Terugblik op reisjaar 2016

Het einde van het jaar is weer in zicht. De meeste mensen zijn zich aan het voorbereiden op de kerstdagen en op Oud&Nieuw. Voor mij is dit het moment om terug te blikken op wat het afgelopen jaar mij op het gebied van reizen heeft gebracht. Nadat ik een jaar geleden terugblikte op het reisjaar 2015 is nu 2016 als reisjaar aan de beurt. Het was een jaar waarin ik wat minder gereisd heb dan normaal gesproken. Verschillende privézaken en een tweetal roerige maanden op zakelijk gebied hebben er voor gezorgd dat ik veel minder tijd heb gehad om op reis te gaan. Als ik terugkijk dan hoeft er niemand medelijden met me te hebben, hoor. Ik mag toch weer een paar leuke bestemmingen toevoegen aan het steeds langer wordende lijstje van plekken die ik bezocht heb.

Als ik kijk naar de vooruitblik die ik in januari geschreven heb dan moet ik zeggen dat het vooral de stedentrips zijn die erbij ingeschoten zijn. Krakau heb ik op de valreep nog wel bezocht, maar Dublin, Glasgow, Turijn, Lille en Vilnius moet ik doorschuiven naar een ander moment. Eigenlijk had ik ook gepland om in november naar het prachtige eiland Mauritius te gaan. Dat is helaas niet doorgegaan. Daarom zet ik deze op de lijst voor het najaar van 2017.

Ik had me overigens voorgenomen om in 2016 eens niet naar Dubai te gaan. Wat mijn omgeving niet verwacht had is toch gebeurd: ik heb dit jaar geen minuut in Dubai doorgebracht.

Januari 2016 – verrassend Den Haag

De eerste reis was er eentje in eigen land. In een vrij koel januariweekend bezocht ik Den Haag met mijn vrouw en vrienden. Het was al iets van twintig jaar geleden dat we in het centrum van de hofstad geweest waren en ik moet zeggen dat het een zeer aangename hernieuwde kennismaking was. Leuke winkels (vond mijn vrouw in ieder geval), goede musea en een fraaie mix van moderne architectuur en historische panden maken van Den Haag een prima stedentripbestemming.

denhaag

Februari 2016 – sneeuw in Oostenrijk

Voor een tweetal nieuwe websites over Oostenrijk en wintersporten zijn we tijdens de krokusvakantie naar Oostenrijk afgereisd. Om exact te zijn naar Filzmoos dat een stukje onder de stad Salzburg ligt. De sneeuwcondities waren prima! In de tussentijd heb ik nog een aantal dorpen bezocht voor onze website over de mooiste dorpen voor verschillende bestemmingen, heb ik een dag doorgebracht in Mozartstad Salzburg en heb ik genoten van een prachtig uitzicht vanaf de Dachstein. Het was er steenkoud, maar prachtig!

oostenrijk

Maart 2016 – Sint Maarten, Anguilla en Sint Barthelemy

Al langere tijd stond Sint Maarten op mijn lijstje op te bezoeken. In maart was het eindelijk zo ver. Ik was vooral benieuwd hoe de verschillen zouden zijn tussen Nederlandse Sint Maarten en het Franse Saint Martin. Ook was ik nieuwsgierig naar de overeenkomsten met Aruba en Curacao. Moet achteraf zeggen dat ik aangenaam verrast was. Hoewel je merkt dat de zuidelijke helft vooral gericht is op Amerikaanse toeristen (vooral op de cruisepassagiers) vind ik het een leuk eiland met een geheel eigen karakter. De leukste plaats was Grand Case: een helderblauwe zee en heerlijke Franse restaurantjes.

sintmaarten

Sint Maarten is ook een uitstekende uitvalsbasis om andere Caribische eilanden te bezoeken. Zo kun je van hieruit naar het prachtige Saba vliegen, maar ook met de veerboot naar Anguilla of Saint Barthelemy varen. Anguilla staat voorgoed in mijn geheugen als het eiland met de fraaie tropisch stranden en de gezellige beachbars met een ongedwongen Caribische sfeer.

anguilla

Saint Barthelemy is een totaal ander eiland. Dit is de plek waar de sterren en de rijken hun vakanties vieren. Die gooien hun geld stuk in luxe strandclubs zoals Nikki Beach en overnachten in hotels waar je gemakkelijk een paar duizend euro per nacht voor een suite betaalt. Ik heb St. Barths in één dag bezocht en begrijp helemaal waarom dit eiland zo populair is. Ik zou er ook wel een paar keer per jaar willen vertoeven om de batterij weer op te laden.

