Het is zover: je reist voor de eerste keer naar de Japanse metropool Tokyo. Op een bestemming waar miljoenen mensen wonen en werken is natuurlijk enorm veel te zien en te doen. Om alle hoogtepunten van Tokio te bezoeken heb je minstens enkele dagen nodig en dan moet je eigenlijk een paar jaar later nog een keer terugkomen om de rest te bekijken. Maar wat mag je nou eigenlijk helemaal niet missen als je in Tokyo bent? Wat is zo bijzonder dat je het niet mag missen? Waar zul je later naar terugkijken en denken van ‘dat was indrukwekkend’? Ik reisde dit voorjaar naar deze bijzondere bestemming nadat Tokyo al sinds mijn jeugd op mijn lijstje gestaan had. In totaal heb ik er ongeveer zes dagen rondgelopen om iedere uithoek proberen te bezoeken. Dat is redelijk gelukt. Met versleten schoenzolen en een paar blaren onder de voeten ben ik na een enerverend reisje teruggevlogen naar Nederland.
Op basis van de vele indrukken die ik heb opgedaan in Tokyo heb ik de bijna onmogelijke taak op me genomen om vijf dingen te kiezen die je absoluut gezien of gedaan moet hebben als je in Tokyo bent. Deze top vijf is gebaseerd op mijn eigen voorkeuren. Ik heb ook een beetje mee laten wegen wat ik nou echt kenmerkend voor Tokyo vind.
[1] Kabukicho
De wijk Shinjuku behoort tot de meest levendige stadsdelen van Tokyo. Hier maak je foto’s van hoge en lagere gebouwen vol met LED- en neon-reclames. Hier zit het drukste treinstation ter wereld waar je opgeslokt kunt worden in de stroom van mensen, vooral tijdens de spitsuren. De meest levendige wijk binnen Shinjuku is Kabukicho. Van oorsprong is dit een beetje de rosse buurt van Tokyo, maar het imago is flink verbeterd. Tegenwoordig lopen hier vooral ook families en stelletjes rond die uit eten gaan, iets gaan drinken (bijvoorbeeld in de kleine bars van Golden-hai) of gewoon genieten van de drukte. Centraal punt is het Gracery Shinjuku hotel met Godzilla op het dak en een drukbezochte bioscoop op de begane grond.
Het leuke aan Kabukicho is dat je vrijwel alle soorten Japans eten hier wel ergens kunt proeven. Dus niet alleen sushi, maar ook sukiyaki, paling met gebakken rijst, ramen, yakitori, curry, tonkatsu, okonomiyaki en melonpan.
[2] Takeshita Dori
Tokyo telt enorm veel winkelstraten en winkelcentra. Het Ginza Shopping District wordt gezien als hét winkelhart van Tokyo en Akihabara is de electronicawijk van Tokyo. Het is echter Takeshita Street dat het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Hier komt de typische straatcultuur van Tokyo tot uiting. Takeshita Dori is het hart van het Harajuku gebied binnen de wijk Jingumae. Dit is waar de jeugd inkopen komt doen om de op Manga of Anime gebaseerde kleding en accessoires te kopen. Het is er vrijwel altijd extreem druk. Dat op zich is al een facet dat echt bij Tokyo hoort. Als je geluk hebt kun je cosplay mensen op straat spotten.
[3] Uenopark
Tokyo telt vele parken en Japanse tuinen die de moeite van het bezoeken waard zijn. De parken vormen een belangrijk onderdeel in de lokale samenleving. Hier komt men picknicken, dansen, shiatsu-oefeningen doen en genieten van de natuur. Vooral tijdens het kersenbloesemseizoen, normaliter eind maart, is het enorm druk in de parken. Uenopark is dankzij de aanwezigheid van de Shinobazu-vijver, een Japanse tempel en een paar van de beste musea van Japan mijn favoriete park in Tokyo. Hier gebeurt altijd wel wat.
[4] Shibuya Crossing
Bij Tokyo is enorme drukte het eerste dat in me opkomt. En als er één plek is waar dat goed zichtbaar wordt dan is dat Shibuya Crossing. Dit kruispunt is de meest drukke oversteekplaats te wereld. Op het moment dat de voetgangers groen licht krijgen dan is dat direct voor alle richtingen, inclusief diagonaal. Op de drukste momenten steken er wel meer dan 1000 mensen tegelijkertijd over. Als je de drukte in Tokyo wilt voelen, dan is dit dé plek om dat te doen. Het meest geschikte moment is tijdens de ochtend- of avondspits. Mijn favoriete moment is de avondspits vlak na zonsondergang, omdat de vele lichtreclames een extra dimensie toevoegen. Het is zo bijna een surrealistische belevenis. Een soort van uitvergroting van het stadsleven.
[5] Bekijk Tokyo vanuit de hoogte
Een metropool als Tokyo moet je absoluut vanuit een hoger standpunt bekijken. Alleen op die manier kun je enige inschatting maken van de omvang van een plek als Tokyo. Er zijn verschillende observatieverdiepingen, sky bars en andere plekken die publiekelijk toegankelijk zijn die een goed uitzicht bieden. De meest commerciële plekken zijn de Tokyo Skytree en de Tokyo Tower. De Tokyo Tower is 333 meter hoog en lijkt erg op de Eiffeltoren. De centrale ligging zorgt voor een goed uitzicht.
De Tokyo Skytree is een stuk hoger: 634 meter. Deze hoogste toren van Japan heeft observatiedeks op 350 en 450 meter hoogte. Omdat de Skytree wat meer oostelijk ligt, is het uitzicht niet per definitie beter dan dat van de Tokyo Tower.
In de Tokyo City Hall kun je helemaal gratis van het uitzicht over de stad genieten. Dat kan vanuit beide torens. Je kijkt wel altijd van achter glas, wat voor fotograven wat minder goed is. Mijn favoriete uitzichtpunt is vanaf het dak van Roppongi Hills. Van hieraf kun je een redelijk groot deel van Tokyo zien en heb je ook de Tokyo Tower in beeld.
Niet in mijn overzicht
Zodra je slechts vijf bezienswaardigheden kiest voor een top 5 voor Tokyo, dan betekent dit dat er heel wat andere hoogtepunten afvallen. In het geval van Tokyo is dat bijvoorbeeld de drukbezochte tempel Senso-ji, het heiligdom Meiji Jingū, de tuinen van het keizerlijk paleis, het Ghibli Museum en de wijk Obaida.
Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?
Als je wilt dan kun je alle vijf de beschreven bezienswaardigheden in één dag bezoeken. Ga in de ochtend naar Ueno Park om het park en één of twee musea daar te bezoeken, reis rond een uur of twee naar Roppongi Hills voor het uitzicht en het bijbehorende museum, reis vervolgens door naar Takeshita Dori. Tegen zonsondergang kun je dan naar de Shibuya Crossing lopen en ’s avonds ga je naar de wijk Kabukicho om wat te eten en te drinken.
Op de website www.in12uur.nl staan twee verslagen van een dag in Tokyo die door mij beleefd en geschreven zijn.
Meer over Tokyo
Wil je meer informatie over Tokyo lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Tokyo: Tokyo voor beginners en Tokyo op steden.net.
Over de ‘5x zien en doen’ artikelen
Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.