Terugblik op reisjaar 2019

Na een nieuwjaarsnacht in het vliegtuig is het weer tijd om een terug te kijken op het afgelopen reisjaar. Voor mij was 2019 een jaar waarin ik relatief weinig gereisd heb. Als ik een beetje terugkijk op mijn reispatroon van de afgelopen twintig jaar dan is er waarschijnlijk geen jaar waarin ik zoveel tijd thuis ben geweest dan dit jaar. Ik had mijn tijd dit keer hard nodig om een groot deel van mijn websites om te bouwen naar nieuwe technieken, zodat ze hopelijk weer een aantal jaren vooruit kunnen. Soms moeten andere zaken voor reizen gaan, helaas. Al met al is het geen druk, maar wel een boeiend en gevarieerd reisjaar geweest. Zo heb ik in één maand tijd temperaturen van -30 en +33 graden meegemaakt, heb ik ‘varen door het Panamakanaal’ van mijn bucketlist af kunnen vinken en heb ik een 7000 kilometer lange rondreis door Amerika gemaakt met het gezin. Saai is anders, toch?

Januari 2019 – kleurrijk Kaapstad

Mensen die ik gesproken heb die ooit in Kaapstad geweest zijn, vertelden me altijd dat ik daar absoluut een keer naartoe moest gaan. De stad zou zo’n relaxte sfeer hebben en zo uniek zijn, dat een bezoek aan Kaapstad op ieders verlanglijstje zou moeten staan. Eind januari ben ik daarom met KLM rechtstreeks naar de meest zuidelijke stad van het Afrikaans continent gevlogen. Deze periode geldt als beste reistijd voor Kaapstad. Daar heb ik inderdaad kennisgemaakt met een bijzondere stad die je als reiziger echt een keer beleefd moet hebben. Vanuit Kaapstad heb ik Robbeneiland bezocht, waar Nelson Mandela jarenlang in gevangenschap door heeft gebracht. Verder heb ik een zeer boeiende wijntour gemaakt in de nabijgelegen wijnregio Stellenbosch. Een andere dag heb ik een rondje over de Kaap gedaan waarbij ik Kaap de Goede Hoop bezocht heb. Een persoonlijk hoogtepunt was het bezoek aan de pinguïnkolonie op Boulders Beach.

Kaapstad

Maart 2019 – de kou van Lapland

De sprookjesachtige winters maken van Lapland een droombestemming voor wie van winterse sferen houdt. Ik ben persoonlijk meer van tropische witte stranden dan van witte sneeuwlandschappen, maar de afgelopen voorjaarsvakantie heb ik me dan toch weten te verleiden om een vakantie in Fins Lapland te vieren. Alleen al de temperatuur bij het uitstappen van het vliegtuig was een beleving op zich: bij het betreden van de trap naar buiten werd ik geconfronteerd met ijzige kou van -30 graden Celsius. een diepvries is er niets bij!

De vakantie in winters Lapland was er uiteindelijk eentje om nooit te vergeten. Een sleehondentocht, het noorderlicht met eigen ogen aanschouwen, een rendierentocht en twee sneeuwscootertochten hebben van deze reis een beleving gemaakt die met geen enkele andere reis te vergelijken is.

de kou van Lapland

Maart 2019 – de warmte van Colombia en Panama

Twee weken na de kou van Lapland ben ik naar Colombia en Panama gevlogen. Eerst was Panama City aan de beurt. Daar ben ik vroeger meerdere keren geweest toen ik nog veel reisde voor mijn vorige werkzaamheden. In 1996 was ik hier voor het eerst. Toen was het zelfs nog om een baanaanbod en een eventuele emigratie naar Panama te bespreken. Dat is er uiteindelijk nooit van gekomen. Nu reisde ik naar Panama City voor een herontdekking met deze hoofdstad van Panama en om een tocht te maken door het Panamakanaal. De vorige keren is het er nooit van gekomen, vandaar dat ik dit keer wel door de waterweg wilde varen die het Amerikaanse continent doorkruist.

Panama

Na drie dagen Panama ben ik doorgevlogen naar de Colombiaanse stad Cartagena. De groeiende interesse voor Cartagena en Colombia in het algemeen maakte het voor mij interessant om een website over deze stad te gaan maken: Cartagena voor beginners. In totaal heb ik er drie dagen doorgebracht, wat voldoende is om alle hoogtepunten van Cartagena te ontdekken en voldoende tijd te hebben om de sfeer van de stad op te snuiven.

Cartagena

Mei 2019 – drie Italiaanse steden

Op mijn ‘dit wil ik graag zien’-lijstje stonden tot deze reis nog drie Italiaanse steden: Pisa, Florence en Turijn. Pisa vanwege de beroemde scheve toren van Pisa, Turijn omdat dit de geboorteplek van de renaissance is en Turijn omdat ik ooit Chris Zegers in het televisieprogramma ‘3 op reis’ razend enthousiast zag zijn over deze stad in het noorden van Italië. In het kader van efficiënt reizen heb ik deze drie bestemmingen in één reis gegoten.

Eerst ben ik vanuit Amsterdam naar Pisa gevlogen. Voor mij is de scheefstaande toren van Pisa één van de iconen van Italië. Wat mij vooral verrast heeft is dat de stad zelf veel leuker is dan wat anderen mij vertelden. Ja, eerlijk is eerlijk: Pisa mist de natuurlijke schoonheid van andere steden in Toscane zoals Florence, Lucca en Siena. Maar dat neemt niet weg dat Pisa voldoende te bieden heeft om je een dag of twee prima te vermaken. Wie het verhaal ‘Pisa in 12 uur‘  leest die ziet wat ik bedoel.

Pisa

Vanuit Pisa ben ik naar Florence gereisd. De bedoeling was om dit met de trein te doen, maar de eigenaar van de B&B waar ik in Pisa overnacht heb stond erop dat ik met hem meereed naar de hoofdstad van Toscane. Hij moest daar toch zijn die ochtend. Florence is een voorbeeld van een stad die adembenemend mooi is, maar last heeft van massatoerisme. De reputatie van de stad zorgt ervoor dat toeristen massaal toestromen en ervoor zorgen dat ik in het begin geregeld even terugverlangde naar de relatieve rust in Pisa. Al met al was Florence een boeiende ervaring waarbij ik een overdosis aan renaissance architectuur en kunst heb beleefd.

Florence

Na Florence ben ik met de trein naar Turijn (of Torino zoals de Italianen zeggen) gereisd. Dat is een reis van slechts drie uur. Met het vliegtuig ben je inclusief het reizen van en naar de luchthavens meer tijd kwijt. De trein is daarnaast de meest milieuvriendelijke manier van reizen. Vanuit de trein zag ik het weer veranderen. Bij vertrek in Florence was het 25 graden en zonnig. Het zicht vanuit de treincoupé liet mij steeds meer bewolking en uiteindelijk regen zien. Bij aankomst in Turijn was het kletsnat en koud: amper tien graden. Turijn is een statige stad met brede straten en grote pleinen. Vooral de vele gaanderijen geven de stad een bijzondere sfeer. Ondanks het slechte weer kon ik de schoonheid van Turijn goed zien. Wie hier nog niet geweest is: vooral doen! Je kunt er heerlijk eten en omdat het toerisme hier niet zo geëxplodeerd is, kun je hier nog op je gemak genieten van een authentieke stad.

Turijn

Juli 2019 – een rondreis door Amerika

Als ik mag kiezen dan benut ik de zomervakantie liever voor een rondreis dan dat ik wekenlang op één plek aan het chillen ben. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om door Amerika te reizen. We hebben hierbij voor een vrij ongebruikelijke route gekozen, die we zelf samengesteld hebben. Vanuit Amsterdam zijn we eerst naar Seattle gevlogen dat helemaal in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten ligt. Na een paar dagen in deze boeiend stad doorgebracht te hebben, zijn we in oostelijke richting naar Glacier National Park gereisd, om vervolgens de reis in zuidelijke richting voort te zetten naar Yellowstone National Park en Grand Teton N.P..

Amerika

Glacier NP

pow wow

Yellowstone

Yellowstone

Vervolgens zijn we naar de staat Utah doorgereden. Na een tussenstop in Salt Lake City hebben we de prachtige natuurparken van Utah bezocht zoals Bryce Canyon, Canyonlands, Dead Horse State Park en Arches NP. Vervolgens zijn we doorgereden naar Colorado om door de Rocky Mountains naar Denver te te reizen. Deze verrassende stad was onze laatste stop voordat we terugvlogen naar Amsterdam.

Bryce Canyon

September 2019 – nazomeren op Zakynthos

De maand september staat voor mij vaak in het teken van een nazomeren. Lekker nog even de laatste zonnestralen en warmte meepakken voordat de herfst begint. De Griekse eilanden lenen zich prima voor dit doel. Dit jaar heb ik gekozen voor Zakynthos. Dit Ionische eiland behoort tot de top 5 vakantiebestemmingen in Griekenland en is daardoor voor mij commercieel interessant. En laat september nou lekker tot de beste reisperiode voor Zakynthos horen. Met Transavia ben ik begin september naar Zakynthos gevlogen om daar de hoogtepunten van dit eiland te ontdekken zoals het beroemde Shipwreck Beach en de onechte caretta caretta schildpadden. Daarnaast heb ik een daguitstap gemaakt naar buureiland Kefalonia.

