5x zien & doen in Seattle

Steeds meer Nederlanders bezoeken de Amerikaanse stad Seattle. Een deel doet dat voor zaken en een toenemend aantal mensen vliegt naar Seattle voor een vakantie. Dat doen ze meestal om vanuit Seattle een rondreis door het noordwesten van de Verenigde Staten te maken of om nog verder door te reizen. Zo is Seattle een uitstekend startpunt of eindbestemming voor een rondreis die van kust naar kust loopt. Ik sprak een Nederlander die in zeven weken tijd op de motor vanuit New York richting New Orleans is gereden en vervolgens via Denver en Salt Lake City zijn reis eindigde in Seattle.

Er zijn meerdere redenen waarom men steeds meer naar Seattle reist. De toenemende populariteit van het noordwesten van de VS als vakantiebestemming is daarvan de belangrijkste reden. Dat Seattle rechtstreeks aan te vliegen is vanuit Amsterdam stimuleert het bezoek vanuit Nederland ook. Wat misschien wel het belangrijkste is, is dat Seattle een relaxte tolerante stad is. Wat mij betreft behoort deze hoofdstad van de Amerikaanse staat Washington tot de leukere steden van Amerika.

Stel dat je Seattle gaat bezoeken. Wat moet je dan zien en doen in deze stad? Ik heb op basis van mijn bezoek aan deze stad vijf tips op een rijtje gezet.

[1] Starbucks

Normaliter zou ik Starbucks nooit zo snel aanraden in een top vijf voor een stad. Ware het niet dat deze koffieketen zijn oorsprong vindt in Seattle. De allereerste Starbucks-zaak opende in 1971 aan Pike Place. Dit zaakje wordt tegenwoordig ‘The original Starbucks’ genoemd en is erg geliefd onder de toeristen. Er staat in het hoogseizoen vrijwel de hele dag een rij met wachtenden op straat om naar binnen te mogen. Mijn tip is om deze Starbucks over te slaan en naar de wijk Capitol Hill te gaan. In deze levendige wijk kun je sinds 2014 The Seattle Roastery bezoeken. Dit is een soort van XXL-versie van Starbucks waar de koffie gebrand wordt, er een goede bakkerij in de zaak zit en waar je een hoop leuke Starbucks merchandise kunt kopen. Deze zaak is prachtig opgezet en echt een bezoek waard.

[2] Pike Place Market

De bekendste plek van Seattle is Pike Place Market. Er is geen toerist die Seattle bezoekt zonder Pike Place Market gezien te hebben. Deze grotendeels overdekte permanente markt is vooral bedoeld om verse producten direct van de bron naar de consument te brengen. Dit heeft geresulteerd in een levendige markt waar locals en toeristen graag komen om allerlei lekkernijen te kopen of gewoon rond te wandelen. In en rond Pike Place Market zitten verschillende horecagelegenheden waar je vooral verse vis en schaaldieren, maar ook andere gerechten kunt eten. Een tweede bezienswaardigheid bevindt zich net onder de markt: The Great Gum Wall of Seattle. Dit is een steegje waar duizenden mensen hun kauwgomrestanten op de muren geplakt hebben. Het resultaat is kleurrijk en bijzonder.

[3] Museum of Pop Culture

In Seattle zijn er meerdere musea die je kunt bezoeken die de moeite waard zijn, maar er is er eentje die zeker een vermelding verdiend in deze top 5 voor Seattle en dat is het Museum of Pop Culture (MoPOP). Dit museum droeg vroeger de naam Experience Music Project (EMP) of helemaal voluit Experience Music Project and Science Fiction Museum and Hall of Fame. In 2016 werd de naam veranderd in Museum of Pop Culture, die de lading beter dekt. Hoewel muziek en specifiek popmuziek een belangrijk onderdeel van dit museum is, is er veel meer te zien en beleven. Zo is er een grote expositie gewijd aan science fiction en wordt de horrorfilm ook belicht in dit museum. Het gebouw op zich is al een bezienswaardigheid. Het is ontworpen door toparchitect Frank Gehry. Liefhebbers van moderne architectuur zullen dit fenomeen zeker kennen. Gehry is onder andere verantwoordelijk voor het Guggenheim Museum in Bilbao en de Walt Disney Concert Hall in Los Angeles.