st-barths

April 2016 – tropisch Punta Cana

Een maand later is het tijd voor weer een prachtige Caribische bestemming: Punta Cana. Dit is het populairste vakantiegebied van de Dominicaanse Republiek en volgens mij zelfs van het hele Caribisch gebied. Deze reis maakte ik niet alleen, maar met mijn vrouw en kinderen. De vorige keer dat we hier waren was 19 jaar geleden. Toen was het kroost er nog niet en was het voor ons de eerste keer dat we het Caribisch gebied bezochten. Ondanks de vele regen die er deze week viel was het een aangename hernieuwde kennismaking met Punta Cana.

puntacana

Mei 2016 – genieten van Bologna

Italië behoort tot mijn favoriete landen. De typische Italiaanse cultuur, de prachtige steden en natuurlijk de Italiaanse keuken kunnen mij prima bekoren. In mei kreeg ik spontaan zin om Bologna te bezoeken. Eigenlijk omdat ik vermoedde dat deze bij het grote publiek wat minder bekende stad echt de moeite waard zou zijn. De tweede reden laat zich niet lastig raden voor wie mij kent: Bologna wordt als het middelpunt gezien van de Italiaanse keuken. Voor iemand met een Bourgondische levensstijl betekent dat dus optimaal genieten. Erg aangenaam waren de schotels met vleeswaren en kaas aan het einde van de middag en natuurlijk ook de beroemde tagliatelle met Bolognesesaus.

bologna

In combinatie met de reis naar Bologna heb ik ook de Italiaanse badplaats Rimini bezocht en dwergstaat San Marino. Belastingparadijs San Marino vond ik eerlijk gezegd wat tegenvallen. Door de vele winkeltjes met parfums, sigaretten, drank en andere gunstiger geprijsde accijnsgoederen kreeg ik bijna het gevoel met een soort van outletshoppingmall te maken te hebben. Het grijze weer dat hier tijdens mijn bezoek heerste zal daar ook wel aan meegeholpen hebben. Als het zonnig is zal het er ongetwijfeld een stuk mooier zijn, zeker het uitzicht vanaf de oude vesting.

sanmarino

Juli 2016 – een spookdorp en een kasteel

Vorig jaar vertelde Danny van Reizen & Reistips mij over het dorp Oradour-sur-Glane. Dit Franse dorp is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s uitgemoord. Op één dag werden er maar liefst 642 mensen vermoord. Het oude dorp is daarna gelaten zoals het was en is tegenwoordig een herdenkingsplaats annex openluchtmuseum. Nadat ik de foto’s gezien en het verhaal gelezen had moest ik Oradour-sur-Glane een keertje zien. Vandaar dat we er onderweg naar Spanje een tussenstop ingelast hadden.

oradour

Na het spookdorp was het tijd voor een paar dagen in de regio Limousin. Deze boerenregio in het centrale deel van Frankrijk staat bekend vanwege de prachtige én heerlijke koeien. We bezoeken hier een aantal mooie dorpen en verblijven zeer aangenaam op Chateau La Fragne

lafragne

Augustus 2016 – Baskenland, Catalonië en Wenen

Na Frankrijk zijn we doorgereden naar Spaans Baskenland. Deze autonome regio ligt in het noorden van Spanje en staat bekend vanwege het heerlijke eten. Zo heeft Baskenland een eigen soort tapas. Die worden hier pinxtos genoemd. In zowel Bilbao als San Sebastian barst het van de bars waar je lokale wijn of een verfrissend biertje kunt drinken en daar enkele pinxtos bij kunt nemen (normaal één of twee). Als je zo een paar bars achter elkaar doet heb je geen diner meer nodig!

baskenland-tapas

Na Baskenland is het tijd voor twee weken in Catalonië. Niet aan de Costa Brava, maar lekker in het binnenland tussen de wijngaarden. Van hieruit hebben we onder andere Barcelona, Sitges en Figueres bezocht. Als liefhebber van surrealistische kunst mag je een bezoek aan het Dali Museum natuurlijk niet overslaan als je in de buurt bent.

catalonie

Een week na terugkomst uit Frankrijk en Spanje was ik alweer op pad. Reisdoel was Wenen. Na een winters bezoek aan Wenen afgelopen december had ik me voorgenomen om deze zomer terug te keren. Dat is gelukt. Binnen iets meer dan twee dagen heb ik niet alleen het zomerse gezicht van Wenen gezien en de vele hoogtepunten bezocht. Ik heb ook de kans gehad om een dag een wat andere kant van Wenen te ontdekken.

wenen

September 2016 – feesten op Ibiza  en nazomeren op Kos

De maand september begon met een zware opgave: Ibiza bezoeken om te fotograferen en om twee dagen te gaan stappen. Ik was hierbij onder andere getuige van een zeven uur durende soloset van Armin van Buuren in de populaire club Ushuaia. Het stappen was natuurlijk vooral ook werken getuige de twee reportages van 12 uur stappen op Ibiza. Als het hele jaar zo eruit zou zien dan zou ik al snel blut zijn met de prijzen die ze hier berekenen.

ibiza

Een week na Ibiza zat ik weer in een Transavia toestel. Dit keer ging de vlucht richting het Griekse eiland Kos. Negen jaar geleden heb ik ooit de site www.heteilandkos.nl gemaakt met foto’s die met een compactcameraatje gemaakt waren. Het commerciële succes van de site maakte ruimte voor een twee site over Kos en dit keer met veel betere foto’s. De afgelopen jaren heb ik immers wel wat ervaring opgedaan met het fotograferen. Het resultaat is de site www.kosvoorbeginners.nl. Ik heb zelfs zoveel materiaal geschoten dat er begin 2017 nog een derde site over Kos bij komt.

kos

Vanaf Kos heb ik ook nog even een oversteek gemaakt naar Bodrum. Ook daar was ik negen jaar eerder ook geweest, maar wilde nu een aparte site over Bodrum maken. Het resultaat is Bodrum voor beginners. Het was wel persen om er een redelijke site uit te krijgen. Het bliksembezoek aan Bodrum zorgt ervoor at je keuzes moet maken en niet alles kunt zien. Wie ooit een vakantie naar Kos maakt die zou ik zeker aan willen raden om wel een dagje vanaf Kos naar Bodrum te gaan.

bodrum

Oktober 2016 – relaxen in de Ardennen

De herfstperiode is één van de mooiste momenten om de Belgische Ardennen te bezoeken. Samen met Jeroen Eckhardt en de gezinnen zijn we weer een stapje verder gekomen zijn om de Ardennen sites compleet te maken. Er ontbraken nog een aantal stukjes op de sites. Deze reis naar de Ardennen heeft geholpen om onze Ardennen informatie weer wat completer te maken.

ardennen

November 2016 – Antwerpen

Echt op reis ben ik in november niet geweest. Geen tijd en zelfs geen zin. Deze maand heb ik wel Antwerpen een paar keer bezocht voor onze verschillende Antwerpen sites. Zo had ik onder andere een eerste kennismaking met food market Super Mercado aan de Groenplaats. Lekker eten, maar wel een beetje overpriced naar mijn mening.

antwerpen

December 2016 – één dag naar Krakau

Aan het einde van het jaar kwam er nog een onverwachte reis op mijn pad. Reisorganisatie TUI nodigde mij uit om een dag mee te gaan naar Krakau. Dat betekende vroeg opstaan om iets na 7 uur in de ochtend vanaf Schiphol richting Krakau te vertrekken. Vlucht OR 7391 was speciaal in het leven geroepen om een Boeing 737 vol relaties van TUI en mensen van TUI zelf een leuke dag in Krakau te bezorgen. Deze stad wordt als mooiste stad van Polen beschouwd. Als stedentripbestemming is Krakau enorm in de lift. Waarom dat begrijp ik wel na mijn eendaagse bezoek aan Krakau, ondanks dat het weer die dag niet echt meezat. Toen we tegen elf uur in de avond weer in Amsterdam landden zat mijn reisjaar 2016 er op.

krakau

Hoogtepunten

Als ik terugkijk op het reisjaar 2016 dan sprongen de volgende dingen er uit voor mij:

 • De pinxtos in Baskenland. Tapas zijn lekker, maar pinxtos zijn nog lekkerder.
 • Krakau is een veelbelovende stad waar ik ondanks het zeer slechte weer wel van heb kunnen genieten. Dit is een stedentripbestemming waar ik zeker een keer terug naartoe wil.
 • Het bezoek aan cavamaker Freixenet was leerzaam en lekker. Ben hier het product cava zeker beter gaan waarderen. 
 • Shoal Bay East op het eiland Anguilla is met stip binnengekomen in de top 5 mooiste stranden die ik ooit bezocht heb. Wat vooral fijn is, is dat er amper bebouwing aan het strand te vinden is. 
 • Mijn idee over Wenen is voorgoed bijgesteld door mijn zomerse bezoek aan deze stad. Wenen is duidelijk meer dan Sissi, barok en klassieke muziek.
 • Spookdorp Oradour-sur-Glane heeft veel indruk op me gemaakt. Het is één van de vele sporen op deze aardbol van een oorlog waarbij er veel slachtoffers gevallen zijn.
 • Stappen op Ibiza was wederom een geweldige ervaring. Respect voor Armin van Buren voor de manier waarop hij zijn publiek bespeelt.
 • Het fenomenale uitzicht vanaf Dachstein. Op een hoogte van 2700 meter waan je je op de top van de wereld.
 • Het eten in Bologna.
 • De vormgeving van het Guggenheim in Bilbao.
 • Dit jaar was het laatste jaar dat je de spectaculaire landing van de Boeing 747 van KLM op Sint Maarten kon aanschouwen. Ik was erbij toen deze blauwe superjumbo boven Maho Beach aanvloog op SXM Airport.

baskenland-guggenheim

Soortgelijke berichten

Geen gerelateerde berichten gevonden