Aruba is een uitstekende keuze als je op zoek gaat naar een strandbestemming met een grote kans op droog en warm weer. Dit eiland was ooit onderdeel van de inmiddels opgeheven Nederlandse Antillen. Inmiddels is Aruba al enkele tientallen jaren een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Amerikanen vormen het gros van de toeristen op Aruba. In tegenstelling tot buureilanden Bonaire en Curaçao vormen de Nederlandse toeristen hier een minderheid. Dat zorgt ervoor dat Aruba volgens sommigen als ‘Amerikaans’ aanvoelt: net wat te georganiseerd en daardoor lijkt het wat minder Caribisch. Helaas werkt dit niet alleen het serviceniveau omhoog. Ook de prijzen liggen op Aruba wat hoger dan op de andere twee eilanden van de zogenaamde ABC-eilanden.

Een vakantie op Aruba betekent vooral zon, zee, strand en zwembad, afgewisseld met tropische cocktails en heerlijke maaltijden. Een vakantie op Aruba staat vooral in het teken van relaxen. Dat betekent niet dat je je hele vakantie liggend op het strand of aan het zwembad hoeft te spenderen. Er zijn een aantal dingen die je kunt gaan zien en doen tijdens je vakantie op Aruba. Op basis van mijn persoonlijke voorkeuren en ervaringen met het zonovergoten eiland Aruba heb ik een top 5 samengesteld van leuke en interessante dingen om te zien en te doen op Aruba. Het is geen must om deze vijf punten af te werken als je een vakantie op Aruba viert. Je kunt het als suggesties zien voor een geslaagde en gevarieerde vakantie op een wat mij betreft fantastische bestemming.

[1] Tropische stranden

Eigenlijk heb ik de belangrijkste bezienswaardigheid van Aruba al genoemd in mijn introtekst: de stranden. Aruba is gezegend met een aantal fantastische stranden. Palm Beach wordt vaak als het mooiste strand van het eiland gezien: een hagelwit zandstrand met een felblauwe zee en wuivende palmbomen ligt hier op je te wachten. Niet voor niets dat juist hier de grotere hotels staan (high rise hotels). Het tweede grote strand van Aruba is Eagle Beach. Hier staan de zogenaamde low rise hotels van Aruba. Eagle Beach staat bekend als broedplek voor de lederschildpad. Een derde strand dat niet onvermeld mag blijven is Baby Beach. Dit tropische strand is vanwege het ondiepe warme zeewater zeer geliefd als familiestrand.

strand op Aruba

[2] De ruige noordkust

Aruba heeft twee gezichten. Waar je aan de ene kust getrakteerd wordt door oogverblindende witte zandstranden, daar heeft de noordkust aan de andere kant een totaal ander uiterlijk. De vrijwel altijd aanwezige passaatwind zorgt hier voor een veel ruigere zee. De beukende golven hebben veel invloed op hoe de kust er uit ziet. Een groot deel van het landschap is hier door watererosie gevormd. Dit heeft gezorgd voor natuurlijke zwembaden en idyllische stranden zoals Boca Prins die in inhammen ontstaan zijn. De enige manier om de ruige noordkust van Aruba te ontdekken is met een 4×4. Je kunt een jeep huren, bijvoorbeeld bij Sunny Cars, of deelnemen aan een jeepsafari.

De ruige noordkust

[3] Alto Vista

Aruba telt weinig bezienswaardige gebouwen. Als er eentje is die de moeite van het bezoeken waard is, dan is het Alto Vista. Het is vooral de manier waarop deze kapel gelegen is: in ’the middle of nowhere’. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat hier tijdens de jaarlijkse processie op Goede Vrijdag duizenden mensen naartoe komen. De rest van het jaar is Alto Vista een plekje dat fotogeniek is en daardoor door redelijk wat toeristen bezocht wordt.

Alto Vista

[4] Oranjestad

Aruba’s hoofdstad is Oranjestad. Wie tijdens een cruisevakantie in Aruba aanmeert, die doet dat hier. Oranjestad is het economische en bestuurlijke hart van het eiland. Het is verder dé plek om te gaan shoppen. Vooral het winkelcentra Royal Plaza Mall wordt gebruikt om voordelig inkopen te doen. De prijzen zijn aanlokkelijk, zeker voor de meer luxe producten. Bezienswaardigheden in Oranjestad die verder de moeite waard zijn, zijn het historische Fort Zoutman, het Wilhelmina Park en het Renaissance Eiland. Daar lopen de flamingo’s tussen de op het strand zonnende badgasten.

Oranjestad

[5] Butterfly Farm

De vijfde tip die ik voor Aruba heb is de Butterfly Farm. Deze overdekte tropische vlindertuin herbergt een groot aantal verschillende vlinders. Het is een schitterende mogelijkheid om vlinders in alle kleuren en maten van dichtbij te kunnen bewonderen. Sommige vlinders komen gewoon op je zitten. Als je meer wilt weten over deze prachtige insecten dan kun je kiezen voor een rondleiding met een gids. Met een toegangskaartje mag je meerdere keren tijdens je vakantie terugkeren als je dat wilt.

Butterfly Farm

Meer over Aruba

Wil je meer informatie over Aruba lezen? Deze websites bieden uitgebreide info over Aruba: Aruba voor beginners en Aruba toerisme.

Over de ‘5x zien en doen’ artikelen

Dit soort inspiratie-artikelen zijn geschreven op mijn eigen ervaringen en voorkeuren. Als reisjournalist weet ik als geen ander dat wat als de absolute highlights van een bestemming gezien worden, soms helemaal niet jouw interesse kunnen wekken. Als musea niet jouw ding zijn, waarom zou je dan het ene na het andere museum aflopen tijdens een citytrip? Hetzelfde geldt voor kerken en andere geloofsgebouwen. Als je daar helemaal niets mee hebt dan sla je die toch gewoon over? Ik heb tijdens mijn vele reizen geleerd dat de sfeer en de mensen van een bestemming vaak veel belangrijker zijn dan een lijstje met hoogtepunten die je stap voor stap af moet werken.