Museum of Pop Culture

[4] Bekijk Seattle vanuit de hoogte

Het meest opvallende gebouw van Seattle is de Space Needle. Deze toren is het symbool van de stad. Het werd in 1962 geopend vanwege de wereldtentoonstelling die toen in Seattle gehouden werd. De 184 meter hoge toren ziet eruit als een vliegende schotel die op een standaard geplaatst is. Het observatiedek bevindt zich op een hoogte van 160 meter en biedt een prachtig uitzicht over de stad Seattle en de omgeving. Bij goed weer kun je onder andere het Cascadegebergte en Mount Rainier zien liggen. Jaarlijks bezoeken ongeveer 1,3 miljoen bezoekers de Space Needle.

Een ander uitzichtpunt vind je in het Columbia Center die in Downdown Seattle staat. Met een hoogte van maar liefst 284 meter is deze in 1985 geopende wolkenkrabber een stuk hoger dan de Space Needle. Het biedt daardoor een nog beter uitzicht dan de Space Needle. Dat krijg je vanaf de Sky View Observatory die zich op de 73 verdieping bevindt. Het voordeel van de Sky View Observatory is dat je ook uitzicht hebt op de Space Needle. Dat heb je vanaf die iconische toren zelf immers niet.

Reserveer ‘skip-the-line’ tickets voor de Sky View Observatory

[5] Museum of Flight

Seattle is de thuisbasis van vliegtuigbouwer Boeing. Je kunt de Boeingfabriek bezoeken die in de ten noorden van Seattle gelegen Everett staat. Hier worden grote passagiersvliegtuigen zoals de Boeing 777 en de Boeing 787 gebouwd. Tijdens een rondleiding door de fabriek krijg je enigszins een beeld van hoe het bouwen van een vliegtuig geschiedt. Nog boeiender is het Museum of Flight dat aan de zuidkant van Seattle te vinden is, op ongeveer een mijl van de internationale luchthaven Seattle-Tacoma.

In dit museum kun je allerlei facetten van de luchtvaart zien. Naast de burgerluchtvaart wordt er ook aandacht besteed aan ruimteluchtvaart en kun je militaire vliegtuigen zien. Ook kun je rondwandelen in de allereerste fabriek van Boeing, wat feitelijk niet veel meer is dan een schuur. Het meest boeiende vind ik de expositie van vliegtuigen die buiten te zien is. Daar kun je de Concorde zien, zowel van binnen als van buiten, de allereerste Boeing 747 aanschouwen en zien hoe de Amerikaanse presidenten Eisenhower, Kennedy, Johnson en Nixon zich verplaatsten in de lucht. Dat deden ze in de allereerste Air Force One met straalmotoren; een Boeing 707-120 SAM 970.

Museum of Flight

Hoeveel tijd heb ik nodig voor deze top 5?

Het centrum van Seattle is redelijk compact, waardoor je eigenlijk niet veel langer dan één dag nodig hebt om deze top 5 af te werken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het Museum of Flight twintig tot dertig minuten rijden van het centrum ligt. De meeste mensen die Seattle bezoeken in combinatie met een rondreis verblijven twee dagen in deze stad. Dat is ruim voldoende om een goede indruk van Seattle te krijgen.

Als je twee dagen hebt dan zou je ook nog een bezoek aan het oude centrum (Occidental Square) kunnen brengen, het uitgaansleven in Capitol Hill kunnen verkennen en het Seattle Seaquarium kunnen bezoeken.

Meer over Seattle

Wil je meer informatie over Seattle lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Seattle: Seattle voor beginners en Seattle op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden