Aanstaande zondag is het zover. Eindelijk weer een keer vliegen. Het wordt mijn eerste vlucht sinds ik begin februari 2020 vanuit Santiago de Chile via Buenos Aires in 17 uur terugvloog naar Amsterdam. Wie had toen kunnen vermoeden dat ik daarna ruim 19 maanden lang niet meer zou vliegen. Tijdens een doorsnee jaar maak ik zo’n 20 tot 30 vluchten die goed zijn voor pakweg twee tot drie keer de aarde rond. Nu heb ik al ruim anderhalf jaar niet meer mogen genieten van de geur van kerosine of het gevoel van het moment van opstijgen. Ik heb me al anderhalf jaar niet meer mogen ergeren aan medepassagiers of vol spanning gewacht of mijn bagage meegekomen is met dezelfde vlucht als die van mij.

Zondagochtend mag ik boarden op vlucht OR545. Ik mag met een Boeing 787 Dreamliner van TUI meevliegen naar Las Palmas de Gran Canaria om vervolgens in tien dagen het eiland Gran Canaria na tien jaar weer een keer te bezoeken. Ik heb er zo’n zin in! Ben al meer dan een week bezig om mijn programma een beetje voor te bereiden. Want tien dagen is meer dan ik normaal gebruik voor een reis, maar gaat krap worden als ik het lijstje bekijk van wat ik allemaal wil gaan zien en doen op Gran Canaria. Vooral de uitstapjes waarbij er de nodige kilometers over kronkelige wegen gereden moet worden en die ook nog de nodige wandelkilometers nodig hebben, zullen een flink deel van mijn beschikbare tijd in beslag nemen. Maar dat is wat ik doe. Dat is het vak waar ik jaren geleden voor gekozen heb en die ik volgende week weer een keer bijna zoals vanouds uit kan gaan voeren. Het verschil zal hem vooral zitten in de verplichte mondkapjes aan boord en op de luchthavens. En natuurlijk in de langere check-inprocedure vanwege de inreisvoorwaarden.

Ik vind het allemaal best. Vermoedelijk zal ik de door de adrenaline de ‘nacht’ voor vertrek amper slapen, waardoor ik ruim op tijd op Schiphol zal staan. Waarschijnlijk rijd ik om een uur of drie ’s nachts naar de luchthaven, enthousiast als iemand die voor de eerste keer een vliegtuig van binnen zal zien. Want zo voelt het bijna. Eindelijk weer vliegen. Eindelijk weer alle sensaties, spanningen en frustraties ervaren die bij het vliegen horen. Ik ben er klaar voor!