Zakynthos

September 2019 – verrassend Zwolle

Als men aan mij vraagt welke bestemmingen binnen een rijafstand van maximaal 2,5 uur vanaf Roosendaal ik nog niet bezocht heb, dan kan ik er weinig opnoemen. Het lijstje dat ik kon maken bevatte de drie hanzesteden Zwolle, Deventer en Zutphen. De keuze is op Zwolle gevallen. Daar hebben we een heerlijk weekend beleefd met voor deze tijd van het jaar bovengemiddeld goed weer. Hoogtepunt wat mij betreft was Museum De Fundatie en het eten bij Poppe. De Zwollenaren schijnen sowieso echte bourgondiërs te zijn. Zwolle was uiteindelijk verrassend leuk.

verrassend Zwolle

Oktober 2019 – een paar daagjes Tenerife

Halverwege oktober ben ik voor zes dagen naar Tenerife gevlogen. De laatste keer dat ik op dit Canarisch eiland was, was in 2014. Dan is het tijd om te kijken of de info op mijn Tenerife website nog actueel is en om nieuwe foto’s te maken. Daarnaast was het de planning om twee reportages te maken voor onze website www.in12uur.nl. Het norovirus heeft helaas roet in het eten gegooid. De avond voor vertrek naar Costa Adeje sloeg de buikgriep toe en die heeft aangehouden tot de voorlaatste dag op Tenerife. Daardoor ben ik niet toegekomen aan alles wat ik wilde doen.

een paar daagjes Tenerife

December 2019 – chillen op Bonaire

Een paar dagen voor Kerstmis zijn we naar Bonaire gevlogen. Op dit Caribisch stukje Nederland heb je palmbomen en zon met kerst in plaats van grijs weer en kerstbomen. Het was heerlijk om tijdens de kerstvakantie eens een keer ontspannen door te brengen in lekker weer. Natuurlijk is er tussendoor wel gewerkt. De Bonaire websites kunnen weer up-to-date gebracht worden en op www.in12uur.nl komt er een verhaal van hoe we in één dag het Washington Slagbaai Nationaal Park ontdekken. We zijn op Oudejaarsavond het vliegtuig ingestapt om Oud & Nieuw in het vliegtuig te beleven. Zonder champagne helaas, want dat schenkt KLM niet in de economyklasse.

Hoogtepunten

Als ik terugkijk op het reisjaar 2019 dan springen de volgende dingen er uit voor mij:

– De pinguïns in het wild zien op Boulders Beach.
– Ik heb het al een paar keer eerder gezien, maar het nationaal park Teide op Tenerife blijft een beleving.
– De wandeling door het amfitheater van Bryce Canyon. Dit is misschien wel de mooiste wandeling die ik in mijn leven gemaakt heb.
– Met de sneeuwscooter door het ijzige landschap van Lapland scheuren.
– Voor het eerst in mijn leven het noorderlicht met eigen ogen aanschouwen in Lapland.
– De Toren van Pisa bekijken en beklimmen.
– Rum proeven in een geweldige rumbar in Cartagena.
– Eindelijk eens een keer met een boot meevaren door het Panamakanaal.
– Het uitzicht op Shipwreck Beach zien, dat één van de meest beroemde stranden ter wereld is.
– Door de historische mijnstadjes uit het Wilde Westen lopen. Je hebt het idee dat de cowboys hier gisteren nog door de straten reden op hun paarden.
– Het uitzicht vanaf de hoogste bergtoppen van het Rocky Mountains National Park bewonderen na een letterlijk adembenemende wandeling.
– De kleurrijke huisjes van de wijk Bo Kaap in Kaapstad.
– De twee tochten in Fins Lapland: eentje met rendieren en eentje met sledehonden.
– De hele dag wijnen proeven in de mooiste wijnregio van het Afrikaanse continent: Stellenbosch.
– Historisch Cartagena behoort tot de mooiste koloniale steden ter wereld. De sfeer in de historische binnenstad is uniek.
– Pizza eten in Pisa.
– Over de testbaan lopen die op het dak ligt van de voormalige Fiat-fabriek Lingotto in Turijn.
– Het uitzicht op Florence vanaf de koepel van de Dom en vanaf de Piazzale Michelangelo.
– In Amerika hebben we door de meest adembenemende landschappen mogen rijden. Vooral Scenic Highway 12 is de moeite waard.
– Het uitzicht vanaf de Tafelberg.
– Wederom de onderwaterwereld bij Bonaire. Dit verveelt nooit!

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden