het relaxte strandleven in Venice Beach en de vele fraaie muurschilderingen die ik hier gezien heb. Een flinke ochtendwandeling vlak voor de terugreis heeft mijn hoofd lekker helemaal leeggemaakt.
 • Van alle religieuze gebouwen is de Mezquita in Cordoba een van de meest bijzondere die ik ooit gezien heb. Een enorme moskee die omgebouwd is tot kathedraal, maar waarbij het gebouw voor 90% intact is gebleven. Heel bijzonder.
 • De desolaatheid van de omgeving rond Las Vegas vond ik heerlijk.
 • Israël is een bestemming die trekjes heeft van plekken die je kent, maar die je eigenlijk nergens mee mag vergelijken. Jammer dat religie een gebied zo verscheurd wordt zoals dat hier met Israël en Palestina gebeurt.
 • De prachtige natuur van de Schotse Hooglanden.
 • De oude binnenstad van Toledo.
 • Wandelen in Zion National Park, Utah.
 • Kennismaken met de gemeen lekkere cocktail Agua de Valencia.
 • Fietsen over de Golden Gate Bridge. Deze roodbruine brug behoort tot de mooiste bruggen ter wereld.
 • Na Aruba, Curaçao en Sint Maarten heb ik nu ook Bonaire bezocht en dat was een aangename verrassing. Ik dacht altijd dat je er alleen maar kon duiken, maar het eiland heeft veel meer te bieden. Ik heb na terugkomst bijna meteen een nieuwe reis naar Bonaire geboekt voor in 2018.
 • Een bezoek aan Alcatraz. Dankzij de uitmuntende audioguide beleef je Alcatraz bijna alsof je erbij geweest bent.
 • Death Valley was absoluut één van de hoogtepunten dit jaar. Dit stond al zo lang op mijn lijstje en heeft absoluut aan alle verwachtingen voldaan.
 • Als stedelijke strandbestemming is Tel Aviv heel erg leuk. Apart dat deze moderne Israëlische stad in Nederland bij het grote publiek als dusdanig nog vrij onbekend is. Als ik moest kiezen tussen Benidorm of Tel Aviv dan zou ik het wel weten, nu!

 

2017

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden