5x zien & doen in Nice

Als je kijkt naar de Franse Rivièra dan is Nice de meest populaire toeristische bestemming. Met ruim 350 duizend inwoners is het na Marseille de tweede stad van de Franse mediterrane kust en de grootste stad van de geliefde Côte d’Azur. Ik heb zelf ruim twee dagen doorgebracht in Nice en was aangenaam verrast door deze stad. Eerlijk gezegd wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten. De eerste uren kon ik mijn draai niet zo goed vinden in Nice. Dat het weer die middag na aankomst wat tegenzat heeft misschien wel een rol gespeeld. De volgende dag ben ik met frisse moed en een aangenaam zonnetje op pad gegaan. Het werd een heerlijke dag waarin ik Nice echt ben gaan waarderen. Daarna heb ik er een tweede dag beleefd die even succesvol was. Vooral de sfeer in het algemeen is me erg goed bevallen: een perfecte balans tussen een mediterrane en stadse levensstijl.

Alles over de eerste dag in Nice kun je lezen in het verhaal ‘Nice in 12 uur: de highlights van Nice‘. Dat artikel kun je prima als leidraad gebruiken voor jouw stedentrip naar Nice. Op basis van mijn eigen reis naar deze leuke stad heb ik voor wie een wat minder intensieve dag wil ervaren 5 hoogtepunten van Nice gekozen. Dit zijn de bezienswaardigheden en plekjes die je volgens mij niet zou mogen missen als je een dagje of langer naar Nice zou gaan.

Een tip die ik zeker mee zou geven is om de vliegtickets naar Nice op tijd te boeken. Ik heb mijn meest recente retourtje naar Nice voor 69 euro geboekt bij Transavia. Dit was mogelijk omdat ik maanden vooraf geboekt had. Vliegtickets van Transavia zijn vaak goedkoop als je ze vroeg genoeg boekt. Wie last minute naar Nice wil vliegen die kan een stuk duurder uit zijn.

[1] Promenade des Anglais

Persoonlijk vind ik de Promenade des Anglais één van de mooiste strandboulevards ter wereld, samen met die van San Sebastian. Nou heb ik niet alle boulevards gezien die er bestaan, maar de reviews op sites zoals Tripadvisor bevestigen mijn gevoel. Als ik in Nice ben dan spendeer ik redelijk wat tijd wandelend en fietsend over de Promenade des Anglais.

Promenade des Anglais

Als je de promenade, het strand en een groot deel van Nice van bovenaf wilt bekijken, dan kan dat. Als je de ruim driehonderd traptreden van de Camin de la Courtina beklimt dan kun je genieten van het prachtige uitzicht over Nice. Een minder inspannend alternatief is de Ascenseur du Château. Met deze lift kun je zonder inspanning naar boven.

Uitzicht over Nice en de Promenade des Anglais

[2] Cours Saleya

De in het centrum van Nice gelegen Cours Saleya telt twee gezichten. Overdag wordt hier de dagelijkse markt gehouden. Van oorsprong is dit een bloemenmarkt, maar wie dat wil die kan hier allerlei andere spullen kopen zoals groente, fruit en lokale lekkernijen. Op maandag is er geen bloemenmarkt, maar is het antiekmarkt. Wie van antiek en snuisterijen houdt die kan hier urenlang rondstruinen tussen het ruime aanbod van oude spullen. De markt wordt gehouden van 6 tot 13 uur. In de loop van de middag verdwijnen de kraampjes en stromen de terrasjes vol. Dit is voor wie graag een terrasje pakt één van de betere plekken van Nice.

[3] De oude binnenstad

Smalle straatjes, leuke boetiekjes, kleine terrasjes en allerlei lekkere etensgeuren die uit sommige panden de straat bereiken, mits je niet te vroeg bent. Dat is wat je in het historische hart van Nice mag verwachten. Ik vind het altijd heerlijk om op verschillende momenten van de dag door dit soort gebieden te wandelen om de sfeer op te snuiven. De vroege ochtenduren zijn voor mij het meest boeiend, omdat alles dan nog een beetje op gang moet komen. De dunne ochtendzon moet op dat moment nog zijn best doen om de straatjes te bereiken en de meeste luiken zijn nog dicht. Dit levert vaak de beste fotomomentjes op.

De oude binnenstad

[4] Musee National Marc Chagall

Nice telt meerdere musea die ik de moeite waard vind. Zo is het Musée Matisse de moeite waard als je net als ik aangesproken wordt door het werk van Henri Matisse. Een verrassend museum is het Musée Massena. In een prachtige villa kun je een privé kunstcollectie bewonderen en de geschiedenis van Nice in woord en beeld bekijken. Het museum dat mij het meeste aanspreekt in Nice is het Musee National Marc Chagall. Het is geen groot, maar wel een boeiend museum over het leven en de werken van de in Rusland geboren Marc Chagall.

[5] Place Masséna

Nice telt verschillende prachtige pleinen, die ieder hun eigen schoonheid kennen. Niet voor niets dat er daardoor nog een plein in mijn top 5 voor Nice staat. Ik heb hierbij getwijfeld tussen Place Masséna en Place Garibaldi. De vormen, patronen, kleuren en ruimte van Place Masséna hebben de doorslag gegeven om dit plein te kiezen. De combinatie van pasteltinten, gaanderijen en bestrating in een schaakbordpatroon maken van Place Masséna een uniek beeldschoon plein. Voor de shoppers onder ons: dit autovrije stadsplein ligt in het grote winkelgebied van Nice.

Place Masséna

Hoeveel tijd heb je nodig voor deze top 5?

Ondanks het feit dat het Chagall Museum net wat buiten het centrum ligt, moet je deze 5 hoogtepunten van Nice gemakkelijk in één dag kunnen doen. Sterker nog: je houdt dan tijd over om nog meer van Nice te zien. Eigenlijk is Nice een prima stad die je in een dag kunt bezoeken. Wil je optimaal genieten van Nice en de sfeer van de stad opsnuiven, dan zou ik aanraden om een dag of twee tot drie uit te trekken voor je stedentrip naar Nice.

Meer over Nice

Wil je meer informatie over Nice lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Nice: Nice voor beginnersNice in 24 foto’s en Nice op steden.net.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden