Kerst op Bonaire

Op dit moment viert men in Nederland tweede kerstdag. Die zal in grote delen van Nederland gevuld zijn met uitbuiken, eventueel nog meer eten, even uitwaaien buiten door middel van een stevige wandeling of een bezoek aan een meubelboulevard of outletmall. Het grijze decemberweer en de vele kerstverplichtingen bepalen een beetje het ritme van deze feestdagen. Voor mij is de kerstvakantie een geschikt moment om Nederland te verlaten. Weg van de suffe kerstliedjes, weg van de verplichtingen en als het even kan weg van de kou. Soms verruilen we het idyllische Roosendaal voor een koelere bestemming waar een witte kerst gegarandeerd is. Als ik mijn zin krijg, en dat is helaas niet vaak genoeg, zoeken we juist de warmte op zodra Nederland donker en winters is. Zo hebben we de afgelopen jaren Vietnam en Cuba bezocht tijdens de feestdagen. Dit jaar zijn we met KLM naar Caribisch Nederland gevlogen. Naar Bonaire om precies te zijn.

Het is niet onze eerste keer op Bonaire. Het is wel de eerste keer dat we in dit seizoen op de B van de ABC-eilanden vertoeven. Het grappige is dat deze tropische bestemming net als thuis in kerstsferen is. Behalve palmbomen zie je ook volop kerstbomen en kerstballen. Verschillende gebouwen zijn met feeërieke lampjes versierd zodat het hart van hoofdstad Kralendijk een echte kerstsfeer uitstraalt. Afgelopen zondag stond er zelfs een heuse kerstmarkt op het hoofdplein van Kralendijk. In plaats van glühwein werd er schaafijs met allerlei smaakjes verkocht. Dat past beter bij de tropische avondtemperatuur van ongeveer 27 graden Celsius. Op de kerstmarkt werd livemuziek gespeeld. Geen kerstliedjes, maar heerlijke Caribische klanken waarbij zelfs de meest stijve heupen bijna vanzelf beginnen te wiebelen.

Eerste kerstdag op Bonaire

Eerste kerstdag hebben we beleefd bij zonnig weer en dertig graden. We zijn de dag rustig opgestart met in de ochtend een uitstekend verzorgde kerstbrunch. De eigenaren van de accommodatie waar we altijd op Bonaire verblijven, All Seasons Appartments, organiseren dit ieder jaar. Het was heerlijk om zo in het zonnetje in zomerse kleding te genieten van alle lekkernijen. Na de brunch hebben we lekker een paar uur gerelaxt aan en in het zwembad. Het zonnetje en een Amstel Bright erbij; met een limoentje erin zoals het hoort. Tegen een uur of drie zijn we lekker naar de zoutpier gereden om daar te gaan snorkelen. Het barste er van de zeeschildpadden. Heerlijk om lekker in het water te liggen terwijl de schildpadden en scholen met tropische vissen om je heen zwemmen.

Na het snorkelen hebben we op het strand nagenoten van wat we onderwater hebben gezien. De zon zorgde voor een aangename deken van warmte waardoor we snel opdroogden. Genietend van het moment zijn we lekker even blijven hangen op deze plek. Je beseft hoe anders het weer zal zijn zodra je eenmaal thuis bent. Daar is het koud of grijs of nat. Erger nog: het kan koud én grijs én nat zijn.

gezin uit eten met Kerstmis

De avond hebben we vrij traditioneel ingevuld. We hadden vooraf een tafel gereserveerd om bij La Cantina te genieten van het kerstdiner. Vijf gangen stonden ons te wachten. Gelukkig heeft het restaurant gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daardoor stapten we na 3,5 uur tafelen voldaan van tafel zonder dat iemand van ons gezelschap zichzelf overeten heeft. Na het diner hebben we nog een drankje gedaan bij Club Trocadero. Daar konden we genieten van een optreden van een getalenteerde lokale zangeres. Mijn oudste dochter vergeleek haar zelfs met Beyoncé. Rond half twaalf haakten mijn vrouw, mijn jongste dochter en ikzelf af. De twee jongvolwassenen gingen door naar bar Havana. Die hebben daar kunnen genieten van een jamsessie waar onder andere Miss Montreal aan deelnam. We wisten dat Sanne, zoals ze in het echt heet, op Bonaire was. Haar spontane optreden was een geweldige afsluiting van eerste kerstdag.

Tweede kerstdag op Bonaire

Vandaag is het wederom genieten van perfect weer. De wind is gaan liggen, waardoor de gevoelstemperatuur de dertig graden ruim overstijgt. De afgelopen uren heb ik wat rondgefietst op het eiland en lekker in het zwembad wat afgekoeld. Zometeen eet ik nog iets, waarna we waarschijnlijk weer gaan snorkelen. Waarschijnlijk wordt ‘1000 Steps Beach’ de snorkelplek van vandaag. Vanavond gaan we weer lekker in de korte broek en andere zomerse kleding ergens een hapje eten. Het leven is zoooooo slecht op Bonaire.

Volgend jaar weer?

Nu ik hier zit besef ik hoe fijn het is om de kerstdagen op Bonaire door te brengen. Ik fantaseer al over kerst 2020. Wat mij betreft vliegen we dan weer naar deze aangename plek om er vervolgens anderhalve week door te brengen bij perfect weer. Het is even wachten tot de vliegtickets beschikbaar komen. Dan gooi ik het balletje op in het gezin, want ik zou hier heel goed aan kunnen wennen!

Merry Christmas from Bonaire

Soortgelijke berichten