5x zien & doen in Bergen

De Noorse stad Bergen is één van de drukste cruisehavens van heel Europa. Daarnaast is deze stad ook een zeer populaire vakantiebestemming voor wie een rondreis door Noorwegen maakt of wie de fjorden aan de Noorse kust wil gaan ontdekken. Je ziet daarom bijna het hele jaar een enorme mengelmoes aan binnenlandse en buitenlandse toeristen rondlopen in Bergen. Dit is immers één van de beste plekken ter wereld om fjorden te bezoeken.

Wat ga je op je to-do-list voor Bergen zetten als je hier naartoe gaat? Wat moet je absoluut gezien of gedaan hebben als je Bergen weer verlaat? Hoewel de stad zelf vrij compact is, heeft Bergen en vooral de omgeving voldoende te bieden om je een paar dagen bezig te houden. Ik vind dat je niet als een kip zonder kop braaf het lijstje met de belangrijkste tien bezienswaardigheden in moet vullen, maar dat je vooral je eigen hart en interesses moet vullen. Ik bezocht Bergen vorige week en heb op basis daarvan mijn eigen top 5 samengesteld van dingen die ik aan zou bevelen om te zien en doen in (en rond) de Bergen.

[1] Verlaat Bergen

De eerste tip lijkt een beetje vreemd, want waarom zou ik aanraden om Bergen vooral te verlaten? Simpel: omdat er in de directe omgeving twee dingen te zien zijn waar mensen speciaal voor de halve wereld over vliegen om die te zien: de fjorden en de treinrit van Flåm naar Myrdal. Vanuit Bergen kun je meerdere boottochten boeken die je verschillende omringende fjorden laten zien. Bijvoorbeeld het Sognefjord dat maar liefst tweehonderd kilometer landinwaarts gaat tot aan de voet van de Jotunheimen bergen. Van daaruit kun je deelnemen aan wat wereldwijd als één van de mooiste treinritten ter wereld gezien wordt: de Flåmspoorlijn.

5x-zien-en-doen-in-bergen-verlaatbergen

[2] Bryggen

De historische handelswijk Bryggen domineert ieder overzicht met bezienswaardigheden in Bergen. En gelijk hebben ze. Deze middeleeuwse buurt is een absolute must-see als je in Bergen bent. De meest gefotografeerde kleurrijke handelshuizen staan aan de kade van de haven van Bergen. Daarachter vind je nog meer panden die je goed laten zien hoe het leven er hier vroeger uitgezien moet hebben. Wil je zo’n oud huis van binnen zien dat nog ingericht is als vroeger? Bezoek dan tegen betaling het Hanseatic Museum dat je alles vertelt over Hanzestad Bergen.

[3] Fløyen

Bergen wordt omringd door zeven bergen. De meest bekende en drukst bezochte hiervan is Fløyen. Omdat deze berg direct bij de stad ligt fungeert het als een soort van stadspark. je kunt met de Fløibanen naar boven en/of beneden gaan, maar je kunt het ook te voet doen. De wandeling omhoog duurt iets minder dan een uur, de wandeling naar beneden ongeveer drie kwartier. Vanaf het kabeltramstation boven heb je een prachtig uitzicht over Bergen. Voor foto’s met zon in de rug moet je hier in de ochtend naartoe. Zelf vond ik het uitzicht rond zonsondergang betoverend mooi.

5x-zien-en-doen-in-bergen-floyen

[4] Proef de zee

Handel en visvangst zijn eeuwenlang de belangrijkste pijlers onder de economie van Bergen geweest. Nog steeds behoort de stad tot de beste plekken van Noorwegen om van vis- en schaaldieren te genieten. Dat doe je vooral op de vismarkt van Bergen: de Fisketorget. Een deel van de vismarkt is overdekt en een deel staat buiten. Hier kun je de hele dag door verse zalm, walvis, zeebaars, kreeft, krab, garnalen, mosselen en andere lekkernijen uit de zee eten. Als je enigszins van vis en schaaldieren houdt dan moet je hier een keer eten als je in Bergen bent.

[5] Kunst op een rijtje

Bergen telt uiteenlopende musea. Veel van de musea hebben te maken met de zeevaart, de natuur en de rol van Bergen als Hanzestad. Bergen heeft echter ook een aantal uitstekende kunstmusea. En paar van deze musea staan op een rijtje: de Kunsthall en het Bergs Kunstmuseum dat verdeeld is over vier gebouwen: Kode 1, Kode 2, Kode 3 en Kode 4. Deze musea bieden samen een goed beeld van de vroegere en hedendaagse Noorse kunst. Met de Bergen Card heb je gratis toegang tot deze musea en andere musea in Bergen.

5x-zien-en-doen-in-bergen-kunst

Niet in mijn overzicht

Als je je beperkt tot een top 5 dan vallen er altijd populaire bezienswaardigheden en activiteiten af. Zo heb ik het Bergenhus er niet in meegenomen omdat ik deze oude vesting te weinig vindt bieden om in dit lijstje te komen. De belangrijkste kerken van Bergen roepen bij mij ook geen wauw-gevoel op en het geliefde Aquarium van Bergen is zeker leuk, maar niet leuk genoeg om de top 5 te halen.

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

In principe kun je in één dag tijd een korte fjordentocht doen en de rest van deze top-5 zien. Als je de ochtendtocht ‘Through the magic streams to Skjerjehamn’ doet (van 8 tot 12 uur), dan kun je aansluitend eten op de vismarkt, daarna Bryggen bezoeken en vervolgens de musea doen. Als toetje kun je de zonsondergang vanaf Mount Fløyen meepakken (hangt wel af van het seizoen hoe laat dat is).

Mijn advies is echter om het in twee dagen te doen. Pak een hele dag voor een boottocht door het Sognefjord om vervolgens met de trein via Flåm, Myrdal en Voss weer terug te keren naar Bergen. De twee dag pak je om de hoogtepunten van Bergen te zien, inclusief Mount Fløyen. Als je ene vroege vogel bent dan zou je direct na het ontbijt met de Fløienbanen naar boven kunnen gaan en naar beneden wandelend naar het centrum gaan.

Meer over Bergen

Wil je meer informatie over Bergen lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Bergen: Bergen voor beginners en Bergen op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

1 week in de Ardennen
24 februari 2015
5x zien & doen in Madrid
06 november 2019
All inclusive in Turkije – deel 3
12 oktober 2015